به گزارش ایسنا، حسین شیخ الاسلام صبح روز سه شنبه در نشست «آمریکا باید از منطقه برود» که در دفتر مرکزی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان برگزار شده بود خاطرنشان کرد: ورود آمریکا به سوریه از همان اول یک اشتباه محاسباتی بود و قطعا باقی ماندنشان هم در این کشور اشتباهتر از تصمیم حضور بود.
وی با بیان اینکه آمریکا در معادله سوریه جایگاهی ندارد و در واقع نمیتوان جایگاهی برای این کشور در آینده سوریه تصور کرد، افزود: اکنون حل بحران سوریه در قالب نشست آستانه از سوی سه کشور ایران، روسیه و ترکیه دنبال میشود و حداکثر نقش آفرینی آمریکاییها در این بحران این میتواند باشد که به عنوان یک عضو ناظر در روند آستانه حضور داشته باشند.
این دیپلمات پیشین کشورمان با بیان اینکه تصمیم ترامپ برای خارج کردن نیروهای نظامی آمریکا از شمال سوریه تصمیم عاقلانهای بود ادامه داد: در واقع رئیس جمهور آمریکا متوجه شد که حضور نیروهای نظامی این کشور در سوریه فایده و سودی ندارد و برای جلوگیری از ضرر بیشتر تصمیم گرفت که این نیروها را خارج کند.
شیخ الاسلام با بیان اینکه ترامپ پیش از این گفته بود که اگر هزینههای این نیرو را کشور دیگری تامین کند ممکن است نیروهای نظامی آمریکا در سوریه بمانند ولی گویی این حضور آنقدر بی فایده بوده که کشوری حاضر نشده هزینه این نیروها را بپردازد و اکنون آمریکا تصمیم به خروج گرفته است، تصریح کرد: آقای ترامپ ارتش آمریکا را به یک مزدور تبدیل کرده که در برابر هر اقدامی که انجام میدهد پول دریافت میکند و این موضوع در شأن یک ارتشی که مدعی است، نیست.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود با بیان اینکه آمریکاییها دیر یا زود میبایست در مورد حضورشان در منطقه به بررسی سود و فایده میپرداختند ادامه داد: ترامپ در مقایسه با سایر روسای جمهور این کشور متوجه ضررهای حضور نیروهای نظامی آمریکا در منطقه شد و تصمیم گرفت که این نیروها را از سوریه خارج کند. اگرچه شاید بتوان گفت ترامپ این تصمیم را بر اساس نگاه به داخل آمریکا نیز اتخاذ کرده است.
این دیپلمات پیشین کشورمان با اعتقاد بر اینکه ما باید کمک کنیم که منطقه به سمت دموکراسی برود و امنیت و صلح پایدارتری ایجاد شود افزود: در همین چارچوب ما میتوانیم از اشتباهات کشوری چون آمریکا در منطقه استفاده کنیم و با منطق و درایت سیاستهای منطقهای خود را به پیش ببریم. در این چارچوب باید این موضوع را تبیین کنیم که ما قصد دخالت در امور داخلی کشورها را نداریم، بلکه بر این موضوع تاکید داریم که مردم منطقه باید خودشان سرنوشتشان را تبیین کنند.
در ادامه این برنامه ابراهیم متقی استاد دانشگاه تهران در رشته روابط بینالملل با بیان اینکه فرمان ترامپ برای خروج نیروهای نظامی آمریکایی از سوریه مثل دیگر فرمانهای او با نوساناتی همراه بوده است، افزود: او در فرمان خود تاکید کرده بود که نیروهای نظامی آمریکایی باید به طور کامل و سریع از سوریه خارج شوند ولی طبق برخی از اخبار به نظر میرسد که این سیاست تغییر کرده و قرار است این نیروها به صورت تدریجی در عرض چند ماه خارج شوند. از دیگر سو در اخبار مشاهده کردیم که آقای گراهام یکی از سناتورهای جمهوری خواه آمریکا بعد از دیدار با ترامپ اعلام کرده که رئیس جمهور آمریکا در سیاست منطقه خود تجدید نظر میکند.
