به گزارش ایسنا، محسن روحی صفت در نشست چشمانداز تحولات افغانستان و امنیت منطقهای که در محل پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه برگزار شد، طی سخنانی گفت: خروج آمریکا از افغانستان قطعی است و شواهد متعددی وجود دارد که آمریکا خواستار خروج بوده و در این کار جدی است، دلیل دیگری که بحث خروج آمریکا از افغانستان را تقویت میکند فشار بودجهای است که این کشور دارد.
وی تصریح کرد: آمریکا رقمهای زیادی در افغانستان هزینه کرده و دیگر حاضر نیست پول بیشتری در این زمینه خرج کند، به همین دلیل است که اشرف غنی پیشنهاد کرد طرحی پایهریزی شود تا هزینههای آمریکا کاهش یابد اما نیروهایش از افغانستان خارج نشود.
این کارشناس مسائل شبه قاره همچنین بیان کرد: موضوع خروج آمریکا از افغانستان هم یکی از وعدههای انتخاباتی ترامپ بوده و در حال حاضر نیز ترامپ به این نتیجه رسیده هزینهای که در افغانستان کردند را اگر مثلاً در دریای جنوبی چین صرف میکردند منافعش بیشتر بود.
روحی صفت با بیان اینکه هیچگاه معنی خروج، به معنای خروج کامل نیست، گفت: امروز آمریکاییها هم به این نتیجه رسیدند که نمیتوانند طالبان را نادیده بگیرند لذا اگر امروز طالبان دنبال مذاکره نباشد ضرر نمیکند دیگران و کشورهای دیگر هستند که به دنبال مذاکره با طالبان میباشند.
وی تصریح کرد: در مورد طالبان از یک طرف از ناحیه دولت تشتت وجود دارد، از سوی دیگر متحدی به نام پاکستان سعی میکند مواضع و اختلافات خود با طالبان را بروز ندهد.
این کارشناس مسائل شبه قاره در ادامه افزود: متأسفانه کشورهای درگیر با مساله طالبان از جمله هند، ایران، پاکستان، افغانستان و سوریه هیچکدام با یکدیگر هم نظر نیستند، علاوه بر این آمریکا هم که در این چند سال اخیر سعی کرده بود برای خود وجهه مثبت پیدا کند اکنون وجهه خود را از دست میدهد.
روحی صفت با بیان اینکه طالبان سعی میکند نتیجه خروج نیروهای آمریکا از افغانستان را به نفع خود در نظر گیرد، گفت: باید ببینیم امروز اشتباهات در کجا است، نیروهای آمریکایی و پاکستان باید هر دو مسئولیت اصلی وضعیت امروز افغانستان را به عهده بگیرند، استراتژی آنها گسترش جنگ بوده برای اینکه نیروهای امنیتی و پلیس فرسایش داشته باشند و در مقابل مخالفین جغرافیای بیشتری را در اختیار بگیرند و همزمان مخالفین سیاسی در کابل فعال شوند تا بتوانند سیاستهای کابل را به نفع خودشان پیش ببرند.
وی افزود: آمریکا به جای اینکه به ریشهها بپردازد به شاخ و برگ افراطیون پرداخته است و با توجه به اینکه پاکستان قوای هستهای دارد، آمریکا میترسد که اگر ارتش پاکستان فروپاشد، تأسیسات هستهای به دست افراطیون و مذهبیها بیافتد. ظاهراً تا امروز پیروز صحنه پاکستان بوده اما افغانستان ثابت کرده زیر بار پاکستان نمیرود.
این کارشناس مسائل شبه قاره همچنین ابراز کرد: باید دید آمریکا در منطقه به دنبال چه برنامهای است، البته او به دنبال این نیست که هزینهها را به گردن دیگری بیاندازد، به دنبال این است که کشورهای دیگر در منطفه به نیابت از آمریکا فعال شده و هزینهها را پرداخت کنند.
روحی صفت در پایان با اشاره به اینکه وضعیت افغانستان در سه سطح داخلی، منطقهای و بینالمللی قابل ارزیابی است، گفت: بارها اعلام شده تمام گروههای افغانستان در قدرت شریک شوند، بنابراین طالبان هم بخشی از این گروهها هستند اما به نسبتی که مردم رأی دهند، در سطح منطقهای باید میان ایران، هند، پاکستان، روسیه و آمریکا تعادل ایجاد شود تا بردارها یک جهت نشود، صلح و ثبات در افغانسان اتفاق نمیافتد.
انتهای پیام