پرفسور ارفعی:

بازگشت گل‌نبشته‌های تخت جمشید از آمریکا سال‌ها طول می‌کشد

ارفعی استاد باستانشناسی با اشاره به تلاش‌هایی که برای بازگشت تعداد اندکی از گل نبشته‌های تخت جمشید از آمریکا به ایران، تاکید کرد که بازگشت تمام گل نبشته‌ها سال‌ها به طول می‌انجامد.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی شهرداری شیراز، پرفسور عبدالمجید ارفعی در نخستین همایش "شیراز در گل نبشته‌های تخت جمشید" گفت: حدود 20 سال قبل با سند و مدرک به میراث فرهنگی قبولاندیم که کتیبه نوشت‌ها فقط همین خرده ریزه‌ها نیست و کتیبه های اصلی در دانشگاه میشیگان آمریکا قرار دارد.

وی ادامه داد: بعد از فوت استادم دیگر کسی در میشیگان بر روی کتیبه ها کار نمی کرد بنابراین با رایزنی‌های انجام شده آمریکا حاضر شد کتیبه‌ها را بازگرداند اما هزینه را باید دولت ایران می‌پرداخت، به دلیل عدم همکاری مناسب دولت، کتیبه‌ها به ایران بازنگشت.

این استاد باستان شناس ایرانی با اشاره به طولانی شدن روند بازگشت، افزود: بازگشت اولین کتیبه ها به ایران سر و صدای زیادی در جهان ایجاد کرد و در همان زمان دو خانواده یهودی مدعی شدند خانواده های خود را بر اثر بمب گذاری ایران در اورشلیم از دست داده‌اند؛ اگرچه ایران این ادعا را نپذیرفت اما آمریکا درخواست این خانواده‌ها برای مصادره و حراج کتبیه‌ها به نفع آنها را پذیرفت.

ارفعی با اشاره به تلاش یک زن ایرانی و گرفتن وکیل در این پرونده، عنوان کرد: در دادگاه موفق شدیم و آنها قانع شدند این کتیبه‌ها فرهنگی است جنبه اقتصادی ندارند؛ من به عنوان شاهد از طرف ایران در دادگاه حضور یافتم و جلسه بازرسی ۶ ساعت طول کشید و ثابت کردم که این کتیبه‌ها برای ایران جنبه علمی و فرهنگ و تاریخی دارد و در نهایت هر هشت قاضی دیوان عالی آمریکا رای را به نفع ایران صادر کردند .

وی بیان کرد: بعد از ادعای این دو خانواده یهودی، دانشگاه شیکاگو شروع به عکس‌برداری از کتیبه‌ها کرد و تمایلی به برگرداندن کتیبه‌ها نداشت؛ آن زمان فقط ۳۰۰ گل نوشته در آمریکا چاپ شده بود و چند سال قبل هم کتاب‌های این گل نبشت ها در ایران منتشر شد؛ آمریکا که قرار بود بخش آنلاین آن را منتشر کند از موضوع انتشار کتاب ناراحت شده و حاضر به ارائه اسناد به ما نشد .

ارفعی با بیان اینکه در سری بعد هم از بین ۱۵ هزار گل نوشته کمتر از ۲ هزار کتیبه برخواهد گشت و با این روند بازگشت کتیبه‌ها سالیان سال طول خواهد کشید، یادآور شد: تقریبا در دو سوم پنج هزار گل نبشته خوانده شده، اسناد مربوط به دریافت کارگران بوده و در بسیاری از آنها نام شیراز آمده و فارس به عنوان ایالتی با هفتصد شهر ذکر نام شده است.

در این همایش   کوروش کمالی سروستانی هم با اشاره به خدمات استاد عبدالمجید ارفعی در ترجمه استوانه کوروش و لوح‌های گلی تخت‌جمشید، خط میخی ایلامی و... گفت: استاد ارفعی با نشانی از دوستداری محض به آب و خاک و الواح این سرزمین ایزدی، فرصت عمر را بر آموختن و آموزاندن، کشف و جستجو و حفظ میراث فرهنگی و ماندگاری نام بلند ایران زمین گذرانیده و تا به امروز، کارنامه‌ای سترگ و درخشان بر صحیفه تاریخ دوران خویش ثبت کرده است چندان که رشک بسیاری را برانگیخته است.

علی نیری سرپرست اداره گردشگری سازمان فرهنگی، اجتماعی شهرداری شیراز هم از آغاز عملیات اجرایی باغ موزه شیراز در پیاده رو سلامت این شهر خبر داد و گفت: اکنون 2 موزه فعال شهرداری در عمارت کلاه فرنگی باغ دلگشا و عمارت کلاه فرنگی باغ جهان نما در حال خدمات رسانی به علاقمندان است.

نیری با بیان اینکه شهرها از دیرباز مکانی برای تعاملات اجتماعی و رایزنی های فرهنگی، اقتصادی و تبادل دیدگاه های مردمی بوده است، گفت: همین ویژگی های برخی از شهرها، جذابیت هایی را برای گردشگران به وجود آورده است .

وی با اشاره به مهاجرت ها و حضور افراد غیربومی در شهرها و عدم آشنایی این افراد با پیشینه و فرهنگ شیراز، تأکید کرد: برای آشنایی بیشتر مردم با شیراز به عنوان شهری تاریخی باید آموزش‌هایی به شهروندان ارائه شود.

نیری گفت: در گل نبشتبه‌های تخت جمشید 48 بار نام شیراز برده شده و این ضرورت آشنایی با تاریخ این شهر را مشخص می‌کند.

وی با بیان اینکه بر اساس مدارک و اسناد تاریخی، شیراز در طول تاریخ مرکز تعاملات در حوزه های مختلف بوده است، خاطرنشان کرد: همین امر اهمیت شیراز را بیشتر کرده و باید به گونه ای برنامه ریزی شود تا هر گردشگر و بازدیدکننده با رفتن از شیراز مانند یک سفیر فرهنگی برای شیراز عمل کند .

نیری در مورد احتمال بازگشت کتیبه های هخامنشی به شیراز گفت: در این زمینه باید میراث فرهنگی نظر دهد، اما شهرداری در حال تلاش برای تامین زیرساخت ها در این حوزه است، شهرداری در بخش سخت افزاری در حال فعالیت است، فعلا این الواح در موزه ملی ایران در حال نگهداری است چرا که در شیراز موزه مناسبی برای نگهداری از آنها وجود ندارد .

سرپرست اداره گردشگری سازمان فرهنگی، اجتماعی شهرداری شیراز خاطرنشان کرد: در حال حاضر اولین سایت موزه در تپه تاریخی پوستچی با 6500 سال قدمت راه اندازی شده و علاقمندان می توانند به صورت زنده همزمان با کاوش از فضا بازدید کنند .

در این مراسم از پروفسور ارفعی به پاس سال های خدمات وی در حوزه ایران شناسی قدردانی شد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۶ مرداد ۱۳۹۸ / ۰۹:۲۹
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 98052612261
  • خبرنگار :