واکنش منفی به طرح "معامله قرن" کوشنر در جهان عرب

طرح داماد ترامپ برای صلح خاورمیانه در جهان عرب با موجی از واکنش‌های دفعی همراه شده است. وزیر دارایی تشکیلات خودگردان فلسطین آن را "توهم‌آمیز" ‌نامید. یک مفسر مصری نوشت، طرح را مشاوران املاک نوشته‌اند نه اهل سیاست.

به گزارش ایسنا، کشورهای عربی طرح جارد کوشنر، داماد رئیس جمهور آمریکا برای صلح خاورمیانه موسوم به "معامله قرن" را با شدیدترین انتقادها مورد حمله قرار داده‌اند. بیش از همه به این خاطر که در این طرح، توسعه اقتصادی بر راه‌کارها و مطالبات سیاسی تقدم دارد.

شکری بشاره، وزیر دارایی تشکیلات خودگردان فلسطین در حاشیه اجلاس اتحادیه عرب گفت، این تصور که احیای اقتصادی به صلح منجر می‌شود، "غیرواقع‌بینانه و توهم‌آمیز" است.

سازمان آزادیبخش فلسطین این طرح را مجموعه‌ای از وعده‌های توخالی نامید و پایان کشمکش در خاورمیانه را صرفاً مستلزم راه‌کاری سیاسی دانست. سازمان حماس که اداره نوار غزه را بر عهده دارد، فلسطین را "غیرقابل معامله" خواند.

از سودان تا کویت، بازخورد سیاسی این طرح نزد بسیاری از تحلیل‌گران مشابه بوده است. رسانه‌های عرب زبان عمدتاً نوشته‌اند که طرح از همان شروع مرده و چیزی نیست جز"هیچ و پوچ" و "اتلاف وقت".

به گزارش دویچه‌وله، جمال فهمی، مفسر مصری با کنایه به لقب "غول مستغلات" که معرف ترامپ پیش از ریاست جمهوری بود، طرح را محصول فکر مشاوران املاک خوانده نه اهل سیاست. در یادداشت او آمده که حتی آن دسته از کشورهای عربی نیز که میانه‌رو توصیف می‌شوند، نمی‌توانند به طور علنی از چنین طرحی حمایت کنند.

روزنامه لبنانی "النهار" هم در تحلیلی می‌نویسد: «این طرح اقتصادی مثل سایر طرح‌ها شکست می‌خورد چرا که فاقد مبانی سیاسی است.»

نشست منامه

جارد کوشنر می‌خواهد طرح صلح خاورمیانه را سه‌شنبه یا چهارشنبه (چهارم و پنجم تیر) در نشست بین‌المللی منامه ارائه کند. نکته کانونی طرح، راه‌اندازی یک صندوق مالی بین‌المللی برای رشد اقتصادی در مناطق فلسطینی و کشورهای عربی هم مرز با این مناطق است.

طبق این طرح، باید ۵۰ میلیارد دلار در سرزمین‌های فلسطینی سرمایه‌گذاری شود و تامین این مبلغ در درجه نخست بر عهده کشورهای ثروتمند حاشیه خلیج فارس باشد. طرح پنج میلیارد دلار برای احداث راه‌های ترانزیت در فلسطین از جمله بین کرانه باختری و نوار غزه نیز در نظر گرفته است. جنبه‌های دیگر طرح محرمانه مانده‌اند.

در این طرح ۴۰ صفحه‌ای، به راه حل دو کشور مستقل و همجوار اشاره‌ای نشده است.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۳ تیر ۱۳۹۸ / ۱۰:۴۰
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 98040301456
  • خبرنگار :