چرا قیمت خودرو با دلار تناسب ندارد؟

به اعتقاد برخی کارشناسان استقبال بازار از دلار گران، کمیابی و کاهش واردات کالاهای لوکس و همچنین قیمت‌گذاری دستوری در بازار از جمله عواملی است که موجب شده در حال حاضر قیمت خودرو در وضعیتی قرار گیرد که با نرخ موجود دلار تناسبی نداشته و با ارز گران‌تر مورد محاسبه و عرضه شود.

به گزارش ایسنا، مدتی است که تلاطم‌های شدیدی در بازار ارز اتفاق نیفتاده و اگر هم افزایش قیمتی بوده به صورت پلکانی پیش رفته است و در مجموع دلار اکنون در کانال ۱۳ تا ۱۴ هزار تومان قرار دارد. این در حالی است که در بازارهای دیگر از جمله خودرو نوسان قیمت‌ها شدید بوده و تا حدی پیشرفته که دیگر تناسب چندانی با قیمت موجود ارز ندارد.

پرس و جوی ماجرای موجود از برخی کارشناسان با تحلیل وضعیت و چرایی این موضوع همراه بود. در این رابطه حسینی هاشمی - کارشناس اقتصادی و بانکی - با بیان اینکه در حال حاضر قیمت‌های بازار هیجانی و روانی پیش می‌رود و رابطه آن با نرخ ارز گسسته شده است، گفت: زمانی که نرخ دلار در اوج قرار داشت قیمت خودرو پایین‌تر از حد موجود بود اما اکنون که دلار ارزان شده و چند هزار تومان پایین‌تر از نرخ‌های قبلی است، خودرو با قیمت‌های نجومی در بازار معامله می‌شود.

وی ادامه داد: بخشی از این جریان ناشی از آثار روانی و کمیابی کالاهای لوکس از جمله خودروهای وارداتی است اما در سوی دیگر باید توجه داشت که بازار به سمت استقبال از دلار پیش رفته است؛ چون احتمال می‌دهد که نرخ دلار در آینده دچار تغییراتی شود. در عین حال که باید توجه داشت که واردات خودروهای لوکس کاهش یافته و دلالان از این فضا استفاده می‌کنند.

حسینی هاشمی در مورد اینکه برخی معتقدند تا حدی نقدینگی از بازار ارز به سمت بازار خودرو رفته است، گفت: اینکه بازار ارز تا حدی دستوری در حال کنترل است، روشن بوده و نمی‌تواند چندان هم پایدار باشد ولی در شرایط موجود باید توجه داشت که خودروهای لوکس را معمولاً افراد خاص خریداری می‌کنند و دلالان و واسطه‌گران به سمت آن می‌روند و در این فضا با توجه به انتظاراتی که وجود دارد طمع‌ورزی آنها نیز قابل کتمان نیست که در سایه تورم و قیمت‌های بالا اقدام به معامله و سودآوری می‌کنند.

وی در رابطه با بازار خودرو به این نکته نیز اشاره کرد که آشفتگی بازار خودرو و میزان عرضه‌ای که در آن اتفاق می‌افتد از عوامل مؤثر بر شرایط موجود این بازار است که در مورد آن نمی‌توان از مشکل تأمین مواد اولیه چشم‌پوشی کرد. در هر صورت اکنون با مشکل واردات مواد اولیه و قطعه‌سازی نیز مواجه هستیم که خود عرضه را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

این کارشناس به موضوع دیگری نیز در رابطه با شرایط موجود در بازارهای ارز یا خودرو اشاره کرد و گفت: بزرگترین مشکل ما سیاست‌گذاری دستوری است و شاهدیم که در بازارهایی همچون ارز و خودرو اتفاق افتاده و تا حدی تعادل قیمت را تحت تأثیر قرار می‌دهد اما قابل ذکر است که وقتی در بازار خودرو اختلاف قیمت بالاست و خودروساز مجبور به فروش به قیمت کارخانه است، در مجموع به سمتی پیش می‌رود که رضایتی برای او ایجاد نشده و نمی‌خواهد خودروی خود را با اختلاف بالا از بازار به فروش برساند که در نهایت این عدم تعادل قیمت‌ها موجب آشفتگی بازار می‌شود.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ / ۱۵:۱۳
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 98021005475
  • خبرنگار : 71467

برچسب‌ها