به گزارش ایسنا، دوستداران میراث فرهنگی منطقه بردستان در شهرستان دیرِ استان بوشهر، مدتهاست به دنبالِ بیتوجهی مسئولان و متولیان فرهنگی شهرشان، خود تلاش میکنند تا با جمعآوریِ آثار و اشیای تاریخی منطقه، دستکم از آنها حفاظت کنند. آثاری که حتی لابلای نخالههای ساختمانی هم به خوبی خود را نشان میدهند!
بهمن زیبری، فعال میراث فرهنگی بردستان که امروز خانهاش تقریباً به یک موزه از آثار تاریخی تبدیل شده که حتی درخواستهایش از میراثفرهنگی تا کنون باعث نشده تا آنها آثار جمعاوری شده توسط او را به مکانی امنتر منتقل کنند، تقریباً هر روز در بین نخالههای ساختمانی که در مناطق مختلف بردستان آوار میشوند؛ سفالهای "سرخ فام" و سکههای ایلمایی و دیگر اشیای باستانی را پیدا میکند.
او به خبرنگار ایسنا میگوید: در یکی از مناطق باستانی بردستان که کارگران دستگاههای مختلف دولتی و خصوصی برای ساختوساز روزانه و شبانه حفاری میکنند، از این اشیای باستانی وجود دارد حتی افرادی که به ارزش این بخش از نخالهها اگاه شدهاند، در گشتزنیهای روزانه، هر چه که در سطح پیداست را جمع میکنند، یک روز سرستون در محوطه میبینیم و روز دیگر آنها وجود ندارند!
وی با اشاره به انجام شدن یکسری حفاریهایی در سطح شهر بردستان، ادامه میدهد: بارندگیهای اخیر نیز باعث شدهاند تا فضاهای مختلف در منطقه دهان باز کنند و برخی اشیای تاریخی از دل زمین بیرون ریخته شوند.
او حتی به خرید برخی از این اشیا از افرادی که این آثار را در اختیار دارند و به خرید و فروششان مشغولاند، اشاره میکند و میگوید: با هزینهی خودم آثاری که در وضعیت بدی نگهداری میشوند را خریداری میکنم، تا دستکم آنها را نجات دهم.
زبیری طبق دیدههای خودش، از، نابودی بخش زیادی از آثار تاریخی این منطقه از استان بوشهر خبر میدهد که معمولاً در ساختوسازهای کارگاهها و ساختمانهای تجاری زیرچرخهای لودرها و مکانیکها خُرد میشودند و هیچکس به آنها اهمیتی نمیدهد.
این فعال میراثفرهنگی منطقهی بردستان استان بوشهر، با اشاره به یکی از جدیدترین حفاریهایی که در بردستان به چشم دیده میگوید: در زیر پیِ یک ساختمان، دو متر پایین رفته و حفاری کردهاند، مشخص نیست دنبال چه چیزی بودهاند، اما از این نمونه حفاریها در منطقه زیاد و به وضوح دیده میشوند، در منطقهای که سند هویت خلیج فارس است و برای هیچ کس اهمیتی ندارد...
در خبرهایی که پیش از این، از وضعیت محوطههای تاریخی استان بوشهر در ایسنا منتشر شده بود، نیز برخی کاربران خبرگزاری که در این مناطق باستانی سکونت دارند، وضعیت این مناطق را نامناسب توصیف کردهاند؛ کاربری که خود را "هورشی" معرفی کرده؛ نوشته است؛ «من ساکن همین جایی هستم که دارید ازش صحبت میکنید، متأسفانه این گرگ سالهاست که با گله آشناست، مدتهاست که این بنادر زیر خاک از نجیرم گرفته تا بندر خورشید دستخوش دستکاریهای شخصی و دولتی شده که تا بحال هیچ ارگانی هم صداش در نیومده، البته خیلی مسله مهمی هم نیست چون مسؤلین عزیز استانی هیچ گاه به این منطقه نظر مثبت و عملی نداشتن و روز به روز محرومیت و عقب موندگی رو بیشتر رواج دادن، شرکتی همچون … و… که دقیقاً روی بندر قدیمی نجیرم یا خورشید ساخته شده و روز به روز هم بر متراژ زمینهاش میافزایند. تا حالا کی دلش به حال اینجا سوخته، همین چند وقت پیش در پی پروژه شهرداری بردستان ستون و سرستون آتشکدهای پیدا که میبایست میراث فرهنگی هر چه سریعتر اقدام میکرد و اونجا رو از دل خاک بیرون میکشید اما به راحتی فراموش شد، این یکی از هزاران اثریست که از زیر خاک بیرون کشیده شده و بقیه که یا زیر خاکن یا دوستان عزیز حفار زدن در اوردن یا شرکتهای محترم زدن تخریبش کردن، بله سرگذشت این منطقه با بیمهری خیلیها مرتبطه، حرف زیاده اما کو حرفی که به عمل برسه…»
یا "علی" که این درخواست را داشته است؛ «متاسفانه فقط میگیم خلیج فارس، خلیج فارس بدون اینکه کمترین دغدغهی عملی رو نشون بدیم، خلیج فارس که فقط به خوندن چهارتا شعر و آهنگ نیست بابا به فکر این محوطهها باشیم»
اینجا بوشهر، شهرستان باستانی «دَیِر» منطقهی تاریخی بردستان؛ اما به نظر میرسد به جز دوستداران میراثفرهنگی هیچ مسئول یا متولی فرهنگی دیگری ندارد که بخواهد یا بتواند از هجوم بیش از اندازهی برخی شرکتهای خصوصی روی مناطق تاریخی جلوگیری کند!
انتهای پیام