عضو هیات مدیره سندیکای داروسازان:

"دارو" به آرامش نیاز دارد / جلوی قلدری ترامپ می‌ایستیم

عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران ضمن تشریح مشکلات صنعت داروسازی و همچنین انتقاد از حواشی ایجاد شده در حوزه دارویی کشور، در عین حال گفت: از آقای وزیر خواهش می‌کنم که برنامه عملیاتی‌شان را برای حمایت از صنعت تولید داخلی دارو را بگویند تا ما تمام قد در کنارشان بایستیم و اجرا کنیم؛ ما آماده اجرا هستیم.

دکتر محمدرضا زرگرزاده با حضور در ایسنا و در گفت‌وگویی تفصیلی در واکنش به حواشی اخیر حوزه دارویی کشور، با بیان اینکه ما در حوزه دارو گاهی دچار یکسری اشتباهات راهبردی می‌شویم، به بحث حمایت از تولید ملی اشاره کرد، گفت:  حقیقت امر این است که ما به عنوان تولیدکنندگان داروهای انسانی، بین امسال و سال گذشته تفاوت خاصی در سیاست‌ها، راهبردها و برنامه‌ریزی‌های مربوط به حمایت از تولید داخلی دارو ندیده‌ایم .

وی با بیان اینکه باید به واژه عمیق اقتصاد مقاومتی و ویژگی‌های ذاتی آن توجه کنیم تا مسائل برایمان روشن شود، ‌افزود: اگر فکر می‌کنیم روزی در دارو اتفاقی خواهد افتاد که صفر تا صد محصولی را در داخل کشور تولید کنیم و نیازی به بیرون نداشته باشیم، باید بگویم که هرگز چنین روزی نه برای ایران و نه برای هیچ کشور دیگری نخواهد آمد. پیشرفته‌ترین کشورهای دنیا هم در برخی اقلام بی‌نیاز نبوده و آن‌ها را از کشورهای دیگر وارد می‌کنند. البته نکته‌ای که باید مورد توجه قرار گیرد، این است که برآیند تولید و واردات باید مثبت باشد. وقتی صادرات‌مان به واردات‌مان بچربد و ترازمان مثبت باشد، یعنی درست عمل کرده‌ایم؛ اما اگر روزی فکر کنیم که می‌توانیم صفر تا صد را خودمان تولید کنیم، اشتباه کرده‌ایم. زیرا در کشورهای پیشرفته اروپایی و آمریکایی هم چنین اتفاقی نیفتاده است و بسیاری از اقلام‌شان در حوزه دارویی را از هند و چین وارد می‌کنند. در هیچ صنعتی این اتفاق نمی‌افتد.

ماجرای امضاهای طلایی

زرگرزاده با بیان اینکه یکی از مشکلات اساسی ما عدم وجود یک آمار صحیح است، ادامه داد: چندصدایی که در حوزه ارزی وجود دارد، حکایت از این می‌کند که ما یک عدد و رقم مرجع نداریم. یکی از مسوولان قوه قضاییه چندی پیش اعلام کردند که مبارزه با فساد، مصاحبه نمی‌خواهد و مستندات را ارائه کنید تا ما برخورد کنیم. اما  هیچکس مستندی ارائه نمی‌کند و بعد در صحبت‌ها و تریبون‌ها مسائلی اعلام می‌شود. به عنوان مثال بحث امضای طلایی مطرح شد.  امضای طلایی وجود دارد، اما پزشکِ در بیمارستان، تولیدکنندهِ در کارخانه و مردم عامی چه کمکی می‌توانند به رفع امضای طلایی کنند. اگر امضای طلایی هست، در بدنه‌های بالایی و اجرایی کشور است و به نظر من احتیاجی به مصاحبه و آشفته کردن ذهن جامعه ندارد.

