محوطهای باستانی و بیضی شکل در جاده قدیم داراب - فسا و در نزدیکی داراب که حالا شاید به خاطر بدشانسیاش بین زمینهای کشاورزی محصور شدهاند.
به گزارش ایسنا، به نظر میرسد داستان «تُل یونجه» داستان یک روز و یک سال نیست، از تقسیم تپهی باستانی به دو قسمت که به هخامنشیان نسبتاش میدهند که بگذریم، سالهاست به یُمن حضور دو کشاورز که یکی جو و گندم میکارد و دیگری امسال گُل برداشت میکند، تپهی «تُل یونجه» هر سال کوچکتر از قبل میشود و کسی نیست جواب آن را بدهد، به جز کشاورزانی که خاکش را بسیار مناسبِ کاشت و برداشت میدانند و میراثِ فرهنگی که هنوز حتی برای بررسیهای اولیه وارد محوطه نشدهاند.
حالا عیسی فولادفر - فعال میراثفرهنگی داراب - در گفتوگو با ایسنا وضعیت این محوطهی تاریخی را بدتر از سالهای قبل توصیف میکند.
او اظهار میکند: کشاورزان منطقه در حال شخم زدن زمینهای خود در اطراف تپهباستانی هستند و در این میان هر سال به اندازهی نیم متر تا یک متر به تپه باستانی «تل یونجه» وارد میشوند و از سوی دیگر زمانِ برداشت محصولات، ماشینآلات سنگین کشاورزی در این تپه رفتوآمد میکنند و در این میان قطعاً آسیب زیادی به لایههای باستانیِ باقی مانده در این محوطه تاریخی وارد میشود.
وی با بیان اینکه این تپهی باستانی، ۲۸ دی ۱۳۷۹ به شماره ۲۹۵۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، اظهار میکند: به دلیل انجام نشدن بررسیهای مطالعاتی باستانشناسان در این محوطهی تاریخی، هنوز اطلاعات دقیقی از این محوطه در اختیار نیست، اما برخی کارشناسان قدمت این تپه را به دورهی هخامنشی نسبت میدهند.
او با بیان اینکه در طول سالهای گذشته این تپهی باستانی را فدای عبور جاده کردند و آن به دو بخش تقسیم شد، اظهار میکند: برای عریضتر کردن جادهای در این محدوده، از وسط تپه عبور کردند و آن به دو بخش تقسیم شد، بدون اینکه در آن محوطه کاوشی انجام شود، اکنون نیز کشاورزی که زمیناش در سمتِ چپ تپه قرار گرفته، با شخم زدن محوطه در حال کاشت گُل است و و از سوی دیگر به حریم تپه تجاوز میکند، از سوی دیگر در تپهی پایین دست نیز که با عبور جاده از بخش بالایی جدا شد، حفاریهای غیرمجاز زیادی انجام میشود.
فولادفر با اشاره به اینکه در چند ماه گذشته، با اطلاع رسانی فعالان میراثفرهنگی مسئول میراثفرهنگی داراب، با اجرای نمایشی دو گل از گلهای کاشته شده روی تپه را در آورد و به همه اطمینان داد که محوطه پاکسازی شده، میافزاید: چند ساعت بعد در همان روز به محوطه رفتیم و دیدیم که فقط جای دو گُل خالی است که مسئولان میراثی آنها را از خاک درآورده بودند.
کاشت گل و گندم در عرصه و روی محوطهی باستانی «تلیونجه»
او حتی به اعتقاد کشاورزان منطقه دربارهی مناسب بودن خاک این محوطه برای کشاورزی اشاره میکند و میگوید: به همین دلیل هر سال آنها خاکِ بخشهایی از محوطه که با بیل مکانیکی کنده شده را به کشاورزان دیگر میفروشند.
ردِ چرخِ تراکتورها روی محوطهی باستانی «تلیونجه»
انتهای پیام