به گزارش ایسنا، پس از حادثه اخیر در جاده خاش- زاهدان که در یک حمله انتحاری توسط تروریستهای تکفیری منجر به شهادت و مجروح شدن مرزبانان و رزمندگان کشورمان شد، واکنشهای متعددی انجام شد بر این مبنا که پاکستان هیچ گونه اقدامی در این زمینه انجام نداده و عدم کنترل بر مناطق مرزی با ایران موجب شده تا ناامنی توسط گروههای تکفیری و تروریستی ایجاد شود و هر از چند گاهی امنیت مرزهای شرقی با هجوم وحمله گروههای تروریستی و مخاطرات آنها مواجه شود.
بعد از این حادثه سفیر پاکستان در تهران به وزارت امور خارجه احضار و اعتراض کشورمان به وی ابلاغ و تاکید شد که جمهوری اسلامی ایران از دولت و ارتش پاکستان انتظار دارد تا با قاطعیت لازم علیه پایگاهها، تحرکات و استقرار گروهکهای تروریستی فعال در مناطق مرزی این کشور با ایران برخورد کند.
در همین راستا معاون امنیتی انتظامی وزارت کشور نیز اظهار کرد: اقدام پاکستان برای مقابله با تروریستها انتظارات ما را برآورده نکرده است.
همچنین در پی این واکنشها، سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان در پیامی ضمن ابراز همدردی تاکید کرد که پاکستان به شدت هر گونه اقدام تروریستی را محکوم میکند، و وزیر خارجه این کشور نیز در تماسی با محمد جواد ظریف ضمن محکوم کردن این حادثه تروریستی، تاکید کرد که پاکستان آماده مبارزه مشترک با گروههای تروریستی است.
با این وجود، شاید مساله اصلی بحث همکاری کردن یا نکردن پاکستان در مقابله با پدیده تروریسم برای تامین امنیت مرزها، به نوعی صورت مساله باشد، ولیکن شواهد و قرائن نشان دهنده این است که برخی کشورهای منطقه با همکاری آمریکا به دنبال ناامنی هستند تا بتوانند سلطه و نفوذ خود را در منطقه غرب آسیا و آسیای میانه اعمال کنند و منطقه امنی برای خود داشته باشند.
در چنین شرایطی با توجه به فشارهایی که پاکستان به لحاظ اقتصادی و شرایط خاص کشورش با آن مواجه است، میتواند از هر نظر آماده این آسیبپذیری و مستعد بودن برای نا امنی را داشته باشد.
ابراهیم فیاض عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه عربستان، آمریکا و امارات در تلاش هستند تا پاکستان را بهعنوان محوری برای نا امنی در آسیای میانه، هند، افغانستان و ایران بشناسانند، اظهار داشت: منطقه آسیای میانه هم بالاترین امکان را برای آینده دارد، بنابراین اگر بین ایران، چین و هند در این منطقه همکاریها گسترش یابد حتما پیشرفت قابل توجهی در آینده اوراسیا ایجاد میشود و مرکزیتی که اروپا و یا آمریکا در جهان دارند، از بین میرود.
همچنین در همین رابطه، سرلشکر قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه نیز حادثه تروریستی زاهدان را بسیار دردناک عنوان کرد و گفت: سوال من از دولت پاکستان این است که به کجا می روید، شما که بمب اتم دارید آیا نمیتوانید یک گروه چند صد نفره تروریستی در منطقه را نابود کنید، مردم خود شما در عملیاتهای مختلف تروریستی چه میزان کشته شدهاند.
سلیمانی با بیان اینکه در داخل پاکستان نفوذ پول سعودی صورت گرفته و هدف آنها از هم پاشیدن این کشور است، تاکید کرد: نباید مردم پاکستان اجازه دهند یک آدمکش برای آنها تصمیمگیری کند و حتما جمهوری اسلامی انتقام خودش را در رابطه با شهادت شهدای اخیر در سیستان و بلوچستان میگیرد.
پیرمحمد ملازهی کارشناس مسائل شبه قاره معتقد است؛ یکسری مسائل وجود دارد که خیلی به نفع پاکستان نیست مرزهای ایران هم با پاکستان دچار تنش شود، مرزی که پاکستان با ایران دارد، تا به حال امنترین مرز بوده و اولویتی نداشته که بخواهند نیروهایشان را در این منطقه متمرکز کنند.
وی همچنین یادآور شد:عربستان تلاش میکند، پاکستان را وارد جریان ضد ایرانی کند، درواقع اتحادی بین آمریکا، اسرائیل، عربستان و امارات به وجود آمده که احتمالا ضلع بعدی پاکستان خواهد بود. از دیدگاه عربستان سعودی، امارات، آمریکا و اسرائیل اگر نگاه کنیم قطعا پاکستان را تحت فشار قرار میدهند تا تکلیف را روشن کند و در جهت آنها قرار بگیرد اما اینکه پاکستانیها تا چه اندازه بتوانند مقاومت کنند بحث دیگری است.
اخیرا نیز سخنگوی ارتش پاکستان با تاکید بر اینکه اسلامآباد اجازه نمیدهد حمله تروریستی زاهدان تکرار شود، گفت: اسلامآباد با ایران در زمینه امنیت مرزی همکاری میکند.
به نظر میرسد امنیت منطقهای مهمترین هدف مشترکی است که کشورهای منطقه به دنبال آن هستد اگر چه تحولات بینالمللی تا حدی تاثیرات خود را بر این مساله بر جای میگذارد.
با توجه به رویکرد جمهوری اسلامی ایران در تعامل با جهان، راهبرد امنیتی نیز بر پایه همکاری کشورها به ویژه در منطقه دنبال می شود از این رو دولتهای منطقه باید از طریق گفتوگو و مذاکره مقولات امنیتی را مورد توجه قرار دهند و به بهترین راهکار برای دستیابی به نتیجه مطلوب طرفین دست یابند، پاکستان هم از این امر مستثنی نیست.
انتهای پیام