اردیبهشت و جاده ابریشم و غذا؛

بختش خوش است هر که به زنجان سفر کند

جاده ابریشم تلاقی‌گاه میان شرق و غرب، جاده پیوند و صلح بود، جاده‌ای که در طول تاریخ تاجران ابریشم، ادویه، چای، ظروف چینی و غیره را با یکدیگر تبادل می‌کردند و علی‌رغم‌ این‌ها دوستی و پیوند کشورهای مختلف را رقم می‌زدند.

به گزارش ایسنا، جاده ابریشم، یاد کاروان‌ها و شترها، قیل و قال تجار حضور گرم کاروانسراها، خبرهای دسته اول شهرها و انتقال قصه‌ها و اسطوره‌ها است.این جاده در طول تاریخ اقوام، معاملات، کالاها، تجار و داستان‌های بسیاری را به خود دیده است.

فلزات، ادویه‌جات، داروها، شیشه، محصولات چرمی، کاغذ و باروت از جمله مهم‌ترین کالاهایی است که در این جاده به نقاط مختلف جهان جابه‌جا می‌شد حتی کاغذ و باروت بیش از سایر کالاها در فرهنگ‌ها و ملل تاثیر داشته و ادویه‌جات رونق بیش از سایر کالاها داشته ولی به دلیل علاقه اروپاییان به ابریشم و ارزش بالای این کالا، این جاده نام ابریشم به خود گرفت.

سازمان همکاری اقتصادی موسوم به "اکو" یک سازمان اقتصادی منطقه‌ای است. سه کشور ایران، پاکستان و ترکیه در سال 1343 (1964) نخستین بار این سازمان را پایه‌ریزی کردند و پس از فروپاشی شوروی، در سال 1372 کشورهای افغانستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، ترکمنستان، قرقیزستان، ازبکستان و تاجیکستان نیز به سازمان اکو پیوستند.

جاده ابریشم تلاقی‌گاه میان شرق و غرب، جاده پیوند و صلح بود و حال برای پنج سال متوالی جشنواره بین‌المللی غذای اکو - جاده ابریشم در زنجان برگزار می‌شود و آشپزها، سفیران و دیپلمات‌های زیادی را از سراسر کشورهای جاده ابریشم و اکو گرد هم می‌آورد.

برای چند روز هم که شده زنجان می‌شود جولانگاه طعم غذاهایی از شرق تا غرب و دوستداران تجارب جدید و البته علاقه‌مندان غذا که می‌توانند در این جشنواره با طعم و مزه غذاهای مختلف آشنا می‌شوند و سفر غذایی را در جاده ابریشم و کشورهای عضو اکو تجربه می‌کنند.

غذاهای عربی؛ سفره‌هایی با تنوع بالا

از شناسه‌هایی که می‌توان به اصالت و فرهنگ یک ملیت پی برد از بین شاخص‌هایی چون معماری، لباس‌های ملی، سنت‌ها و غذاها، اهمیتی که غذاها در فهم این موضوع دارند را هیچ کدام به اندازه آن ندارند.

در این نمایشگاه در بین غذاهای خوشمزه عربی، می‌توانیم با هرکدام به روایت و داستانی خاص از اصالت یک قوم بزرگ برسیم. تنوع غذاهای عربی آنقدر زیاد است که امکان ندارد که اگر شما بخواهید سفره‌ای از غذاهای عربی بچینید، برای انتخاب طعم ومزه و غذا، انتخاب های کمی داشته باشید. سوریه، فلسطین، یمن و ... کشورهایی بودند که در این نمایشگاه حضور داشتند.

محمد شدید که اهل فلسطین و دانشجوی ارشد مدیریت رشته کسب و کار دانشگاه بین‌المللی امام ‌خمینی قزوین است، می‌گوید: غذاهایی که برای عرضه در این نمایشگاه آماده شد اکثرا غذاهای سنتی فلسطین است که یکی از این غذاها «مسخّم »است و برا تهیه آن پیاز و سماق با یکدیگر سرخ می‌شوند و مرغ آب‌پز شده با ادویه خاص ترکیب شده و با نان مصرف می‌شود.