رپرتاژهای دارویی و اعتمادی که سلب می‌شود

عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران همچنین گفت: ما از یک طرف می‌گوییم مردم به کیفیت داروی داخلی اعتماد کنند. بعد آنچنان نظام دارویی کشور را فاسد، مشوش و برهم جلوه می‌دهیم و هر شب در اخبار یک رپورتاژ از دارو می‌رویم که مردم می‌گویند وای در حوزه دارو چه خبر است و برویم همان داروی خارجی را بخوریم تا خیالمان راحت باشد که کیفیتش برقرار است.

ارزِ دولتیِ دارو حذف شود

زرگرزاده با بیان اینکه در حوزه تخصیص ارز به دارو پیشنهاد مشخص ما حذف ارز دولتی است، اظهار کرد: هرکجا که استثنا می‌آید، رانت کنارش است. در عین حال با ارز دولتی هر چه تولید ناب‌تر باشد، ضرر بیشتری می‌کنیم؛ چراکه وقتی به یک داروی وارداتی ارز ۴۲۰۰ تومانی می‌دهید به همه اجزای آن اعم از بسته‌بندی، ماده موثره و... ارز ۴۲۰۰ داده‌اید، اما در تولید داخل می‌گویید فقط به ماده موثره ارز ۴۲۰۰ تومانی می‌دهیم و سایر اجزا باید با ارز آزاد خریداری شوند. آن هم بازار آزادی که در گذشته می‌توانستیم به صورت اعتباری از آن خرید کنیم، اما اکنون خریدها باید نقدی انجام شوند. این موضوع هجمه سنگینی را به صنعت وارد کرده است.

قیمت واقعی دارو احصاء شود

خطر قاچاق معکوس داروهای داخلی

وی با اشاره به موضوع قیمت‌گذاری دارو، ادامه داد: باید قیمت واقعی دارو احصاء شود که البته کار سختی هم نیست. ما کشورهایی را داریم که سازمان غذا و دارو آن‌ها را  مرجع می‌داند و قیمت دارو اعم از ژنریک و برند در آن‌ها مشخص است. ما با قیمت برند کار نداریم، اما با ژنریک کار داریم. اگر نتوانیم قیمت محصول داخلی را با کشورهای همسایه متناسب کنیم، مطمئنا با پدیده قاچاق مواجه می‌شویم. بنابراین تامین یک قیمت متناسب کار سختی نیست. مطمئنا این قیمت از قوت روزانه مردم بیشتر نمی‌شود. مگر دارو در سبد خانوار چند درصد را تشکیل می‌دهد؟. آیا از سبد نان و لبنیات و... بیشتر است؟. قطعا اینطور نیست. اینکه می‌گویند با آزادسازی قیمت ارز دارو از دفترچه‌های بیمه سوءاستفاده می‌شود، درست نیست. مگر ما نظام بررسی نسخ نداریم. بروند نظام بیمه و ارزیابی را درست کنند. ما مسائل و مشکلات دیگری داریم، اما غلط آدرس می‌دهیم. به نظر من کار ما سخت نیست. وقتی جو را آشفته و متشنج کرده و "آی دزد را بگیرید" راه می‌اندازیم، یعنی یک فرد می‌خواهد جیب یکی را بزند و گرنه مبارزه با فساد، تشویش و سخنرانی و مصاحبه نمی‌خواهد، بلکه باید وضعیت متهم را بررسی کرده و اگر مجرم شناخته شد، اعلام و برخورد کنند.

