ابوالفضل سروش در گفتوگو با ایسنا با اشاره به سالگرد ارتحال امام (ره) اظهار کرد: آیهای از سوره ابراهیم به صراحت نسبت به جایگزینی ظلم با ظلم حتی در صورت تغییر حکومت انذار میدهد و با ارائه این مثال قصد دارد تا حجت را بر حاکمین تمام کند. بنابراین اینکه ما چه شعاری میدهیم و یا به چه اعتقادی خود را منتسب میکنیم، مهم نیست، مهم آن است که در عمل چه میکنیم و نتیجه چیست.
وی با تاکید بر اینکه انقلاب اسلامی مردم مظلوم ایران به زعامت امام خمینی (ره) قصد براندازی ظلم و نجات مستضعفین را داشت، افزود: در این راه خونهای بسیاری ریخته شد و رهبر فقید انقلاب نیز خون دلهای بسیاری خوردند. امروز وقت آن است که با رجوع به این آیه مبارکه و با عطف به وصیتنامه سیاسی الهی امام خمینی (ره) وضعیت خود و مستضعفین را با آنچه پیش از انقلاب بوده، مقایسه کنیم و تغییر وضعیت مسؤولان را سنجیده و بیازماییم.
نماینده تهران ادامه داد: رسیدگی به مستضعفین و رفع فقر از مهمترین و ظلم ستیزانه ترین فرازها و شعارهای امام خمینی (ره) در بیانات پیش، حین و بعد از انقلاب است که در وصیتنامه ایشان برای همیشه ثبت و درج شده تا الگوی رفتاری نظام جمهوری اسلامی تا اتصال به نهضت مهدی (ع) باشد.
به گفته سروش، پرهیز از اشرافیگری توسط مسؤولان رمز پیشبرد این هدف بوده که در زمان حیات امام (ره) تا سرحد ممکن توسط همگان رعایت شد مگر تعداد انگشت شماری که به شدت و گستردگی این روزها نیست به طور مثال در آن روزها اصلاً بحث وزرای میلیاردر و یا فرزندان مسؤولان سودجو وجود نداشت.
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری نیز در بیانات خود تاکید مدام و جدی بر موضوع رسیدگی به محرومین و پرهیز از اشرافیگری دارند. ایشان در بیاناتشان به مناسبت بیست و دومین سالگرد پیروزی انقلاب فقرزدایی و رسیدگی به محرومان را جزء اصول اعتقادی امام خمینی (ره) برشمردند و گفتند که " یکی از اصول امام (ره) در بُعد مسائل داخلی کشور این است که امام طرفدار جِدّی حمایت از محرومان و مستضعفان بود؛ امام نابرابری اقتصادی را با شدّت و حدّت رد میکرد؛ اشرافیگری را با تلخی رد میکرد؛ به معنای واقعی کلمه امام طرفدار عدالت اجتماعی بود؛ طرفداری از مستضعفان شاید یکی از پرتکرارترین مطالبی است که امام بزرگوار ما در بیاناتشان گفتند؛ این یکی از خطوط روشن امام است؛ این یکی از اصول قطعی امام است، همه باید تلاش کنند که فقر را ریشهکن کنند؛ همه تلاش کنند که محرومان را از محرومیّت بیرون بیاورند و تا آنجایی که در توان کشور است، به محرومان کمک کنند".
سروش با اشاره به تأکیدات قرآن مجید از قول خداوند، احادیث بزرگان دین و آموزههای رهبران انقلاب بر فقرزدایی، رسیدگی به محرومان و پرهیز از افتادن در سلسله ظلم گفت: علی غم این تأکیدات سوالات زیادی وجود دارد، اینکه ما امروز کجای کاریم و تا چه حد این دستورات را اجرایی کردهایم، فاصله مسؤولان تا مردم چقدر است، اشرافیگری چقدر در مسؤولان نفوذ کرده و قشر متمول جامعه به چه میزان از قشر متوسط و محروم فاصله گرفتهاند، چقدر معیارها و ارزشهای زندگی در فرهنگ ما تغییر کرده، آیا تقوا و ایثار همچون دهه اول انقلاب سرلوحه گفتار و رفتار مردم و مسئولین است، تا چه حد بهرهوران مادی و اقتصادی در کشور در مقابل نظارت و قوانین پاسخگو هستند، وضعیت بانکهای کشور چگونه است و تا چه حد به احکام و دستورات اقتصادی اسلام نزدیک هستند، آیا توانستیم ظلم ستیزی انقلاب را حفظ کنیم و مستضعفین را حاکم بر اجتماع نمائیم؟
این عضو فراکسیون امید با بیان اینکه دومین فراز پرتکرار در آموزهها و دستورات امام خمینی (ره) برای مردم و مسئولین "وحدت کلمه" و حفظ انسجام ملی است، گفت: سوال این است که چقدر در این راه گام برداشتیم و چقدر جناحهای سیاسی و مسؤولان از گروهها و نحله های سیاسی و فکری مختلف ضمن حفظ تفاوتهای خود، بر حفظ وحدت میکوشند؟
به گفته وی رمز وحدت در حمایت از شعارهای اساسی انقلاب و صداقت در گفتار و رفتار است که تقریباً این موارد را سیاسیون و مسؤولان و جناحهای سیاسی به بوته فراموشی سپردهاند لذا بدیهی است در این بین سودجویان اقتصادی، فرصت طلبان سیاسی، منافقان اعتقادی، ضدانقلاب خارج و داخل و دینستیزان محارب به عنوان بزرگترین دشمنان آموزههای اسلام که با شعارهای نهضت مردم ایران به رهبری امام خمینی (ره) در تضاد هستند، بیشترین بهره را از فراموش شدن آرمانهای انقلاب و امام (ره) میبرند. صد افسوس که اشرافیگری، حب مال و جاه، دور افتادن از صداقت و اسارت در دامهای متعدد دنیوی باعث شده که بخشی از مسؤولان با مردم و رهبری فاصله گرفته و ناخواسته و گاهی هم خواسته در مقابل اهداف انقلاب بایستند. بی تعارف باید گفت حذف این دسته از مسؤولان که خود حامیانی در بین سوداگران اقتصادی داشته و از جانب آنان حمایت میشوند یکی از مهمترین راههای برگشت به مسیر برحق اسلام و انقلاب است.
