به گزارش ایسنا، بنا بر اعلامهای پرشیا، بنایی پیشکش خدای عیلامیها در شهر دوراونتاش، یکی از بزرگترین و مفتخرترین شهرهای ایران باستان. اگر از اهواز به سمت شوش و شوشتر حرکت کنیم، در نزدیکی سایت باستانی هفتتپه، باقیمانده بنایی قرارگرفته که روزگاری معبد و نیایشگاه عیلامیهای باستان بود، طبق گفته باستانشناسان، این نیایشگاه برای ستایش ایزد باستان اینشوشیناک که الهه نگهبان شوش بود توسط پادشاه وقت ایلام اونتاش ناپیریش ساخته شده بود.
نام زیگورات چغازنبیل شاید عجیب به نظر برسد، با بررسی نامی که اهالی منطقه از پیشینیان خود به ارث بردن متوجه خواهیم شد که این نام از گویش لری است، چغا به معنی تپهای منفرد و تنها در یک دشت، با دیدن چغازنبیل متوجه وجه تسمیه آن خواهیم شد، همانند سبدی وارونه و تنها در دشتی بزرگ، به خاطر شکل عجیب تپهی مدفون در تاریخ و زیگورات که به معنی ساختمان بلند چند طبقه و نیایشگاه دیرینه. بنایی ۵ طبقه به ارتفاع ۵۲ متر که امروزه فقط ۲ طبقه از آن را میتوان دید، بقایای عظیم ۲۵ متری بهجامانده از دوران باستان، تنها آثاری است که از شکوه آن باقیمانده است.
تلی از خاک یا میلیونها خشت و آجر برای ساخت یک معبد؟
پیدا شدن زیگورات چغازنبیل را مدیون کارکنان شرکت نفت هستیم، در سال ۱۹۳۵ زمانی که کارکنان شرکت نفت ایران و انگلیس مشغول نقشهبرداری برای حفاری اکتشافی بودند با تپهی خاکی عظیمی روبرو میشوند. در بررسی این تپه، اولین نشانه از یادگار معماری کهن ایرانزمین سر از خاک بیرون آورد، با یافتن اولین کتیبه، باستان شناسان تا چندین سال به بررسی و اکتشاف پرداختند و هرچه پیش رو میرفتند اطلاعات حیرتانگیز بیشتری از این بنا به دست میآمد.
جادویی از معماری به همراه استفاده از میلیونها آجر، این برج عظیم روزگاری دارای ۵ طبقه بود که هر یک مستقل از دیگری و دارای پایه متعلق به خود بودند، بدین معنا که هر طبقه بر روی زمین بنا شده بود.
در این محدوده، ۲ محوطه وجود داشته، یکی محوطه اصلی که شامل بنای اصلی است و دیگری محوطه کناری که زیگوراتهای فرعی برای نیایش عوام وجود داشته است.
در بررسیهای بیشتر در محوطه اصلی، ۳ بنای آجری پیدا شد که بهصورت دایرهوار ساختهشدهاند و یکی از آنها تا حدودی سالم است و بررسی آن نشان میدهد که احتمالاً ساعت آفتابی بودند و با توجه به زاویه تابش خورشید در فصول مختلف زمان را به پرستشگران باستان نشان میدادند، ذوق و هنر ایرانیان همیشه از دیرباز تاکنون زبان زد هست.
دانستن این تکنیک باستانی و لذت بازدید از این هنر، بسیاری از سراسر دنیا را به صفهای گرفتن ویزای ایران Iran visa میکشاند.
تصفیهخانه برای تطهیر یا نوشیدن؟
یکی از شگفتیهای چغازنبیل، آبرسانی به این معبد باستانی است. نزدیکترین رود به این معبد، رود پرآب دز هست که از قدیمالایام برای اهالی مقدس بوده است، اما به دلیل ارتفاع پایین به نسبت زمینهای چغازنبیل، امکان استفاده از آن نبود، بنابراین پادشاه وقت دستور ساخت و احداث کانالی عظیم به طول حدوداً ۴۰ کیلومتر را از بستر رودخانه کرخه داد. به دلیل اینکه آب پس از عبور از دشت هفتتپه گلآلود میشد، حوضچههایی را بهعنوان تسویه خانهها میساختند با استفاده از لولههای مرتبط، یکی از قدیمیترین تصفیهخانههای ایران و دنیا را از دیرباز برایمان به یادگار گذاشتهاند.
چغازنبیل، میعادگاه مسافرین خارجی و داخلی
این روزها، اگر به خوزستان زیبا سفر کنید، مسافرین زیادی را میبینید که از سراسر جهان برای بازدید از این جادوی معماری ایران کهن در غالب گروههای مختلف (travel to Iran) برای غرق شدن در شگفتیها، برای بازدید از این شاهکار بهجامانده از دوران کهن آمدهاند، اغلب مسافرین، زیگورات چغازنبیل را در زمره شهرهای افسانهای ایرانزمین مانند شیراز (Shiraz) قرار میدهند.
انتهای رپرتاژ خبری