به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری روسیا الیوم، شورای امنیت سازمان ملل متحد چهارشنبه به درخواست سوریه که اقدام آمریکا را "نقض وقیحانه" قطعنامههای این نهاد دانسته بود، تشکیل جلسه داد. سخنرانهای این جلسه، یکی پس از دیگری از حاکمیت سوریه بر بلندیهای جولان حمایت کردند و با ضمیمه شدن این اراضی به اراضی تحت اشغال رژیم صهیونیستی به شدت مخالفت کردند.
ولادیمیر سافرونکوف، معاون نماینده دائم روسیه در سازمان ملل گفت، به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر این منطقه توسط واشنگتن نقض قوانین بینالمللی است و با اصل حفظ صلح در این اراضی مغایرت دارد. وی در پیامی هشدارآمیز اعلام کرد، این تصمیم آمریکا ثبات منطقه را بر هم خواهد زد و تضعیف تلاشها برای عادیسازی روابط میان اسرائیل و کشورهای عربی توسط اقدامات یکجانبه "غیرقابل قبول" است.
سافرونکوف از ایالات متحده خواست، رویکرد خود را درباره تغییر قوانین بینالمللی کنار بگذارد، چرا که این رویکرد محکوم به شکست است و تصمیم آمریکا پیرامون جولان سوریه ماهیت قانونی آن را تغییر نمیدهد.
روسیه از دیگر دولتها درخواست کرد تا همچنان بلندیهای جولان را به عنوان اراضی تحت اشغال اسرائیل در نظر بگیرند. سافرونکوف تاکید کرد: چنانچه کسی کوچکترین تمایلی برای ادامه این رویه مذموم دارد، ما درخواست میکنیم تا آنها از این تغییر خصمانه قوانین بینالمللی خودداری به عمل آورند.
از سوی دیگر، آمریکا در خصوص "حضور نظامی سوریه" در منطقه خالی از سلاح در منطقه جولان ابراز نگرانی کرد و رودنی هانتر، دیپلمات آمریکایی و هماهنگکننده سیاسی هیات نمایندگان آمریکا در سازمان ملل در این نشست مدعی شد، ارتش سوریه در منطقه خالی از سلاح فعالیت نظامی دارد. وی از روسیه خواست، دولت دمشق را جهت "عمل به تعهداتش" تحت فشار قرار دهد.
این مقام دیپلمات آمریکایی مدعی شد، نیروهای حزبالله لبنان نیز داخل منطقه خالی از سلاح جولان حضور دارند. هانتر در ادامه ادعاهایش گفت، ایالات متحده از برقراری صلح میان اسرائیل و همه همسایگانش حمایت میکند اما "شریکی برای برقراری صلح در سوریه" وجود ندارد.
وی بار دیگر تاکید کرد، "اسرائیل حق دارد از خود دفاع کند" و تصمیم رئیسجمهوری آمریکا درباره به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر جولان فعالیت هیات سازمان ملل در این منطقه را تحتالشعاع قرار نمیدهد. هانتر اعلام کرد، از باقی ماندن گروه ناظران سازمان ملل بر عدم درگیری در جولان به دنبال تصمیم مذکور واشنگتن حمایت میکند. وی در این باره گفت، این تصمیم، "توافقنامه عدم درگیری میان اسرائیل و سوریه" را تحت تاثیر قرار نداده و آن را تهدید نمیکند. توافقنامه مذکور در سال ۱۹۷۴ به امضا رسید.
در این نشست شورای امنیت که به درخواست سوریه برگزار شد، نماینده آمریکا تاکید کرد، نیروهای سازمان ملل نقش حیاتی در حفظ ثبات میان سوریه و اسرائیل ایفا میکنند.
جری ماتجیلا، سفیر آفریقای جنوبی در سازمان ملل متحد هم گفت: این اقدام یکجانبه کمکی به یافتن راهکار مسالمتآمیز بلند مدت برای این درگیری در خاورمیانه نمیکند.
همزمان با اینکه ایالات متحده برای رونمایی از پیشنهادهای صلح خاورمیانهای خودش آماده میشود، نماینده فرانسه در سازمان ملل متحد هم هشدار داد، هرگونه تلاشی برای تحریف قوانین بینالمللی "محکوم به شکست" است.
در همین حال وو هایتائو، معاون سفیر چین با اشاره به قطعنامههای سازمان ملل که جولان را اراضی تحت اشغال اسرائیل توصیف کرده است، گفت: چین مخالف هرگونه اقدام یکجانبهای است که در مسیر تغییر این حقیقت تلاش میکند.
دولت سوریه در نامهای که به فرانسه به عنوان رئیس ادواری شورای امنیت نوشته بود، تصمیم آمریکا در به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر بلندیهای جولان را "نقض آشکار قطعنامههای سازمان ملل متحد" خواند. خبرگزاری فرانسه روز چهارشنبه گزارش داد دولت سوریه در این نامه خواستار تشکیل جلسه فوری در باره حاکمیت بلندیهای جولان شده است. فرانسه در ماه مارس ریاست شورای امنیت سازمان ملل متحد را برعهده دارد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا روز دوشنبه (۲۵ مارس) اعلامیه به رسمیت شناختن بلندیهای جولان را در کاخ سفید امضا کرد. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی هم که در مراسم امضای این سند حضور داشت، آن را یک "اقدام تاریخی" از سوی ترامپ خواند. رژیم صهیونیستی این بخش از خاک سوریه را پس از جنگ شش روزه اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۶۷ اشغال کرد. سازمان ملل متحد همچنان بلندیهای جولان را بخشی از خاک سوریه میداند.
دنی دانون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل هم از جامعه جهانی خواست خط مشی واشنگتن را در پیش گرفته و حاکمیت اسرائیل بر جولان را به رسمیت بشناسند. وی مدعی شد، "چنین اقدامی امنیت منطقه را افزایش خواهد داد".
دانون با بیان اینکه هیچ دولتی وجود ندارد که بخواهد منطقه استراتژیک خود را به خطرناکترین دشمنش تقدیم کند، ادعا کرد، "آیا جامعه بینالملل گمان میکند ما جولان را به مجرم جنگ خواهیم داد".
وی مدعی شد، "در طول سالها نظام بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه مردمش را میکشد، همچنین به ایران اجازه داده با هدف ضربه زدن به اسرائیل، در سوریه حضور نظامی داشته باشد. سازمان ملل به چه کسی میخواهد جولان را تحویل دهد؟ به نظامیان ایرانی یا شبهنظامیان شیعی یا تروریستها؟"
دانون حاکمیت اسرائیل بر جولان را به خاطر ممانعت از "وقوع اقدامات متجاوزانه آتی سوریه علیه اسرائیل" مهم دانست و مدعی شد، به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر این منطقه توسط جامعه جهانی میتواند به برقراری امنیت و ثبات در منطقه کمک کند.
تصمیم کاخ سفید درباره به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر جولان سوریه موجی از محکومیتها را در جهان عربی و اسلامی برانگیخت و کشورهای بسیاری این تصمیم را رد کردند.
روزماری دیکارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی اعلام کرد، موضع این سازمان درباره جولان اشغالی سوریه براساس قطعنامههای شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل است و این سازمان ضمن احترام به تمامیت و حاکمیت ارضی سوریه فعالیت خود را ادامه خواهد داد. وی تصریح کرد، تصمیم ترامپ درباره جولان میتواند به تشدید تنش در منطقه منجر شود. پیش از این دفتر دبیرکل سازمان ملل بارها تاکید کرده بود، موضع این سازمان درباره جولان در پی اعلام ترامپ تغییری نکرده است.
انتهای پیام