به گزارش ایسنا و به نقل از اداره کل روابطعمومی و اطلاعرسانی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، پویا محمودیان _ معاون صنایع دستی کشور _ با اشاره به گزارش کمیسیون اصل ۹۰ مجلس درباره عملکرد سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، اظهار کرد: بررسی دقیق گزارش ارائه شده نشان میدهد، موارد مندرج کمیسیون اصل ۹۰ در این گزارش در دو حوزه دستهبندی میشود؛ یکی درباره ضرورت همافزایی دستگاههای مختلف اجرایی در حمایت از صنایع دستی و دیگری درباره موارد قانونی مانند موضوع صنایع دستی و فرش که به صورت مشخص فرش یکی از بارزترین محصولات صنایع دستی کشور است.
او درباره بخش دیگری از گزارش یادشده مبنی بر عدم حمایت کافی از صادرکنندگان صنایع دستی و یا تأخیر در اعطای جوایز صادراتی گفت: مانند سایر صادرکنندگان سبد صادرات غیر نفتی، صادرکنندگان صنایع دستی هم مستثنی نبودند، اما متأسفانه جوایز صادراتی به آنها اعطا نشده است.
معاون صنایع دستی کشور در همین زمینه تاکید کرد: یکی از تقاضاهای ما این است که بودجه لازم برای تأمین جوایز صادراتی صادرکنندگان صنایع دستی در اختیار معاونت صنایع دستی قرار گیرد تا با مدیریت بتوانیم به موقع جوایز صادراتی این بخش از صادرکنندگان را اعطا کنیم.
لزوم تخصیص بودجه کافی برای ترویج هنرهای ملی
او اضافه کرد: یکی دیگری از موضوعاتی که در گزارش کمیسیون اصل ۹۰ مجلس درباره عملکرد سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در مطرح شده به عزم و اراده همه دستگاهها و سازمانهای متولی در حمایت از صنایع دستی و همافزایی آنها باز میگردد؛ که میتوانند از این هنر - صنعت به عنوان هنر ملی حمایت کنند و این حمایت را نه مقطعی که همواره در دستور کار قرار دهند. به عنوان مثال میتوان به همکاری بیشتر بانکها برای ارائه تسهیلات به این بخش و نیز استفاده از صنایع دستی به عنوان سبد جوایز غیرنقدی دستگاههای مختلف اشاره کرد.
معاون صنایع دستی کشور در ادامه با اشاره به طرح موضوع «عدم معرفی صنایع دستی ایرانی به گردشگران با بهکارگیری روشهای نوین بازاریابی» در گزارش اصل ۹۰ مجلس، خاطرنشان کرد: این مهم مستلزم همافزایی با صداوسیما به عنوان رسانه ملی و سایر دستگاه مانند وزارت امور خارجه است که میتوانند در معرفی صنایع دستی ما را یاری کنند، ضمن آنکه تخصیص بودجه کافی برای ترویج این هنر ملی از مطالبات همیشگی بوده که هیچگاه محقق نشده است.
جلوگیری از ورود صنایع دستی قاچاق از مهمترین اهداف معاونت صنایع دستی
او در عین حال به دغدغه کمیسیون اصل ۹۰ برای جلوگیری از واردات صنایع دستی به کشور اشاره کرد و گفت: از سال گذشته واردات صنایع دستی خارجی از مبادی رسمی گمرکات ممنوع و قاچاق صنایع دستی در حد امکان کنترل شد.
محمودیان جلوگیری از ورود صنایع دستی قاچاق به کشور را یکی از مهمترین اهداف معاونت صنایع دستی کشور اعلام کرد و گفت: دستورالعملی در این خصوص تهیه و در نامهای با امضای آقای مونسان (معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری) به ۳۱ استان ابلاغ شد که در همین زمینه دو محموله بزرگ صنایع دستی قاچاق در سال ۱۳۹۷ کشف و ضبط شد.
برندسازی، طراحی و بستهبندی؛ در دستور کار معاونت صنایع دستی
او ادامه داد: همچنین در رابطه با فقدان متولی با توجه به ماده قانون نظام صنفی، دستورالعمل صدور مجوز فروشگاه صنایع دستی با توجه به قانون حمایت از استادکاران و هنرمندان صنایع دستی در اولویتهای معاونت قرار دارد که پس از تصویب آئین نامه توسط دولت این موضوع عملیاتی خواهد شد.
محمودیان خاطرنشان کرد: در حوزه برندسازی نیز از زمانی که موضوع تجاریسازی را در صنایع دستی شروع کردیم، برندسازی، طراحی و بستهبندی صنایعدستی به طور مشخص در دستور کار سازمان قرار گرفت و بسیاری از موارد یاد شده در طرح تجاریسازی صنایع دستی دیده شده است.
