به گزارش ایسنا، عبدالباری عطوان، سردبیر روزنامه مستقل رأی الیوم در مقالهای نوشت: این توافق که پنج روز بعد از برگزاری نشست سهجانبه ایران، روسیه و ترکیه اعلام شد به معنای "دفن" منطقه امنی است که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا خواهان ایجاد آن در طول مرزهای شمالی سوریه شده بود. همچنین به معنای ممانعت از تقسیم سوریه و ممانعت از ایجاد "دولت" کوچکی در کرانه شرقی رود فرات است.
اجرای توافق آدانا یعنی رفع تمامی نگرانیهای امنیتی ترکیه و سوریه و مقابله مشترک با تمامی گروههایی که نامشان در لیست تروریسم درج شده چه کردها چه اعراب و چه ترکمانها و چه دیگر نیروها. این یعنی بستن صفحه هشت سال درگیری و مداخله خارجی و آمریکایی و بازگشت بیش از ۶۰ میلیون آواره سوری به وطنشان. نکته مهم این است که سوریه بیشتر به این توافق پایبند بوده است.
توافقهای دیگری نیز در نشست سوچی حاصل شده که درباره اوضاع ادلب، حل سیاسی بحران و چگونگی پر کردن خلأ بعد از عقبنشینی نیروهای آمریکایی است. اما به نظر میرسد که توافقی درباره در پیش گرفتن سیاست گام به گام در فاش کردن این راهکارها وجود دارد. اگرچه ما پیشبینی میکردیم که عملیات نظامی ترکیه، روسیه و سوریه برای پایان دادن به سیطره تحریر الشام بر ۹۰ درصد ادلب نزدیک باشد. موافقت رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه در نشست سوچی با اجرای توافق آدانا به معنای به رسمیت شناختن بشار اسد به عنوان رئیسجمهوری این کشور و نشستن بر سر میز مذاکره با نظارت روسیه برای پاک کردن غبار از روی این توافقنامه و ایجاد مکانیزمهای مشترک است.
اردوغان اعتراف کرد که تماسهایی در سطح دستگاههای اطلاعاتی میان ترکیه و سوریه وجود دارند اما اکنون و بعد از اینکه توافق شد که "توافقنامه آدانا" راهکار است، سطح این تماسها از اطلاعاتی و امنیتی به سطح سیاسی خواهد رسید.
ما نظر لاوروف درباره اینکه هدف آمریکا و اسرائیل و برخی همپیمانان عربشان تقسیم سوریه و ایجاد یک دولت کوچک در شرق فرات است را قبول داریم اما پایداری ارتش سوریه و حمایت روسیه و ایران این طرح را به شکست کشاند.
نقطه تحول محوری پافشاری روسیه بر حاکمیت سوریه بر تمامی اراضی این کشور چه از طریق صلح و چه جنگ است؛ مسألهای که طرح تقسیم را ناکام گذاشت و آمریکا را مجبور به اذعان به شکست و خارج کردن نیروهای خود از سوریه کرده است.
بثینه شعبان، مشاور بشار اسد در حاشیه همایش بینالمللی والدای در مسکو اظهارات بسیار بااهمیتی را ایراد کرد: سوریه پایه و اساس اتحادیه عرب است و اعراب باید به سوی دمشق بازگردند چرا که این سوریه است که نماینده مقاومت واقعی عربها بوده و به مساله فلسطین و آینده ملت عرب توجه میکند.
این یک زبان و لحن قدیمی است که امیدواریم "اعراب ورشو" که طی ۱۰ سال گذشته به خاطر مشغول شدن به آموزش زبان عبری الفاظ و حروف و اصطلاحات و معانیاش را فراموش کرده بودند آن را درک کنند و به راه راست بازگردند.
انتهای پیام