دکتر رضا شهبازی در حاشیه برگزاری همایش دو روزه ملی ریزگردها در زابل در گفتوگو با ایسنا افزود: ما در سیستان یک نکته را باید مد نظر داشته باشیم، و آن این که سرعت باد در این منطقه بسیار بالاست و مهار و کنترل آن بسیار سخت است و تا حد امکان باید از خشک ماندن بستر هامون پرهیز شود یعنی بتوانیم باهمان منابع آب اندکی که داریم حداقل بستر هامون را مرطوب نگهداریم تا از انتقال گرد و غبار به مراکز جمعیتی مثل ادیمی، زابل، دوست محمد و… جلوگیری شود.
وی ادامه داد: تغییرات اقلیمی و یا دگرگونیهای اقلیمی یک چالش محسوب میشوند و آنچه که برای ما مهم بوده، تأثیری است که بر روی زمین میگذارد، یعنی این تغییرات چشم اندازی را برای ما دارد که باید خودمان را برای دنیایی که میزان بارندگیها تغییر میکند و چشمانداز، چشمانداز خوبی برای مناطق داخلی ما نیست، آماده کنیم.
این مقام مسئول ادامه داد: باوجود اینکه دارای کشور خشکی هستیم اما تغییرات اقلیمی با آن دامنه گسترده که به صورت خزنده کل کشور را فرامی گیرد، ما را به سمت کشوری خشکتر و بعضاً گرمتر و با رخدادهای بیشتری از جمله طوفانها، هدایت میکند.
وی اضافه کرد: در مورد مسائل هامون و سیستان منابع آبی تأمین کننده آن، منابعی نیستند که از داخل خود کشور تأمین شوند و در این زمینه به کشور افغانستان وابسته هستیم و این کشور نیز احتمالاً با چالشهای مشابه درآینده مواجه خواهد شد ولی آنچه مسلم است یک تعامل سازنده بسیار قویتری را با همسایه شرقیمان در این زمینه باید داشته باشیم، یعنی اینکه فکر کنیم خودمان میتوانیم به تنهایی این مشکل را حل کنیم یا همسایه ما فکرکند که این مشکل مربوط به ایران است و تأثیر روی کیفیت زندگی در افغانستان نخواهد داشت، تفکر خیلی سازندهای نیست.
وی ادامه داد: ما ناچاریم با هم تعامل داشته باشیم و این طبیعت، طبیعت مشترک مردمی است که در این حوزه جغرافیایی زندگی میکنند، اگر این طبیعت پررونق باشد، منافع آن به همه مردمی که در این مناطق زندگی میکنند، خواهد رسید و اگر از رونق بیفتد، آسیبی که وارد میکند؛ همه مردم را تحت تأثیر قرار میدهد.
مدیرکل دفتر مخاطرات سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور ادامه داد: برنامهای که برای منطقه سیستان به عنوان یکی از اعضای کمیته ملی مبارزه با گردوغبار داریم؛ به طور مشخص کمک به شناسایی دقیق کانونهای تولید گردوغبار، ترکیبات فیزیکی، شیمیایی و جنس این ذرات و اینکه چه تأثیراتی بر روی سلامت افراد میگذارند را در اولویت ویژه برای سال آینده داریم.
دکتر شهبازی ادامه داد: در این حوزه تفاهم نامه خیلی خوبی را با دانشگاه علوم پزشکی زابل و سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور داشتیم و از همان زمان کارهای اولیه شروع شده تا بتوانیم اطلاعات خوبی را در این راستا در اختیار مخاطب خودمان که بیشتر حوزه سلامت است، قرار دهیم.
وی ادامه داد: طبیعتاً برنامه برای سال آینده تقویت این فعالیتها و این کارهاست به جهت اینکه بتوانیم به خروجیهای منسجمی برسیم که راهکارهای مشخصی را در حوزه بهبود کیفیت سلامت مردم ارائه کنیم، در سال گذشته همه این تمرکزها به سمت خوزستان بود و امیدواریم در سال آینده نگاهها به صورت ویژه به سیستان در شمال استان سیستان و بلوچستان باشد.
وی درپاسخ به سوالی مبنی بر اینکه خروجی این فعالیتهای پژوهشی آیا تأثیری بر زندگی مردم و منطقه خواهد داشت یا خیر؟ و چرا تا کنون با گذشت ۲۰ سال خشکسالی منطقه این طرحها اجرا نشده گفت: فعالیتهای ما صرفاً پژوهشی نیست و فعالیت علمی و اجرایی نیز هست، خروجی این فعالیتها به صورت مشخص بار اجرایی دارد، در حال حاضر نیز فعالیتهایی را انجام میدهیم که به طور مشخص برنامههای اجرایی ما را مخاطب خودش قرار داده است، بدین گونه که چگونه برنامه اجرایی ما اثربخش تر باشند و چگونه اعتباراتی را که در یک منطقه صرف میکنیم تاثیرشان را در زندگی مردم نشان دهند؟
وی افزود: طبیعتاً اگر فکر میکنیم این اتفاق نیفتاده بدون شک یکی از ضعفهای آن در گذشته این بوده که پژوهشهای بنیادین و قوی در پشت آن نبوده یا شاید به این دلیل بوده که زمان از دست داده شده ولی امیدواریم پیگیری لازم در حوزههای مختلف از جمله دیپلماسی، منابع طبیعی، سازمان جنگلها، جهاد کشاورزی و…، صورت گیرد؛ ما هم تلاش میکنیم تا باری را از این منطقه برداریم و کمک کنیم.
وی ادامه داد: وظیفه ما که یک دستگاه حاکمیتی هستیم این است که اطلاعات پایه زمین را تولید و در اختیار همه قرار دهیم، یعنی خروجی کار ما میتوانند دانشگاهها و پژوهشگاهها و مراکز آموزشی باشند یا میتوانند دستگاههای اجرایی باشند.
وی اضافه کرد: واقعیت این است که یک بخش از فعالیتهای گذشته را همکاران سایر دستگاهها در منطقه انجام دادند، بحث تثبیت شنهای روان طرح جدیدی نیست و در گذشته بوده ولی موضوع خشکی هامون که در دو دهه گذشته به تدریج به این سمت رفت یک موضوع فرامرزی است.
وی ادامه داد: ما برنامهها را اعلام میکنیم، امیدواریم به لحاظ اعتباری، اعتبار لازم در این خصوص در نظر گرفته شود ولی باید یادمان باشد که اگر طرح و برنامه مدونی نداشته باشیم چه بسا اعتبارات زیاد کارساز نباشد.
انتهای پیام