زرگرزاده ادامه داد: به دنبال ایجاد فضاهای اینچنینی، در حال حاضر بدنه داروسازی هرکجا که می‌رود، ابتدا باید ثابت کند که من دزد نیستم و هر ارزی را که گرفتم برگرداندم. وقتی نامه اسفند ماه وزیر اقتصاد، رییس بانک مرکزی و آقای رییس‌جمهور، دوباره در هفته گذشته منتشر می‌شود، چه معنی می‌دهد؟. اتفاق جدید که رخ نداده و پاسخ این موضوع که داده شده بود. طبق گزارش بانک مرکزی ۵۶ درصد ارز را دو شرکت دولتی گرفتند که خودشان باید جوابگو می‌بودند. انتشار این مسائل چه معنی می‌دهد؟. کافی است که ما قوانین و مقررات را بدانیم. بر اساس مقررات از زمان دریافت ارز، تا سه ماه فرصت دارید که جنس را وارد بازار کرده و مدارکش را به بانک ارائه کنید. در بسیاری از موارد ما جنس را می‌آوریم و با حداقل اسناد ترخیص می‌کنیم و اتفاق خاصی هم نمی‌افتد.  در عین حال ارز، شرکت و جنس هم مشخص است. نگرانی ما از آنجاست که به شرکتی عدد و رقمی از ارز داده می‌شود، اما وقتی کل فروش سال آن شرکت را در می‌آورید، می‌بینید که این میزان فروش با مبلغی که گرفته است، نمی‌خواند. حال وظیفه سازمان‌های نظارتی است که ببینند مابقی ارز کجاست. اگر شرکتی برای دوران تحریم مواد خریده، دستش درد نکند، اما اگر قاچاق یا احتکار کرده، دستش را قطع کنید. این مباحث باید از سوی مسئولان نظارتی پیگیری شود و انتشارشان در جامعه کمکی نمی‌کند.

دارو، بهداشت و درمان؛ نیازمند آرامش

وی تاکید کرد: توصیه مشخص من به مسئولان این است که در این موارد سریعا مصاحبه و سخنرانی نکنند که تبعات منفی داشته باشد. ما به شدت به‌ویژه در فضای دارو،  بهداشت و درمان نیاز به آرامش داریم. اینکه رسانه‌ها و صدا و سیما و... درباره دارو رپرتاژ منفی رفته و جو جامعه را ملتهب می‌کنند، خلاف خودکفایی است، تولیدکننده داخلی را زمین می‌زند و بدنه را متزلزل می‌کند. مردم گناه دارند که هر شب این مسائل را ببینند. خسته‌ می‌نشینند که برنامه‌ای ببینند و نشان‌شان می‌دهند که فلان دارو نیست. درست است که چند قلم کمبود دارو هم داریم، اما باید بدانیم که در شرایط جنگ اقتصادی هستیم. آقای ظریف سخنرانی کرده است که شرکت‌های دارویی خارجی برخلاف کنوانسیون‌های بین‌المللی ما را تحریم کرده‌اند بنابراین طبیعی است که کمبود داشته باشیم اما نباید جو جامعه را ملتهب کنید.


 

جلو قلدری ترامپ می‌ایستیم

عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با بیان اینکه در این شرایط تولیدکننده دارو اصلا به فکر سودش نیست، بلکه فقط مواد می‌آورند و تولید می‌کنند، گفت: ما هم ایرانی هستیم. اگر ترامپ برجام را پاره کرده و قلدری می‌کند، منِ تولیدکننده هم می‌خواهم رو در رویش بایستم و بگویم تو قلدری می‌کنی، اما من اجازه نمی‌دهم که مردم با مشکل مواجه شوند. ما اینطور تلاش می‌کنیم، اما به شکلی دیگر در رسانه ملی مطرح می‌شود. چرا باید اینگونه باشد؟

موقع دعوا نیست، باید آرایش جنگ داشت

زرگرزاده با بیان اینکه ایجاد دعواهای داخلی درست نیست، گفت: اینکه می‌گویند تولیدکننده رانت می‌خورد و واردکننده غارت می‌کند، درست نیست. کدام داروی این کشور بدون اخذ مجوز وارد می‌شود؟. تمام واردات کشور در اختیار سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت است. باید ذره‌بین گذاشت و اگر کسی خطا کرد، با او برخورد کرد، اما درست نیس ت که جو را ملتهب کنیم. برخی روی شاخه نشسته‌اند، اما شاخه را می‌برند.  الان موقع دعوا نیست. در زمان جنگ کسی دعوا نمی‌کند، ما الان در جنگ اقتصادی هستیم. در جنگ باید آرایش جنگ داشت، ‌ نه اینکه با خودمان درگیر شویم.

