سرنوشت منبج آینده سوریه را ترسیم می‌کند

شهر منبج سوریه این روزها شاهد تحولات مهمی است؛ نیروهای کرد که کنترل این شهر را در دست دارند برای مقابله با حمله احتمالی ترکیه و به دلیل تصمیم آمریکا برای خارج کردن نیروهایش از سوریه دست به دامن دمشق شده‌اند و هفته گذشته نیروهای دولتی سوریه به درخواست کردها وارد بخشی از این شهر شدند؛ اکنون سرنوشت این شهر است که آینده سوریه را تعیین خواهد کرد.

به گزارش ایسنا، شبکه اسکای نیوز عربی در گزارشی نوشت: هفته گذشته دمشق اعلام کرد که نیروهای ارتش سوریه بعد از درخواست رسمی کردها برای ممانعت از حمله احتمالی ترکیه به شمال سوریه وارد شهر منبج شدند. به گفته منابع، نیروهای دولتی سوریه تنها وارد منطقه العریمه در غرب شهر منبج شده‌ بودند.

گزارش‌های بین‌المللی حاکی از این است که آنچه در شهر منبج اتفاق می‌افتد یا خواهد افتاد وضعیت پیچیده سوریه را نشان می‌دهد که به میدان نزاع‌های منطقه‌ای و بین المللی تبدیل شده است.

شهر منبج در شمال شرق حلب در ۳۰ کیلومتری غرب رود فرات و ۸۰ کیلومتری شهر حلب واقع است و براساس آمارگیری که چند سال پیش در این شهر انجام شده تعداد ساکنان آن به حدود ۱۰۰ هزار نفر می‌رسد. شهر منبج در سال ۲۰۱۱ در اعتراضات شرکت کرده بود و در سال ۲۰۱۲ اداره شهر به دست ساکنانش سپرده و انتخاباتی برای تعیین شورای محلی در آنجا برگزار شد.

ژانویه ۲۰۱۴ داعش کنترل شهر منبج را در دست گرفت و ژوئن ۲۰۱۶ نیروهای سوریه دموکراتیک که بیشترشان کرد هستند حمله‌ای را با پشتیبانی ائتلاف آمریکا برای پس گرفتن منبج شروع کردند. آن‌ها بعد از دو ماه ۱۲ اوت کنترل شهر را در دست گرفتند. بعد از آن ترکیه تلاش کرد تا نیروهای کرد را از این شهر بیرون کند اما واشنگتن مانع حمله ترکیه به هم‌پیمانانش در جنگ علیه داعش شد.

شهر منبج پایگاه مهمی برای داعشی‌ها بود و بیشترشان از طریق این شهر وارد سوریه شده بودند. داعش این شهر را به مرکز امداد و مکان امنی برای رهبران خود تبدیل کرده بود طوری که روزنامه دیلی تلگراف انگلیس شهر منبج را به خاطر داعشی‌های انگلیسی که در آنجا بودند "لندن کوچک" نامیده بود.

موقعیت حساس جغرافیایی منبج که در نزدیکی مرزهای شمالی با ترکیه واقع شده است باعث شده آمریکایی‌ها به این شهر توجه زیادی داشته باشند؛ از یکسو از نیروهای سوریه دموکراتیک برای مقابله با داعش حمایت کردند و از سوی دیگر از طریق آن‌ها بر ترکیه فشار آوردند.

اما بعد از تصمیم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، کردها خطر ترکیه را احساس کردند؛ ترکیه‌ای که هیچ گاه از تهدید برای عملیات نظامی علیه کردها در منبج و شرق فرات دست نکشیده است.

ترکیه کردهای سوریه را بخشی از حزب کارگران کردستان(پ‌ک‌ک) و جزو تروریست‌ها می‌داند. ترکیه مدعی است که می‌خواهد مانع از ایجاد "کشور مستقل" کردها در مرزهای خود شود.

شهر منبج برای یگان‌های مدافع خلق کرد شریان اقتصادی شمال سوریه محسوب می‌شود و فعالیت‌های تجاری و انتقال کالاها به قامشلی، رقه، حسکه و شرق دیرالزور از طریق این شهر صورت می‌گیرد.

از نظر نظامی نیز شهر منبج شهر پایگاه‌های نظامی است چراکه ائتلاف آمریکا بیش از یک پایگاه در این شهر دارد و مراکز حمایت عملیات لجستیکی از نیروهای سوریه دموکراتیک در این شهر واقع است.

ترکیه از چند روز پیش نیروهای خود را با گروه‌های شورشی سوری در حومه شمالی شهر گردهم آورده است درحالی که کردها و آمریکایی‌ها در داخل شهر هستند. روسیه و سوریه نیز در حومه غربی این شهر حضور دارند. حضور نظامی گروه‌های مختلف در منبج به گونه‌ای است که گویا این شهر شاهد  "جنگی جهانی" است.

اخیرا بعد از اعلام ورود نیروهای ارتش سوریه به شهر منبج، ائتلاف آمریکا اعلام کرد که هیچ گونه تغییری در نقشه کنترل بر شهر منبج به وجود نیامده است.

به گفته تحلیلگران، سرنوشت شهر منبج آینده سوریه را ترسیم خواهد کرد. اگر نیروهای دولتی سوریه وارد این شهر شوند اقداماتی شبیه این در شرق فرات نیز اتخاذ خواهد شد و به این ترتیب ارتش سوریه کنترل کامل خاک را در دست خواهد گرفت اما اگر ترکیه عملیات نظامی در منبج را آغاز کند و مثل جرابلس، الباب و عفرین کنترل این شهر را نیز در دست بگیرد، در این صورت حضور نظامی ترکیه در سوریه به بهانه تحت پیگرد قرار دادن کردها ادامه خواهد داشت.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۲ دی ۱۳۹۷ / ۱۴:۵۹
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 97101206697
  • خبرنگار : 71516