به گزارش ایسنا، دکتر سورنا ستاری، امروز در افتتاحیه اولین مجمع نوآوری آسیا و اقیانوسیه که در سالن اجلاس سران برگزار شد، محور این نشست را افزایش تلاشها و همافزایی کشورهای منطقه برای استفاده از علم و فناوری و نوآوری در توسعه فراگیر و پایدار دانست و افزود: موضوع محوری این اجلاس استارتاپهای فناوری در مسیر توسعه پایدار تعیین شده است. این موضوع برای کشور ما موضوع فوقالعاده جذاب و مهم به شمار میرود.
وی خطاب به حضار افزود: هر چند شما ایران را با منابع زیرزمینی سرشار مثلاً دارا بودن بیشترین منابع نفت و گاز در دنیا بشناسید، اما در واقع این توصیف اکنون فقط بخشی از منابع و توانمندیهای اقتصادی و اجتماعی کشور را نشان میدهد. در سالیان اخیر توجه دولتها به توسعه نیروی انسانی به عنوان منبع اصلی حرکت اقتصادی معطوف بوده است.
ستاری با بیان اینکه ایران در سه دهه اخیر سه موج مهم را در توسعه علم و فناوری پشت سر گذاشته است، اظهار کرد: موج اول با محوریت توسعه علمی و آموزشهای دانشگاهی و تحصیلات تکمیلی طی شد و نتیجه آن در تعداد فراوان دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی داشتن نزدیک به ۵ میلیون دانشجو و قرار گرفتن ایران در میان چند کشور اول دنیا با بیشترین تعداد فارغالتحصیلان مهندسی آشکار شد.
معاون علمی رئیس جمهور موج دوم را شکلگیری مراکز رشد و پارکهای فناوری در سرمایهگذاری دولت در فناوریهای جدید و تشویق به تحقیق و تولید دانست که نتیجه آن در رشد علمی خیرهکننده ایران آشکار شد. به گونهای که ایران در سال ۲۰۱۱ بیشترین رشد علمی دنیا را تجربه کرد و اکنون نیز در غرب آسیا جایگاه اول و در دنیا جایگاه پانزدهم را دارد.
وی با اشاره به موج سوم توسعه علمی کشور، یادآور شد: اکنون موج سوم تحولات علمی و فناوری ایران با محوریت نوآوری و توجه به نقش زیستبوم توسعه نوآوری در کشور در جریان است و تلاش میشود نگرشی یکپارچه به نقش نهادها و بازیگران مختلف علمی، فناوری، اقتصادی، قانونی، سیاسی و اجتماعی شکل گیرد.
ستاری با بیان اینکه شرکتهای نوپا امروزه اکوسیستم نوآوری کشور را بسیار پویا و پرتحرک کردهاند، یادآور شد: برخی از موفقترین استارتاپها جای خالی بازیگران جهانی همچون یوتیوب، آمازون و اوبر در ایران را پر کردهاند و اکنون به شرکتهای توانمندی تبدیل شدهاند که در جستوجوی حضور در بازار منطقه هستند.
به گفته وی، تعداد زیاد مراکز نوآوری، صندوقهای سرمایهگذاری خطرپذیر، شرکتهای "هایتک" و شرکتهای خلاق که فراتر از حوزههای اقتصادی در شهرهای بزرگ به حوزههای اقتصادی و اجتماعی در شهرهای متوسط و کوچک در حال تسری است.
معاون علمی رئیس جمهور با بیان اینکه که اینها نمودهایی از فراگیر شدن نوآوری در ایران است، گفت: این مهم تنها محدود به حوزه "آی سی تی" نبوده، بلکه در حوزههای بیوتکنولوژی، سلولهای بنیادی، نانو تکنولوژی، هوافضا و سایر حوزههای مهم فناوری بوده است. حمایت بیش از ۴۳۰۰ شرکت دانشبنیان داخلی و رشد پی در پی رتبه ایران در شاخص جهانی نوآوری نشانههایی از موفقیت در این مسیر است.
ستاری فناوری و نوآوری را موتور محرک تلاشها برای توسعه فراگیر و پایدار جوامع دانست و ادامه داد: از این رو لازم است با نگاهی فراگیر به نوآوری، مسائل پیش رو را دوباره صورتبندی کرده و در طراحی راهحلهای جدید علاوه بر فناوریهای نوین از ظرفیتهای متنوع و توزیع شده نهادهای اجتماعی و بومی کشور نیز استفاده مؤثر کنیم.
