تبدیل مقبره اجداد سادات طباطبایی ایران در زواره به موزه

‌مقبره سید بهاءالدین حیدر فرزند سید کمال الدین حسن طباطبایی زواره ای سرسلسله سادات طباطبایی ایران در «مدینه السادات زواره» به موزه مردم شناسی زواره تبدیل شده است.

به گزارش ایسنا، ‌رئیس موزه زواره در این رابطه گفت: موزه مردم شناسی زواره در زمینی به مساحت 700 مترمربع در دو طبقه و با زیربنای 600 مترمربع واقع است.

مرتضی میرانی افزود: این موزه که از سال 1389 راه اندازی شده است شامل بخش‌های مردم شناسی، مشاهیر، آداب و رسوم، ماکت بافت تاریخی شهر، صنایع دستی و کتابخانه است.

وی افزود: در این موزه اشیای محلی نظیر قرآن خطی و ظروف محلی به نمایش درآمده و علاوه بر آنها قدمت این شهر تاریخی توسط تابلوهای نصب شده بر دیوارهای آن در معرض دید همگان قرارگرفته است.
وی گفت: این موزه شامل 12 ویترین اشیای عتیقه، نسخ خطی، قباله‌های ازدواج، کاشی‌های تاریخی و تابلوهای نفیس می‌باشد. بافت و شیوه زندگی مردم زواره، مجسمه‌های مشاهیر و بزرگان این شهر، یادواره شهدای بخش زواره، مطبخ سنتی، نمایشگاه عکس‌های تاریخی و کتاب و آثار مکتوب از دیگر بخش‌های این موزه است.

سید بهاءالدین حیدر یا میر بهاءالدین که در بین مردم زواره به «پیر» معروف است، یکی از عرفای اوایل قرن هفتم هجری بوده که در زواره می زیسته است.
وی در هجوم مغولان به شهر زواره کشته می شود و پیکرش در محل کنونی که ‌منزلش بوده، به خاک سپرده می‌شود. مقبره این عارف هم اکنون زیارتگاه مردم زواره است.
در کتاب «سیمای تاریخ و فرهنگ» آمده است؛ در اوایل قرن هفتم، مغولان با هدف تخریب قلعه سنگ بست زواره که پس از قلعه الموت از بزرگ‌ترین و مستحکم‌ترین قلعه‌های ایران است به حصاربندی این شهر حمله کرده، اما در این کار موفق نمی‌شوند، بنابراین با ترفندی مسیرجریان آب قنات زواره که به درون حصاربندی روان بوده را مورد تخریب قرار می‌دهند و از آنجایی که آب شریان حیاتی مردم بوده است، جمعیت حاضر به همراه سادات زواره به طور مخفیانه توسط راه باریکی که از درون قلعه سنگ بست به بیرون حصاربندی راه داشته از شهر خارج می‌شوند. مغولان پس از آنکه با موفقیت به درون حصاربندی راه می‌یابند کسی را مشاهده نمی‌کنند، مگر اندک مردان و زنان کهنسال از جمله پیر عارف سیدبهاء الدین حیدر که به دست مغولان از پای در می‌آید.
گفته می شود در هجوم مغولان به «مدینه السادات زواره» سادات زواره از راه زیرزمینی (در اصطلاح محلی به آن نقب گفته می شود) شبانه از زواره خارج شده و به شهرهای شاهرود، ورامین، بروجرد، تبریز و ... مهاجرت می کنند. به این علت است که خاستگاه تمام سادات طباطبایی ایران شهر زواره به شمار می رود.
مقبره سید بهاءالدین حیدر در سال 1355 هجری شمسی توسط اداره معارف واوقاف و صنایع مستظرفه اداره کل عتیقات خریداری شد و اکنون به عنوان موزه مردم شناسی زواره تحویل اداره میراث فرهنگی شده است. این بنا در تاریخ 24 اسفند 1383 به شماره 11585  در فهرست اثار ملی به ثبت رسیده است.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۷ دی ۱۳۹۷ / ۱۳:۳۴
  • دسته‌بندی: تهران
  • کد خبر: 97101709091
  • خبرنگار : 71291