این مقام مسئول تصریح کرد: در زمینه طرح تجاریسازی استفاده از صنایعدستی برای کاربرد در زندگی روزمره اقدامات خوبی صورت گرفته و مدل خانه ایرانی ما نیز تأییدی بر این ادعا است؛ خانه ایرانی، خانهای است که صفر تا صد به جز لوازم دیجیتال آن، از صنایع دستی در آن به کار رفته است.
افزایش بازارچهها و نمایشگاههای صنایع دستی
او همچنین درباره عدم برگزاری نمایشگاههای ثابت و مناسب نیز توضیح داد: ابتدای هر سال، جدول نمایشگاههای ملی و سراسری صنایع دستی را در پایتخت و استانها مشخص و به صورت نظاممند در تهران و شهرستانها برگزار میکنیم، علاوه بر این بازارچههای موقت صنایع دستی دایر شده است و در پی آن هستیم که بازارچهها و نمایشگاههای صنایع دستی کشور را نیز افزایش دهیم.
محمودیان در ادامه به آمار بازارچهها و نمایشگاههای صنایع دستی اشاره کرد و گفت: سال گذشته ۳۰ نمایشگاه بینالمللی، منطقهای و سراسری برگزار و پنج بازارچه دائمی افتتاح کردیم. علاوه بر این بازارچههای نوروزی و تابستانی به عنوان بازارچههای موقت و البته مهم فروش صنایع دستی در تابستان و نوروز تشکیل میشوند و در حال حاضر تعداد بازارچههای دائمی صنایع دستی در کشور ۶۲ بازارچه است.
تأسیس خانههای خلاق صنایع دستی در سال ۹۸
معاون صنایع دستی کشور در ادامه درباره رشتههای مرتبط با صنایع دستی در دانشگاهها نیز اظهار کرد: یکی از مزیتهای کشور ما ارائه واحدهای درسی صنایعدستی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا سطوح دانشگاهی است که به اذعان اعضای شورای جهانی صنایع دستی، از شاخصههای ایران محسوب میشود که هم در حوزه آموزش صنایع دستی به صورت استاد – شاگردی و نیز در حوزه آموزش آکادمیک در سطح جهانی پیشتاز هستیم.
محمودیان در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: درباره اقتصاد خلاق و دانش بنیان کردن صنایع دستی ارتباط خوبی با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برقرار کردهایم که نتیجه آن راهاندازی استارتآپهای صنایع دستی فعال در این حوزه است. در سال ۹۸ نیز ایجاد خانههای خلاق صنایع دستی را در دستور کار داریم تا در حوزه اقتصاد خلاق شاهد تأثیرگذاری صنایع دستی باشیم.
لزوم همکاری با وزارت ارشاد برای رفع موانع اعطای درجه هنری
معاون صنایع دستی همچنین درباره اعطای درجه هنری به هنرمندان صنایع دستی گفت: متولی اصلی و قانونی این موضوع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و اگرچه معاونت صنایع دستی در جهت رفع موانع اعطای درجه هنری به هنرمندان صنایع دستی با وزارت ارشاد همکاری خوبی داشته، اما ضرورت تمرکز مأموریتها و موضوعات تخصصی از مطالبات همیشگی ما است.
محمودیان گفت: در حوزه مقررات قانون کار درباره کارگاههای سنگهای قیمتی، طلا و جواهر نیز به طور مشخص تولیگری استخراج سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی بر عهده وزارت صمت است، ولی فرآوری در حوزه ما انجام میشود که پراکندگی حوزههای کاری و ساماندهی آن انتظارات مشخص معاونت صنایع دستی است و در همین چارچوب تشکیل شورایعالی گوهر در مشهد به عنوان شهر جهانی سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی در دستورکار قرار دارد.
وارد نبودن ایرادات گزارش کمیسیون اصل ۹۰ به معاونت صنایع دستی!
معاون صنایع دستی کشور با بیان اینکه «کلیت ایرادات گزارش کمیسیون اصل ۹۰ به مجموعه ما وارد نمیشود»، اظهار کرد: به عنوان مثال موضوع جدایی فرش دستباف از معاونت صنایع دستی سازمان میراث یا عدم پرداخت جوایز صادراتی که تاکنون به دیگر صادرکنندگان غیر نفتی نیز پرداخت نشده است یا درباره برندسازی که ذینفعان آن فعالان بخش خصوصی هستند و دولت فقط بسترسازی میکند و نیز جلوگیری از قاچاق صنایع دستی مواردی هستند که مستقیم به سازمان میراث باز نمیگردد.
محمودیان افزود: موارد مطرحشده در گزارش کمیسیون اصل ۹۰، دغدغهها، انتظارات و جزو مطالبات ما بوده و همواره در پی این مطالبات و انتظارات بوده و هستیم و خوشحالیم که نمایندگان مجلس صدای سازمان میراث شدند تا مطالبات به حق و درست صنایع دستی را بتوانیم اطلاعرسانی کنیم تا با اصلاح ساختارها زمینه ارتقای کمی و کیفی محصولات صنایع دستی را به ویژه در سال رونق تولید، فراهم کنیم.
انتهای پیام