وی با بیان اینکه متاسفانه ما در حوزه دارو یک آمار درست نداریم، ادامه داد: البته شخص وزیر بهداشت اعلام کردند که گروه‌هایی را گذاشتند که وضعیت مصرف ارز  را بررسی کنند و به مردم و رییس‌جمهور گزارش می‌دهند. خیلی خوب است باید این موارد شفاف شود، اما قبل از آن داد نزنیم و شلوغش نکنیم. واقعا باید نگاهی ملی داشته باشیم. مردم گناه دارند. نباید به آنها تشویش دهیم. واقعا مردم به آرامش روانی نیاز دارند و باید این آرامش را به آنها بدهیم. باید پرسید در کدام صنفی خلافکار وجود ندارد؟. اما به صِرف وجود یک یا دو خلافکار نباید قیصریه را به آتش کشید.

قیمت یکسان دارو از سیستان و بلوچستان تا بالاترین نقطه زعفرانیه

وی تاکید کرد: خانواده دارو، خانواده بزرگی نیست. سازمان غذا و دارو با اینکه بزرگ‌ترین کار را در این کشور انجام می‌دهد، ‌اما سازمان عریض و طویلی نیست. اتفاقا نظام دارو از شسته رفته‌ترین نظام‌های کشور است و دارو جزو خاص‌ترین محصولاتی است که قیمتش کاملا کنترل‌شده است. قیمت هیچ محصولی با اینکه سازمان حمایت از مصرف‌کننده بالای سرش است و همه قوه‌های نظارتی بالای سرش هستند، در فروشگاه‌های مختلف یکسان نیست، اما دارو اینطور نیست و نظام خاص خودش را دارد. به نظر من سالم‌ترین سازمان ما سازمان غذا و داروست. البته ممکن است یکی دو خلافکار هم در آن باشد، که باید پیدایشان کنیم. متاسفانه برخی‌ها بر روی این کالای حیاتی طمع می‌کنند و هر مسئولی دوست دارد یک مجوز واردات دارو بگیرد، اما اگر مراقبت کنیم، مشکلی پیش نمی‌آید. در پاسخ به کسانی که می‌گویند فساد در دارو بیداد می‌کند، می‌گویم که در حال حاضر پاک‌ترین سازمان نظام‌یافته کشور، نظام دارویی است. دارو از کوچکترین روستای سیستان و بلوچستان تا بالاتری نقطه ولنجک و زعفرانیه یک قیمت است و همان قیمتی است که سازمان حمایت از مصرف‌کننده هم آن را تایید کرده است.

ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو منبع فساد است

زرگرزاده درباره مافیای دارو نیز گفت: نمیگویم مافیای دارو نداریم. به هر حال کسانی هستند که در همین شرایط جنگی برای خودشان کیسه دوخته‌اند. نمی‌گویم افرادی نیستند که در همین شرایط ارز را بردند و کالای غیرضرور وارد کشور کردند، حتما چنین افرادی هم هستند که باید شناسایی و برخورد شوند اما بعید می‌دانم که شبکه و مافیایی وجود داشته باشد که مانند یک غده در سازمان غذا و دارو نفوذ کرده و به دور از چشم‌های نظارتی کار خودشان را کنند. من به عنوان یک صنعت‌گر این را حس نکردم، اما این را حس کردم که برخی همکاران من ارزی را که گرفته‌اند در جای خودش خوب استفاده نکرده‌اند و دنبال ایجاد ارزش افزوده نبودند، بلکه دنبال ایجاد ثروت برای مجموعه خودشان بوده‌اند که البته تعدادشان زیاد نیست. از طرفی به جای اینکه دنبال مفسد بگردیم، باید فساد را پیدا کرده و منابع فساد را حذف کنیم. ارز ۴۲۰۰ تومانی منبع فساد است. جالب است که وزیر اقتصاد، رییس بانک مرکزی و... می‌گویند ارز ۴۲۰۰ تومانی باید حذف شود. اما برایش فکری نمی‌کنند.

