شهریار حیدری در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران 8574 کیلومتر با 15 کشور مرز مشترک در حوزه دریا و خشکی دارد، اظهار کرد: ایران با کشورهای همسایه، 27مرز مجازخشکی و27 مرز دریایی دارد.همچنین حدود 40 بازارچه مرزی مشترک با کشورهای همسایه داریم که 28 بازارچه مرزی فعال بوده و باقی بازارچهها نیز مجوز دارند اما به دلیل عدم تمایل کشور مقابل یا نزدیک بودن به بازارچههای دیگر، تحت شعاع باقی بازارچه ها قرار گرفتهاند. بنابراین ظرفیتهای بالقوه بسیاری وجود دارد که در زمان مناسب این بازارچهها نیز فعال شوند.
وی با اشاره به اینکه بیشترین مرز ایران با کشور عراق است گفت: گستردگی مرز از چندین جهت حائز اهمیت است. زیرا هرچه مرز و تعداد همسایگان بیشتر باشد تهدیدات احتمالی نیز بیشتر خواهد بود. از طرفی تهدیدات ما امروز در برخی نقاط از شمال غرب و جنوب شرق نسبت به باقی مرزها به دلیل فعالیت گروهک های تروریستی بیشتر است اما در باقی مرزها اما مشکلی وجود ندارد.
مدیرکل امور مرزی وزارت کشور افزود: وزارت کشور و اداره کل امور مرزی، مرز را یک فرصت می داند و برنامههای راهبردی وزارت کشور نیز به سمت استفاده از مرزها برای تبدیل آنها به فرصتی جهت مراوده با همسایگان، اشتغال مرزنشینان و توسعه امنیت پایدار است.
به گفته وی وزارت کشور تقویت استحکامات امنیتی و پلیسی در مرزها ، حفظ و حراست مرزها ، استفاده از ظرفیت مرزها با عنوان مناطق آزاد و مناطق ویژه اقتصادی و همچنین توسعه مرزهای جدید و توسعه بازارچههای مرزی را دردستور کار دارد.
اسامی بازارچههای مرزی جدید ایران
حیدری در ادامه به بازارچههای مرزی اشاره کرد و گفت: اخیرا در شرق کشور بازارچه مرزی "کوهک" در سراوان تبدیل به مرز مجاز شده که ظرفیت جدیدی است. همچنین مرزهای "پیشین" و "ریمدان" در سیستان و بلوچستان به عنوان مرزهای رسمی تعیین شدهاند و فرصت خوبی برای ارتباط بیشتر با پاکستان هستند. از طرفی حدود 9 مرز دریایی را در سال 97 تعیین تکلیف کردیم که به عنوان مرزهای مجاز زیر نظر گمرکات همجوار فعالیت داشته باشند.
وی در ادامه اذعان کرد: برای مرزهای غربی برنامه هایی به منظور توسعه روابط با کشور عراق پیشنهاد کردیم که در سفر رییس جمهور به عراق هم مورد تاکید قرار گرفت.این برنامهها شامل اتصال راه آهن خسروی به خانقین عراق ، تکمیل آزادراه خسروی به بغداد، تکمیل آزاد راه مهران به کوت، اتصال راه آهن بصره به شلمچه، و همچنین تبدیل بازارچههای مرزی به مرز مجاز است.
وی در ادامه به مرزهای جدید نیز اشاره کرد وگفت: ایجاد مرزهای جدید مانند "مرز چیلات" در استان ایلام ،"مرز سومار" در کرمانشاه ،"شوشمی" در استان کرمانشاه ، "سیرانبند" درکردستان ،"کیله" و "سردشت" در استان آذربایجان غربی به عنوان مرزهای مجاز در دستور کار وزارت کشورهستند. همچنین "سیرانبند" در آینده نزدیک به عنوان مرز مجاز و رسمی فعالیتش را آغاز خواهد کرد واقدامات خوبی برای مرزهای "سومار" و" شوشمی" و "چیلات" انجام شده که در سال 98 به مرزهای مجاز تبدیل شوند.
مدیرکل امور مرزی وزارت کشور اضافه کرد: بازارچه مرزی "تیله کو" در استان کرمانشاه، شهرستان سرپلذهاب به عنوان یک بازارچه رسمی فعالیتش را آغاز خواهد کرد.همچنین "ناویه خوان" در استان آذربایجان غربی ،"شوش" و"هویزه" در استان خوزستان و" چنگوله" در استان ایلام به عنوان بازارچههای جدید وارد فعالیت می شوند.در حقیقت مجموع این اقدامات استفاده از تمام ظرفیت های مرز برای ارتقای سطح معیشت مرزنشینان، توسعه روابط جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همسایه و نهایتا برقراری ارتباط از طریق عراق با سوریه و دریای مدیترانه است.
هشت میلیون مرزنشین در کشور
وی در پاسخ به این سوال که چه جمعیتی در این مناطق مرزی ساکن هستند، و چه اقداماتی برای ارتقای سطح معیشت مردم مرزنشین انجام شده است گفت: در کل شهرستانها و عقبه مرز حدود هشت میلیون ساکن هستند. در راستای ارتقای معیشت مرزنشینان علاوه بر بازارچهها ومرزهای رسمی که باعث ایجاد اشتغال و رونق مناطق مرزی می شوند در عین حال قانونی تحت عنوان فعالیت مرزنشینان وجود دارد که براساس آن در قالب تعاونیها، مرزنشینان در شعاع 30 کیلومتری می توانند 48 قلم کالا را براساس آخرین تصویب نامه دولت با منشا ارز 4200تومانی و با سازوکار تجارت وارد کنند.
حیدری در ادامه گفت: آییننامههایی تحت عنوان فعالیت مرزنشینان و ملوانان وجود دارد که برای این دو قشر در قالب دو آیین نامه با دو تعریف مشخص، معافیتهای کمرگی هم برای ورود کالا و هم معافیت سود بازرگانی درنظر گرفته شده است. همچنین پیشنهاد کردیم که شناورهایی که فعالیت ملوانی دارند از سوخت داخلی با قیمت داخلی استفاده کنند.
وی با بیان اینکه ملوانان در سال بین شش تا هفت بار میتوانند کالای ته لنجی با تخفیف سود بازرگانی مشخص وارد کنند، گفت: صاحبان بار که تجارند 20 درصد در آبهای خلیج فارس از سود تخفیف حق ورود گمرکی برخودار هستند.
امکان فروش سوخت در 7 استان مرزی از طریق مزایده
مدیر کل امور مرزی وزارت کشور در پایان ضمن اشاره به اینکه فروش سوخت به مرزنشینان در اولویت وزارت کشور است که این اقدام از طریق کارتهای الکترونیکی چند منظوره صورت می گیرد، گفت: برای استانهای آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، ایلام، خوزستان و سیستان و بلوچستان در وهله اول فروش سوخت را به صورت مزایده برگزار خواهیم کرد تا از قاچاق سوخت جلوگیری و فعالیت سوخت در مناطق مرزی به منظور برگشت سود حاصله به مرزنشینان نظامند شود .در حقیقت اگراین امتیازات تجمیع و به درستی مدیریت شود و تحت تاثیر فعالیت های دیگر قرار نگیرد برای مرزنشینان امتیازات خوبی به همراه خواهد داشت.
انتهای پیام