به گزارش «باشگاه دانشجویان» ایسنا، دکتر حسن بشیر استاد دانشگاه امام صادق (ع) در نشست «قدرت و خواندن: بررسی و نقد مؤلفههای آئین و اندیشه و جامعه در سیاستگذاری ها و دست آوردهای چهل ساله جمهوری اسلامی ایران» با ارائه بحثی با عنوان «خواندن به مثابه قدرت گفتمانی و هویت دینی» ضمن تبارشناسی فرایند مطالعه در جهان غرب، مقایسهای میان سه دین الهی یعنی یهودیت، مسیحیت و اسلام ارائه و تاکید کرد: نگاه اسلام بر خلاف مسیحیت که در خواندن متن مقدس به مسائل آن جهانی بیشتر توجه دارد، اسلام در قران کریم نگاهی جدی به مسائل این جهانی داشته و راهکارهای جامعی در این رابطه برای حیات انسانی ارائه داده است.
وی افزود: علیرغم اینکه ارسطو، افلاطون و بسیاری از اندیشمندان در طول تاریخ نوعی از نگرانی جدی در مورد «خواندن» داشتند، اما وحی خداوند در آغاز اسلام با واژه «إقرا» «بخوان» بر پیامبر اکرم (ص) نازل شد. قران بزرگترین معجزه اسلام است که از طریق خواندن و شناخت قران بزرگترین نقش را در شکل گیری هویت فرهنگی، اجتماعی و فکری مسلمانان داشته است.
این استاد تمام دانشگاه امام صادق (ع) درباره وضعیت خواندن در جامعه کنونی کشور با اشاره به مساله اینترنت تاکید کرد: استفاده از اینترنت نیز باید نوعی از خواندن تلقی شود. خواندن نباید فقط محصور به خواندن کتاب باشد. در این رابطه باید به تنوع خواندن روی آورد و بهره برداری از اینترنت را نیز وارد مقوله خواندن کرد. علاوه بر آن شنیدن سخنرانیها یا بحثهای مختلفی که در فضای مجازی ارائه میشوند یا حتی دیدن تصاویر و نشانههای مختلف نیز باید بخشی از مقوله خواندن تلقی شوند.
بشیر تاکید کرد: مشکل ما در رابطه با اینترنت این است که اینترنت اطلاعات مختلفی را به جامعه عرضه میکند و در این رابطه مردم احساس میکنند که به این اطلاعات نیازمند هستند. آنچه که عامل اساسی در این زمینه میباشد فقدان شفافیت در اطلاعات است. اگر شفافیت اطلاعات به شکل رسمی در اختیار مردم قرار گیرد بسیاری از مشکلات مربوط به شایعه پراکنی ها، دروغ پردازیها و حتی بد اخلاقیها در اینترنت کاهش پیدا خواهند کرد.
وی خاطرنشان کرد: کاهش خواندن کتاب در جامعه نیز مرهون عدم انتشار کتابهایی است که به زبان قابل فهم، پوشش دهنده نیازهای مردم، ارائه دهنده راه حلهای فکری و عملی برای مشکلات اجتماعی و غیره میباشد که باعث شده است خواندن در جامعه به یک «معضل فرهنگی-اجتماعی» تبدیل شود.
بشیر تصریح کرد: ما باید برای مفهوم «خواندن» تعریف جدیدی را که با فرهنگ اسلامی و اجتماعی ما سازگار باشد، ارائه دهیم و از کپی برداری معناها و رویکردهای مربوط به این مفهوم که معمولاً در جهان غرب مطرح است، دوری کنیم.
دکتر بشیر:
استفاده از اینترنت باید شکلی از خواندن تلقی شود
دکتر حسن بشیر گفت: اگر شفافیت اطلاعات به شکل رسمی در اختیار مردم قرار گیرد بسیاری از مشکلات مربوط به شایعه پراکنی ها، دروغ پردازیها و حتی بداخلاقیها در اینترنت کاهش پیدا خواهند کرد.