وی می‌افزاید: «شاورما» غذای دیگری است که در بین فلسطین، سوریه، اردن و ترکیه رواج دارد و در این غذا از گوشت گوسفند، بز، مرغ، بوقلمون، گاو، گوساله یا ترکیبی از آن‌ها استفاده می‌شود. این مواد معمولا تمام روز به شیوه سیخ‌گردانی بریان می‌شوند. قسمت‌های پخته شده گوشت به صورت تراشه‌هایی بریده می‌شوند و گوشت‌های زیرین را در معرض حرارت قرار می‌دهند. با وجود آنکه می‌توان گوشت را به تنهایی و به صورت پرسی سرو کرد، ساندویچ‌های شاورمایی که داخل نان مخصوص پیتا پیچیده شده‌اند، طرفداران زیادی دارد.

محمد شدید با اشاره به دسر کنافه که از رشته سرخ ‌شده و پنیر خاصی تهییه می‌شود و از دسرهای بومی فلسطی است، اظهار می‌کند: سالادی در فلسطین وجود دارد که شبیه به سالاد شیرازی ایرانیان است و یکی غذاهای فلسطینی است که با غذاهای ایرانی تشابه دارد و اغلب برای صبحانه صرف می‌شود.

چین؛ سرآغاز جاده ابریشم

آشپزی چینی یکی از سه مکتب مادر آشپزی جهان است. از ویژگی‌های خاص این آشپزی می‌توان به خرد کردن اجزای غذا به‌طوری‌که هنگام صرف غذا نیاز به بریدن آن‌ها نباشد، کم پختن اجزای غذا و طبخ جداگانه اجزای غذا خصوصا سبزیجات اشاره کرد. آشپزی در مناطق مختلف چین به شیوه‌های متفاوت انجام می‌شود.

غذا خوردن و تنوع غذایی به طور کلی ریشه در فرهنگ، سلیقه و آداب و رسوم هر کشوری دارد و با بررسی آن می‌توان به اطلاعات گسترده‌ای در مورد آن کشور دست یافت. ضمن اینکه بررسی تنوع غذایی مردم هر کشور، می‌تواند نمایی از فرهنگ و آداب و سروم آن کشور را به تصویر بکشد.

فرهنگ و غذاهای مشابه

گسترده بودن سرزمین ایران در گذشته سبب شده که بسیاری از کشورهای کنونی فرهنگ، آداب و رسوم و غذای مشابه داشته باشد و سرزمین‌هایی که در رن‌های اخیر از ایران جدا شده‌اند این قرابت فرهنگی و غذایی را بیشتر دارند.

نجم‌الدین گوزل‌اف که اهل باکوی جمهوری آذربایجان است که در ایران مشغول به تحصیل است، می‌گوید: یکی از غذاهایی که در این نمایشگاه عرضه می‌شود پیراشکی است که تفاوت کمی با پیراشکی ایرانی دارد و می‌توان گفت جزو غذاهای مشابه میان هر دو کشور است.

وی با بیان اینکه در زنجان فرهنگ، غذا، موسیقی، آداب و رسوم  مشابهی با آذربایجان وجود دارد، می‌افزاید: لوله‌کباب، تکه‌کباب، قوزوکباب و ... غذاهای کبابی است که در ایران نیز وجود دارد و آش دوغ، دلمه، شاه‌پلو که شبیه به مرصع پلو ایرانی است، از دیگر غذاهایی است که در فرهنگ غذایی مردم ایران و آذربایجان وجود دارد.

