به گزارش ایسنا، دکتر ایرج حریرچی ظهر امروز در همایش ملی «طب سنتی ایرانی؛ یک دهه فعالیت آکادمیک، نقد گذشته و افق آینده» که در دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، با اشاره به سیاستهای کلی در خصوص طب سنتی، اظهار کرد: بند 12 سیاستهای کلی سلامت، بندی مهم و پرحجم است که به طب سنتی اختصاص دارد.
وی ادامه داد: نخستین ماده این بند به بازشناسی، تبیین، ترویج و نهادینه کردن طب سنتی ایران اختصاص دارد. بر این اساس طب سنتی باید بازشناسی و پالایش شود و سپس به تبیین و ترویج پرداخته و پس از آن توسعه پیدا کرده و نهادینه شود.
حریرچی تصریح کرد: در ذیل این بند، ترویج گیاهان دارویی زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی است و حمایت از توسعه نوآوریهای علمی و فنی در تولید و عرضه فرآوردههای دارویی سنتی زیر نظر وزارت بهداشت است. گیاهان دارویی در کشور ما یکی از زمینههای بسیار خوب برای توسعه است. متأسفانه در کشت خیلی دقت نمیکنیم و عمده سود آنچه برداشت میکنیم به شرکتهای بستهبندی و عرضهکننده خارجی میرسد.
وی استانداردسازی و روزآمد کردن روشهای تشخیصی و درمانی طب سنتی و فرآوردههای سنتی را از دیگر بندهای سیاستهای کلی سلامت در خصوص طب سنتی برشمرد و خاطرنشان کرد: قاعدتا در حال حاضر باید ضمن استفاده از گنجینه طب سنتی باید به روزآمد کردن آن نیز اقدام کنیم و به یک سئوال صریح پاسخ دهیم که پدران واقعی طب سنتی اگر الان بودند، چه موضعی درباره طب ایرانی و طب سنتی میگرفتند؟
معاون کل وزیر بهداشت گفت: بند بعدی این سیاستها به تبادل تجربیات با سایر کشورها در زمینه طب سنتی پرداخته است. عمده بحثهایی که در خصوص طب سنتی میکنیم درباره طب مکمل میکنیم و این پتانسیل در کشورهای دیگر به صورت بالقوه موجود است و میتوانیم با همکاری با آنها به این پتانسیلها دست پیدا کنیم.
وی با اشاره به تأکید بر نظارت وزارت بهداشت بر ارائه خدمات طب سنتی و داروهای گیاهی در قالب سیاستهای کلی نظام سلامت، گفت: این فصلالخطاب است و نمیتوان در خصوص آن بحث کرد که وزرات بهداشت نمیتواند بر طب سنتی نظارت کند. بند دیگر به برقراری تعامل و تبادل منطقی میان طب سنتی و مدرن برای همافزایی تجربیات و روشها اشاره دارد. روشن است در حال حاضر نه طب مدرن میتواند همه نیازهای درمانی را براورده کند و نه طب سنتی میتواند تمام بیماریها را درمان کند. بر این اساس میتوان تعامل منطقی بین طب سنتی و طب مدرن ایجاد کرد.
وی با بیان اینکه در خصوص طب اسلامی باید به مردم سالاری و دموکراسی هم توجه کرد، تصریح کرد: در هر حال عدهای از مردم طب سنتی را میخواهند. همچنین بسیاری نیز از عوارض داروها خسته شدهاند که طب سنتی گزینه مناسبی برای این افراد است.
معاون کل وزارت بهداشت گفت: یکی از پتانسیلهای طب سنتی درمان بیماریها و ارزانسازی درمان است. یکی از گلایههای ما از افرادی که در حوزه طب سنتی فعال هستند، گران بودن این نوع طب است. اصلاح سبک زندگی با توجه به تغذیه، یکی دیگر از بندهای سیاستهای کلی سلامت است که باید به آن توجه شود. در هر اقدامی که در طب سنتی انجام میشود باید ایمن بودن، کیفیت و کارایی ثابت شود.
وی با اشاره به برخی توصیهها و اهداف سازمان بهداشت جهانی در خصوص طب سنتی، افزود: ادغام مناسب طب سنتی در سیستم بهداشتی و درمانی کشورها یکی از این توصیههاست که باید به آن توجه شود. همچنین به تعیین و تضمین ایمنی، کارایی و کیفیت طب سنتی و فرآوردهها و روشهای درمانی توصیه شده است.
معاون کل وزارت بهداشت ادامه داد: در این زمینه باید توجه داشت بسیاری از فرآوردهها مفید هستند، اما مصرف زیاد آن میتواند مضر باشد. یکی از علل شایع نارسایی کبد در کشور و پیوند کبد مصرف داروهای گیاهی بیش از میزان استاندارد است. افزایش دسترسی به امکانات سلامت یکی دیگر از اهداف توسعه طب سنتی است.
انتهای پیام