فرصت‌ها را از دست دادیم

هر طور شده دارو را تامین می‌کنیم

وی با بیان اینکه تخصیص ارزها به‌ویژه اگر ارز اروپایی باشد، به راحتی انجام نمی‌شود، گفت: به نظر می‌رسد که بخشی از فرصت‌های طلایی را در ماه‌های گذشته به دلیل تشویش ذهنی از دست دادیم. می‌توانستیم موادمان را برای یکسال سخت دپو کنیم، اما بخشی از فرصت‌ها را از ما گرفتند. البته در حال حاضر وضعیت دپوها و مصرف دارو خوب است. در عین حال ما همیشه اراده کردیم که داروی مردم را برسانیم و رساندیم. اجازه نمی‌دهیم که مردم‌مان به دلیل نبود داروهای اساسی با مشکل مواجه شوند و هرطور شده دارو را تامین می‌کنیم.

مشکل نقل و انتقال پول خرید دارو

عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با بیان اینکه در حال حاضر در نقل و انتقال پول به‌ویژه به مراکز اروپایی مشکل داریم، درباره روند تخصیص، تامین و انتقال ارز، گفت: در تخصیص ارز، سهم ارزی دارو مشخص است، اما وقتی می‌خواهند ارز دارو را تخصیص دهند، ناگهان یک نفر می‌گوید فساد در سازمان غذا و دارو بیداد می‌کند. بنابراین بانک مرکزی هم ارز را نگه می‌دارد و می‌گوید ارز در مملکت نیست، ابتدا منابع فساد را شناسایی کنید بعد ارز اختصاص می‌دهیم. همین اتفاق یک توقف ایجاد می‌کند. بعد از تخصیص ارز، بحث تامین ارز مطرح می‌شود که ما باید ریال و نقدینگی داشته باشیم که اکنون با  مشکل نقدینگی هم مواجهیم. مرحله بعد هم انتقال ارز است که در آن هم مشکل داریم و  این انتقال برایمان ۱۰ تا ۱۱ درصد هزینه در پی دارد.

درخواست صنعت داروسازی از وزیر بهداشت

زرگرزاده تاکید کرد: بیش از دو سال است که اصلا شرکت‌های داروسازی برای تولید محصولات‌شان چرتکه نمی‌اندازند که بگویند یک محصول ضررده بوده و دیگری سودده بوده است. ما فقط داریم تولید می‌کنیم. البته صورت‌های مالی که درمی‌آیند، برخی می‌گویند سودها خوب بوده است، اما این سودها، بر روی کاغذ است و به دردی نمی‌خورد. از طرفی صنعت ما چندین سال است که بازسازی نشده است. این جای نگرانی جدی دارد. باید توجه کرد که همه صنایع از پوشش وزارت صمت بهره‌مند می‌شوند، اما برای داروسازی هیچ تسهیلاتی قائل نشدند. چندین سال پیش یکی از مسئولان عالی کشور گفت که من اعتراف می‌کنم که به صنعت دارو توجه کافی نکرده‌ایم. هنوز هم شرایط به همان منوال است. از آقای وزیر خواهش می‌کنم که برنامه عملیاتی‌شان را برای حمایت از صنعت تولید داخلی دارو بگویند تا ما تمام قد در کنارشان بایستیم و اجرا کنیم. ما آماده اجرا هستیم.  

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ / ۱۱:۰۲
  • دسته‌بندی: سلامت
  • کد خبر: 98051406982
  • خبرنگار : 71531