حمید رنجبران در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه در سده اخیر همراه با مدرنیته شدن، بیماری افسردگی رشد قابل توجهی در بین زنان پیدا کرده است، افزود: از افسردگی در علم روانشناسی به اصطلاح سرماخوردگی روانی یاد میشود چرا که براساس شیوع، موقتی و فصلی بودن آن شباهت زیادی با بیماری سرماخوردگی دارد.
وی با اشاره به اینکه افسردگی در تمام دنیا بین زنان شیوع بیشتری دارد، گفت: براساس انجام یک پیمایش ملی بین سنین ۱۵ تا ۶۲ در سال ۹۰، ۲۳.۶ درصد از جمعیت ایران دچار اختلالات روانی متعددی از جمله افسردگی بودند که ۱۲ درصد از این عدد را بیماری افسردگی شامل میشد، این درحالیست که در این پیمایش ۱۶ درصد از زنان ایرانی با این بیماری دستوپنجه نرم میکردند، به عبارتی دیگر از هر ۱۰۰ هزار نفر زن ایرانی، ۵ هزار و ۳۷ نفر درگیر اختلال روانی از نوع افسردگی هستند.
مدیر گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ابن سینای همدان با بیان اینکه ساختار فیزیولوژی زنان همانند تغییرات هورمونی در دوران بارداری، عادت ماهیانه و یائسگی از جمله دلایل مهم شیوع افسردگی در بین آنان است، عنوان کرد: تمامی این موارد ذکر شده باعث میشود تا زنان بیش از مردان در معرض افسردگی قرار گیرند از این رو دستگاههای مرتبط با بهداشت و سلامت باید نسبت به این موضوع آگاه بوده و برنامهریزیهای اثرگذاری برای پیشگیری از بروز افسردگی در بین بانوان در نظر بگیرند.
وی کاهش اشتها، احساس گناه، ضعف، ترس، اضطراب شدید، عصبی بودن، پرخاشگری و گریههای بیدلیل را از جمله نشانههای مهم بروز افسردگی در بین زنان برشمرد و بیان کرد: در این شرایط بانوان دچار نوسانات خلقی و عاطفی شده و گاهاً به دنبال افکار خطرناکی همانند خودکشی میروند.
انجام دومین پیمایش ملی افسردگی با کمک استان همدان
وی با تأکید بر اینکه افسردگی و سایر اختلالات روان چند مؤلفهای بوده و کاهش آمار آنان منحصراً مربوط به یک فرد و ارگان نمیشود، اظهار کرد: غربالگری مهمترین راه تشخیص و جلوگیری از بیما ری افسردگی است، به طوریکه آموزش، افزایش فرهنگ خانوادگی، کنترل و کاهش بیماریهای روان نیازمند زمان بوده و هماهنگی سایرین را میطلبد.
رنجبران با بیان اینکه متولی سلامت روان تمامی مردم، وزارت بهداشت است، خاطرنشان کرد: تمامی دستگاههایی که مربوط به وزارت بهداشت میشوند، به نوعی نسبت به کاهش آمار افسردگی در جامعه و بهویژه بانوان وظیفه دارند.
وی در رابطه با تأثیر پررنگ و غیرمستقیم سیستم آموزشی در کاهش آمار شیوع افسردگی در جامعه، تصریح کرد: اگر سیستم آموزشی توانایی آموزش سبک و مهارت زندگی به دانشآموزان و دانشجویان را نداشته باشد، فرد در مواجهه با بحرانهای زندگی، دانش و مهارت کافی را برای نحوه برخورد با این بحران را نداشته و واکنش مناسبی را ازخود نشان نداده و شکست میخورد.
مدیر گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ابن سینای همدان از انجام دومین پیمایش ملی افسردگی در سالجاری با کمک استان خبر داد و گفت: این پیمایش بهمنظور بهروزرسانی اطلاعات سلامت روان کشور با کمک استان همدان در سراسر ایران بهزودی اجرا خواهد شد و خوشبختانه زیرساختهای لازم برای انجام این پیمایش به خوبی انجام شده و همزمان با آغاز به کار تهران، همدان نیز فعالیت خود را شروع میکند.
انتهای پیام