غذا؛ راهی برای برقراری ارتباط

تفاوت‌های قومی، نژادی، جغرافیایی، سیاسی و زبانی هیچ‌گاه نتوانسته است مانع تعامل، نزدیکی و ارتباط میان ملت‌ها شود، زیرا همواره جوامع و ملل به وسیله اشتراکات فرهنگی و انسانی خود با سایر ملت‌ها تعامل و گفتمان برقرار می‌کنند و یکی از این اشتراکات بین جوامع، غذا است.

مدیرکل میراث‌فرنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان زنجان با بیان اینکه امسال در پنجمین دوره جشنواره غذای اکو - جاده ابریشم مهمانانی در سطح سفیر و دیپلمات از 14 کشور در زنجان حاضر شدند، می‌افزاید: اتریش، سریلانکا، عمان، کرواسی، یونان، قزاقستان، ترکمنستان، افغانستان، تاجیکستان، اندونزی، ترکیه، آذربایجان، هندوستان و روسیه از جمله کشورهایی هستند که سفرا و دیپلمات‌های آن‌ها در این جشنواره حضور دارند.

یحیی رحمتی از حضور 18 گروه آشپزی خارجی در پنجمین جشنواره بین المللی غذای اکو - جاده ابریشم خبر داده و می‌گوید: آشپزهای محلی اعزامی از کشورهای یونان، ترکیه، اندونزی، آذربایجان و افغانستان در کنار آشپزهای سفارتخانه‌های سوریه، پاکستان، چین، یمن، اکراین، تاجیکستان، عراق، هندوستان و بنگلادش به طبخ و ارائه غذا در این جشنواره پرداختند.

جای خالی گردشگری در حوزه خدمات

به لحاظ اقتصادی در کشورهای توسعه‌یافته قریب به 70 درصد سهم درآمدی و اشتغال مربوط به حوزه خدمات است و بخش گردشگری یکی از فعال‌ترین بخش‌های حوزه خدمات است. در سطح جهان بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته بر روی حوزه خدمات به خصوص گردشگری سرمایه‌گذاری قابل ملاحظه‌ای کرده‌اند که این مهم به دلیل عایدی و ارزش‌افزوده بالای آن است.

در این رابطه معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار زنجان، می‌گوید: ایران در دارا بودن جاذبه‌ای گردشگری جزو 10 کشور برتر جهان است ولی در بحث درآمد از محل گردشگری در رتبه 70 قرار دارد و این نشان از آن دارد که ایران نتوانسته آن‌ چیزی را که به صورت بالقوه دارد را به فعلیت برساند.

فرامرز نیک‌سرشت ادامه می‌دهد: جای خالی گردشگری در اقتصاد ایران به طور محسوس قابل مشاهده است و به تبع کشور، استان زنجان نیز درگیر این معضل و سهم پایین خدمات و گردشگری در اقتصاد خود است و متاسفانه زنجان نتوانسته پتانسیل‌های خود را به معرض نمایش بگذارد.

وی می‌افزاید: برگزاری چنین جشنواره‌هایی نوعی معرفی پتانسیل استان است و سبب شده که این استان به شهروندان ایرانی و نیز شهروندان خارجی و ایرانیان ساکن در خارج از کشور، معرفی شود و بازخورد بالایی داشته باشد.

گفتنی است، پنجمین جشنواره بین المللی غذای اکو - جاده ابریشم 29 فروردین تا اول اردیبهشت امسال در مجموعه نمایشگاهی کاسپین زنجان برگزار شد.

خبرگزاری ایسنا، منطقه زنجان، شما را به سفر به زنجان و بازدید از دوره‌های آتی جشنواره بین‌المللی غذای اکو - جاده ابریشم دعوت می‌کند. ماجراجو باشید و سعی کنید غذاهایی را که قبلا هرگز تست نکرده‌اید را اینجا بخورید.

پریسا یوسفی ـ خبرنگار ایسنا (منطقه زنجان)


انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ / ۱۶:۴۰
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 98020200843
  • خبرنگار :

برچسب‌ها