وی اضافه کرد: در نوآوری فراگیر نیاز عموم مردم از طبقات مختلف خصوصاً طبقات کمتر برخوردار در کانون توجه است و بهجای نگرش تکبعدی به پیشرفت افراد و جوامع و تقسیمبندی آنها به پیشتاز و عقبمانده، تنوع جوامع و تفاوتهای منطقهای و فرهنگی مدنظر قرار میگیرد تا راهحلهای خلاقانه بومی و مبتنی بر واقعیتها و بافت جوامع طراحی شود.
وی با بیان اینکه دولتها در این مسیر جدید نوآوری مسئولیتی بسیار مهم بر عهده دارند، اظهار کرد: این مسئولیت فراتر از حمایت از تولید علم و تحقیق و توسعه و حتی فراتر از تقویت و تسهیل پیوند میان بازیگران فعلی و ایجاد محیط توانمندساز برای آنها است. بلکه دولتها موظف هستند اهداف متنوع اجتماعی و زیست محیطی را نیز به طور همزمان و منسجم در سرلوحه برنامههای خود برای تقویت زیست بوم نوآوری قرار دهند.
ستاری، ایجاد چارچوبهای قانونی و تنظیمگر مانند استانداردهای حفظ حقوق مصرفکننده، ابزارهای اقتصادی مانند دسترسی شرکتها به تأمین مالی ریسک پذیر برای نوآوری، حمایت از طرف تقاضا و بازارسازی برای نوآوری و آموزش و تربیت نیروی انسانی را از جمله راهکارهایی دانست که دولتها میتوانند برای ارتقای نوآوری اجتماعی و زیست محیطی استفاده کنند.
معاون علمی رییسجمهور، استارتاپها را بازیگران جدید و اثرگذار در فراگیر شدن نوآوری در یافتن راههای خلاقانه استفاده از ظرفیتهای اجتماعی برای پاسخگویی به نیازهای موجود دانست و ادامه داد: اکنون شناسایی و حمایت از شرکتهای خلاق در صنایع فرهنگی در دستور کار قرار گرفته است. صنایع خلاق توان بهکارگیری ظرفیتهای انسانی و فرهنگی را حتی در شهرهای کوچکتری که دسترسی به فناوری جدید و امکانات گسترده وجود ندارد، با استفاده از خلاقیت افراد بومی امکانپذیر کرده است.
رئیس بنیاد ملی نخبگان با تاکید بر ضرورت راهاندازی شبکه استارتاپهای فناوری آسیا و اقیانوسیه، گفت: تصمیم به تأسیس این شبکه در اجلاس امروز نویدبخش ایجاد مسیرهای جدید همکاری میان کشورهای منطقه برای فعال کردن ظرفیتهای جدید در نوآوری است. این شبکه باید بتواند در دو دسته فعالیت کمک به همتایابی میان استارتاپهای منطقه را از طریق تهیه و انتشار نمایه شرکتها و فعالیتهای توانمندساز برای معرفی شبکه که خدمات آن در قالب تعامل با کمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوسیه است، تسهیل کند.
ستاری خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر ابتکارات فناوری و نوآوری متعددی با نقشآفرینی ایران در میان کشورهای آسیایی، کشورهای مسلمان و یا کشورهای در حال توسعه آغاز شده است. شبکه انتقال و تبادل فناوری میان هشت کشور در حال توسعه و جایزه علم و فناوری مصطفی (ص) به عنوان نماد عالی علم و فناوری برای دانشمندان مسلمان دو نمونه از این اقدامات هستند.
وی اضافه کرد: همچنین ایران در مجامع منطقهای مهم دیگری نیز مشارکت دارد که برگزاری اجلاس نوآوری آسیا و اقیانوسیه از آخرین نمونههای آن است. ایران برای ایفای نقش در حوزه علم و فناوری در میان کشورهای آسیا و اقیانوسیه مصمم است و بر این باور است که همکاریهای تنگاتنگ منطقهای تنها راه حرکت به سمت حل مسائل مشترک منطقه و در عین حال ممانعت از یکجانبهگری و انحصارطلبی برخی قدرتها است.
انتهای پیام