وی با بیان اینکه ترامپ تلاش دارد که مسئولیت بخشی از فضای امنیتی منطقه را به کشورهایی چون ایران، روسیه و ترکیه واگذار کند ادامه داد: به نظر میرسد که ترامپ در فضای موجود پذیرفته است که اگر ایران در عرصه منطقه در فضای مشارکتی با روسیه و ترکیه قرار بگیرد از سیاست عمل گرایانه تری برای ارتقای امنیت منطقهای بهره میگیرد و این موضوعی است که روسیه و ترکیه نیز آن را احساس میکنند و در همین چارچوب معتقدند که در چنین شرایطی، فضای جدال بین ایران، روسیه و عربستان تغییر میکند.
این استاد دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه خروج نیروهای نظامی آمریکا از سوریه زمانبر خواهد بود در بخشی دیگر از صحبتهای خود اظهار کرد: به نظر میرسد که جهت گیری سیاست منطقهای ترامپ بعد از دو سال دچار تغییراتی شده و او متوجه شده که الگوی راهبردی و تاکتیکی آمریکا در محیط منطقهای نمیتواند بر روی ستونهای امنیتی عربستان قرار بگیرد و شاید بتوان خانه تکانی صورت گرفته در دولت سعودی را نیز در همین چارچوب ارزیابی کرد.
این کارشناس روابط بینالملل در پاسخ به پرسشی در مورد نگاه عربستان و ترکیه در ارتباط با خروج نیروهای نظامی آمریکا از سوریه تصریح کرد: کشوری مثل عربستان تمایل دارد که نیروهای نظامی آمریکا در منطقه باقی بماند؛ چرا که آنها خود میدانند که قابلیتهایشان برای مقابله با بحرانهای موجود در منطقه محدود است.
وی در بخشی دیگر از صحبتهای خود با اعتقاد به اینکه بر اساس واقعیتهای ژئوپلتیک منطقه، آمریکا امروز به مانند گذشته توان لازم را برای کنترل بازیگران و حوادث موجود در منطقه را ندارد، اظهار کرد: شاید یکی از دلایل این موضوع وجود بحرانهای متعدد در منطقه و حضور بازیگرانی باشد که با راهبردهای آمریکا هماهنگ نیستند؛ چرا که موازنه قدرت در این منطقه در حال تغییر است.
متقی در ادامه صحبتهای خود با تاکید بر اینکه ترکیه علاقمند است که تعداد نیروهای نظامی آمریکا در سوریه کاهش پیدا کند. چرا که این موضوع باعث میشود که این کشور قدرت مانور بیشتری در منطقه از جمله سوریه پیدا کند، گفت: البته ترکیه به این موضوع نیز آگاه است که سابقه خوبی در سوریه ندارد و به تنهایی نمیتواند بر موازنه قدرت در سوریه تاثیرگذار باشد.
در ادامه این برنامه احمد دستمالچیان سفیر پیشین ایران در لبنان نیز در بخشی از صحبتهای خود در این نشست با تاکید بر اینکه تصمیمی که ترامپ برای خروج نیروهای آمریکایی از منطقه انجام داد تصمیم عاقلانهای بود و ادامه این حضور هزینههای زیادی را بر آمریکا مترتب میکرد، ادامه داد: از دیگر سو آمریکاییها این احتمال را میدادند که ممکن است درگیری بین نظامیان این کشور و جریان مقاومت صورت بگیرد و آنها میدانستند که اگر چنین درگیری بین آنها در سوریه صورت بگیرد دست برتر با جریان مقاومت خواهد بود.
کاردار پیشین ایران در عربستان با اشاره به نقش محوری جمهوری اسلامی ایران در مسائل منطقه اظهار کرد: به نظر میرسد که این نقش به مرور زمان افزایش بیشتری پیدا میکند و کشورها به این نتیجه میرسند که بدون مشارکت ایران نمیتوانند مسائل منطقه را حل و فصل کنند.
وی همچنین به اقدام برخی از کشورهای عربی برای بازگشایی سفارتخانههایشان در سوریه اشاره کرد و گفت: آنها بعد از اشتباه استراتژیکشان در ارتباط با سوریه مجبور شدهاند که واقعیت میدانی در این کشور را بپذیرند و اکنون در حال بازگشت مجدد به سوریه هستند ولی ایران از همان ابتدا در ارتباط با این بحران هوشمندانه عمل کرد و اکنون نیز آماده است که اگر عربستان از رفتارهای نادرست خود دست بردارد دستش را در دست عربستان بگذارد و با همکاری دیگر کشورهای منطقه، مسائل موجود در خاورمیانه را حل کند.
انتهای پیام