بولتون: ترامپ خواهان مذاکرات یک جانبه و نه چندجانبه با کره شمالی است

مشاور امنیت ملی آمریکا گفت، کشورش تمایل کمی برای پیوستن سایر کشورها به یک اقدام چند ملیتی با هدف گفت‌وگو با کره شمالی به منظور دست کشیدن این کشور از تسلیحات اتمی دارد.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا روز یکشنبه در گفت‌وگو با فاکس نیوز گفت: آمریکا برای محروم کردن سایر کشورها از مذاکرات اتمی با پیونگ یانگ تلاشی نمی‌کند اما فکر می‌کنم که این یک ترجیح برای ما باشد.

وی با اشاره به این مساله که ترامپ آماده سومین نشست احتمالی با کیم جونگ اون، رهبری کره شمالی است، گفت: فکر می‌کنم که کیم جونگ اون دست کم تاکنون، یک تماس رو در رو با آمریکا را خواستار شده که آن را به دست آورده است.

در پی مذاکرات ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه با رهبری کره شمالی که روز پنجشنبه در روسیه برگزار شد، پوتین پیشنهاد احیای یک رویکرد چندجانبه برای مذاکرات خلع سلاح اتمی را مطرح کرد که در گذشته محکوم به شکست شد.

پوتین ادامه داد، کیم جونگ اون تمایل دارد تا دست از سلاح اتمی بکشد اما تنها زمانی این کار را انجام می‌دهد که تضمین‌های امنیتی قوی مورد حمایت توافقی چندملیتی را داشته باشد.

آمریکا، کره شمالی، چین، کره جنوبی، روسیه و ژاپن در اوت ۲۰۰۳ گفت‌وگوهای شش جانبه را آغاز کردند. کره شمالی توافقی را در سپتامبر ۲۰۰۵ برای پایان دادن به برنامه تسلیحات اتمی در ازای مزایای امنیتی، اقتصادی و انرژی پذیرفت اما در پی عدم توافق بین پیونگ یانگ و واشنگتن بر سر تحریم‌های مالی اعمال شده بر کره شمالی، این کشور به صورت موقت و پیش از انجام نخستین آزمایش اتمی در اکتبر ۲۰۰۶، از مذاکرات شش جانبه خارج شد.

مذاکرات خلع سلاح اتمی کره شمالی چند هفته بعد از سر گرفته شد و شش کشور به توافقی در فوریه ۲۰۰۷ دست یافتند که در آن کره شمالی بسته کمکی را به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار در ازای متوقف کردن تأسیسات اتمی خود و اجازه ورود بازرسان بین‌المللی برای تأیید این روند، دریافت کرد. یک تلاش نهایی برای تکمیل توافقی در توقف کامل برنامه‌های اتمی کره شمالی در دسامبر ۲۰۰۸ به شکست انجامید زمانیکه این کشور از پذیرش روش‌های تأیید مورد پیشنهاد آمریکا سرباز زد.

دو نشست عالی رتبه ترامپ با رهبری کره شمالی- نخستین در سنگاپور و دیگری در اواخر فوریه سال جاری میلادی در هانوی، ویتنام – به نقشه راه خلع سلاح اتمی نینجامید. در روسیه، کیم قویاً واشنگتن را بابت رویکردی یک‌جانبه و بدطینتی در هانوی مورد انتقاد قرار داد و گفت که این مساله باعث یک بن بست دیپلماتیک شده است.

بولتون گفت که ترامپ همچنان به دنبال یک نشست احتمالی سوم با کیم جونگ اون است و ادامه داد: او تقریباً بابت این مساله احساس قوی‌ای دارد. او دائماً گفته که فکر می‌کند روابط خوبی با کیم جونگ اون دارد و رویکرد شش جانبه در گذشته شکست خورده است.

بولتون همچنین گفت که ترامپ به تمایل کیم در رویکرد گام به گام برای خلع سلاح اتمی علاقه‌ای ندارد که در آن کره شمالی به دنبال کاهش و تسهیل برخی از تحریم‌ها در ازای اقداماتی در راستای خلع سلاح اتمی است.

مشاور امنیت ملی آمریکا ادامه داد: فکر می‌کنم اگر به سیاست‌های گذشته نگاهی بیندازید، پاسخ به آن "نه" است. سیاست‌های گذشته که اینچنین بوده‌اند، همگی محکوم به شکست شدند. به کیم جونگ اون یا پدرش کمک مالی شد و سپس هیچ کاری در راستای تعهد به خلع سلاح اتمی صورت نگرفت.

بولتون همچنین ادامه داد: آمریکا سندی را امضا کرده که بر اساس آن موافقت کرد مبلغی برای مراقبت اوتو وارمبیر، دانشجوی آمریکایی بازداشتی در کره شمالی پرداخت شود اما هرگز دو میلیون دلار که درخواست پیونگ یانگ بود، پرداخت نشد.

بولتون که گفته بخشی از دولت در آن زمان نبود، گزارش‌های روزنامه‌ها را تأیید کرد که کره شمالی پیش از بازگشت این دانشجوی در کما رفته به آمریکا به تاریخ ۱۳ ژوئن ۲۰۱۷ درخواست این پول را داشت.

وی درباره اینکه آیا جوزف یون، فرستاده آمریکا حین سفر به کره شمالی برای بازگرداندن وارمبیر سندی را امضا کرده، یا نه گفت: بله چنین چیزی بوده است.

وی ادامه داد، هیچ پرداختی صورت نگرفته است. از چند روز قبل که دارم به آن نگاه می‌کنم، کاملاً برای من واضح است که برای کسی پولی پرداخت نشده است. این واضح است.

وارمبیر، دانشجوی دانشگاه ویرجینیا که به کره شمالی سفر کرده بود، در ژانویه ۲۰۱۶ بازداشت شد. رسانه رسمی کره شمالی اعلام کرد که وی به ۱۵ سال حبس در اردوگاه کار اجباری به اتهام تلاش برای سرقت یک پوستر حاوی شعاری پروپاگاندایی از هتل محل اقامتش محکوم شد.

بولتون همچنین گفت: فکر می‌کنم که چین و روسیه هر دو می‌توانند اعمال تحریم‌های خود بر کره شمالی را بیشتر کنند. فکر می‌کنم که آنها در ماه‌های اخیر در این باره تقریباً خوب بوده‌اند اما به نظرم آنها همیشه باید این کار را انجام دهند.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ / ۱۰:۲۶
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 98020904480
  • خبرنگار : 71129