سروش همچنین خلاءهای قانونی، تقنینی و عدم وجود نظارت بی تعارف و بدون استثنا را از علل نابسامانیهای اقتصادی و اجتماعی امروز جامعه دانست که میتوان با کمک مجلس و با حضور نمایندگان ضد اشرافیگری و پایبند به آرمانهای انقلاب و رهبری و حامی مستضعفین آنها را حل کرد.
وی خاطرنشان کرد: ما نباید امروز بعد از گذشت بیش از چهل سال از انقلاب اسلامی درگیر تأمین حداقلهای عدالت اجتماعی و فقرزدایی به عنوان پایهایترین و بدیهیترین شعارهای انقلاب باشیم به نظر میرسد اصولاً در این چهل سال ما فرهنگ عمومی جامعه را به سمت غلطی هدایت کردیم که خود نیازمند اصلاح و فرهنگ سازی مجدد است آن هم قبل از اینکه دیر شود و نسل جوان از اهداف انقلاب دور مانده و نسبت به آن بیگانه شوند.
سروش فقدان عدالت اقتصادی و اجتماعی را منجر به انشقاق در بین اقشار جامعه، شکست وحدت ملی، تولید جو یاس و ناامیدی، گسترش خشم عمومی و نفوذ دشمن در لایههای آسیب پذیر اجتماعی دانست و گفت: اگر با برنامه و با اراده برای رفع فقر و بی عدالتی به پا نخیزیم، شاهد روزهای بهتر نخواهیم بود.
وی ادامه داد: اینکه نسلهای اول و دوم انقلاب خدمات بسیاری ارائه داده، از جان خود برای برقراری نظام اسلامی و نگهداشت آن گذشته و شهدای بسیاری در طول انقلاب و جنگ تقدیم کردند دلیلی بر این نیست که وقتی در مقام مسؤول و حاکم قرار میگیرند برایشان رجحان اقتصادی و یا شأن اشرافی ایجاد شود. بازماندگان نسل انقلاب و جنگ، مبلغین دینی و تئوریسینهای سیاسی، دستگاه تبلیغاتی و رسانه ملی، نمایندگان مجلس و امرای دولتی و نظامی در پیشانی اقدامات اصلاحطلبانه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی قرار دارند و باید پیش از هر سخن و نصیحتی در حق دیگران نگاهی به اوضاع اعتقادی و وضع مالی خویش بیاندازند و ببینند چقدر با آرمانهای انقلاب، امام راحل و شهدا فاصله دارند.
سروش تاکید کرد: در این بین مسئولیت بزرگ و اساسی بر عهده مردم است که به جای تبعیت از الگوهای غلط داخلی و خارجی و پیروی از فرهنگهای غلط، حق جو و مطالبه گر باشند و ضمن حفظ کیان میهن و ساختار اصلی نظام به دنبال اصلاح مسؤولان از طریق بیان اعتراضات مسالمت آمیز خود نسبت به خطاهای موجود باشند. توصیه مولای متقیان و امیر مؤمنان علی (ع) به امت این بود که امرا را به راه راست هدایت کرده و بدون لکنت زبان، امر به معروف و نهی از منکر کنند. پس سکوت و قصور مسؤولان و یا مردم میتواند به قول حضرت امام (ره) نظام را به مخاطره اندازد.
وی تاکید کرد که فقرزدایی و رسیدگی به محرومین در هیچ زمانی پس از انقلاب در مقایسه با امروز تا به این حد حیاتی و کلیدی نبوده است، پس همگان هشیار باشیم که خطر در داخل کشور خفته و دشمن نیز به آن دلباخته و مترصد سوء استفاده است. امیدواریم که بتوانیم بار مسئولیت حفظ ارزشهای دینی و انقلابی را در این برهه حساس و تاریخ ساز بر دوش کشیم و با تهذیب نفس خود و با پایبندی به احکام دینی و اصول انقلاب در پیشگاه خدا، پیامبر (ص)، ائمه هدی (س)، امام زمان (ع)، رهبر فقید انقلاب (ره)، شهدای گرانقدر و مردم مظلوم ایران پاسخگو و سربلند باشیم.
انتهای پیام