به گزارش ایسنا، مراسم تجلیل از جلال شباهنگی - هنرمند نقاش و گرافیست - عصر دهم دی ماه در فرهنگستان هنر برگزار شد.
در این مراسم آیدین آغداشلو، هنرمند نقاش و منتقد هنری ـ در پشت تربیون رفت و بیان کرد: من این وقت را داشتم در سالهای دراز، دور یا نزدیک شاهد فعالیت جلال شباهنگی باشم؛ او بخشی از بدنه هنر معاصر ماست.
او ادامه داد: شباهنگی نیاز ندارد فریاد بزند؛ او کسی است که بدون ادعا و تکبر کار خود را کرده است. من میدانم چقدر هنگام کار لذت برده است. من همیشه شیفته منظرههای شباهنگی بودم که با مهارت و استادی زیاد، خیلی تمیز و دقیق نقاشی شده است.
این هنرمند در ادامه صبحتهای خود گفت: فکر نمیکنم حرفهای ضدونقیضی درباره آثار او به میان بیاید. مهم است بزرگداشتها را دنبال کنیم. من با وجود این که از یک جراحی دشوار جان به در بردم خودم را به این مراسم رساندم که بعدها بگویم من نیز در این خاطره جمعی حضور داشتم.
آغداشلو با بیان این که شباهنگی در حد اعلا ثمربخشی داشته است، گفت: او آموخته و نوازش کرده است و این امر فوقالعادهای است که حادث شده است. او هنرمندی فروتن و صادق است که کار را دوست دارد.
این نقاش بیان کرد: هر هنرمندی معنایی کشف میکند و آن را شکل میدهد. آباد کردن خود هنرمند به آباد کردن جهان اطرافش منجر میشود. من فکر میکنم شباهنگی به درستی و امانت این کار را انجام داده است. هم خودش را آباد کرده و هم مردمش را.
او با اشاره به آثار گل و مرغ شباهنگی اظهار کرد: نو بودن در شدت و حدت شمایل شکنی نیست. نو بودن میتواند در روایت جدیدی از گل و مرغ باشد. من جز تحسین لطف و حال عرفانی این هنرمند مهم چیزی نباید بگویم. او فردی است که تشخص و مهربانی و کار مداوم دارد.
آغداشلو گفت: ما در دوران سوالکننده و دوران مواخذه هستیم. دوران دوران عریان کننده و چالشگرا است و دوام در این دوران آسان نیست.
در ابتدای این مراسم پس از بخش کلیپی از آثار جلال شباهنگی، علیرضا اسماعیلی، سرپرست فرهنگنستان هنر در سخنانی گفت: خوشحالیم به مناسبت برزگداشت یکی از مفاخر کشورمان در خدمت شما هستیم تجلیل و نکوداشت پیشکوستان و بزرگان از وظایف اساسنامهی فرهنگستان است. برنامههایی در این زمینه تدوین شده تا از هنرمندان شاخص تجلیل داشته باشیم و آثار آنها را مرور کنیم. در چند ماه اخیر با تشکیل گروههای تخصصی و تشکیل مجموع عمومی فرهنگستان هنر زمینه این کار فراهمتر شده است.
او بیان کرد: شباهنگی یکی از هنرمندان پیشرو است که علاوه بر خلق آثار هنری در کسوت استادی شاگردان فراوانی را تربیت کرده و همین شاگردان او ادامه دهنده میراث هنری هستند.
اسماعیلی اظهار کرد: همچنین آثار ارزشمندی توسط شباهنگی تالیف و منتشر شده است. در فرهنگستان هنر نیز کتابی از آثار او جمع آوری شده که برخی هنرمندان برای آن، یادداشتهای نوشتند.
سرپرست فرهنگستان هنر گفت: در نمایشگاهی هم که در فرهنگستان هنر از آثار استاد شباهنگی برگزار میشود تلاش شد که مجموعه کاملی از اثار او را به نمایش بگذاریم.
اسماعیلی در ادامه اظهار کرد: صرف نظر از جایگاه بالای هنری شباهنگی او شخصی اخلاق مدار است و جزو اولین افرادی بود که به عضویت پیوسته فرهنگستان هنر درآمده است. ما مدیون او هستیم و بایداین مراسم زودتر برگزار می شد.
در ادامه، حسن بلخاری رئیس گروه تخصصی هنرهای سنتی و صنایع دستی فرهنگستان هنر بیان کرد: هنگامی که آثار شباهنگی را دیدم، وجهی از این آثار در جان و دل و ذهنم به شدت برجسته شد؛ آنقدر که بگویم هنوز نتوانستم خود را از سپهر این وجه نجات بدهم. باکرگی و معصومیت طبیعت در آثار شباهنگی وجود دارد.
او با بیان اینکه "بهذات در فرهنگ ما هنر معرفت است"، درباره آثار شباهنگی سخنان دیگری را مطرح کرد و در ادامه گفت: این درک من است که طبیعت در آثار شباهنگی چنان جلوهگر میشود که در جان ما متجلیتر مینشیند.
در بخش بعدی این مراسم مهدی حسینی عضو پیوسته فرهنگستان هنر در سخنانی گفت: ۵۰ سال است که من و استاد با هم دوست هستیم. یکی از ویژگیهایی که همه درباره آن صحبت کردند معلم بودن استاد شباهنگی است. گفتن واژه معلم ساده است اما یک معلم باید علاوه بر شناخت و معرفت، عاشق باشد. شباهنگی واقعا عاشق تدریس بود.
او ادامه داد: از سویی یک معلم باید توان این را داشته باشد که دانش و معرفت خود را منتقل کند. من تمام این وجوهات را در وجود او مشاهده میکنم.
حسینی با اعتقاد به اینکه یک وجه محققانه در وجود شباهنگی وجود دارد، گفت: او یک محقق است. کاری که او در هنرهای تجسمی انجام داده کم از چیزی ندارد که به خاطرش جایزه نوبل میدهند. جایزه نوبل را به فردی میدهند که بعدی به ابعاد یک حوزه اضافه کرده باشد. بعدی که شباهنگی به نقاشی اضافه کرده مناظر صحرایی است که کار کوچکی هم نیست.
سپس ابراهیم حقیقی هنرمند گرافیست و رئیس شورای عالی خانه هنرمندان ایران گفت: من آشنایی با جلال شباهنگی را مدیون مرتضی ممیز هستم. من با او خاطرات بسیاری داشتم. زمانی که دانشجو بودم با وجود اینکه در رشته معماری تحصیل میکردم اما دورادور به دلیل علاقهام به گرافیک کلاسهای استاد شباهنگی را تعقیب میکردم و سعی داشتم با تکنیکهای او آشنا شوم.
دبیر یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر ادامه داد: فکر نمیکنم چیزی بوده باشد که شباهنگی نداند و نگوید و ابزار مصالحی باشد که او نشناسد. من هر وقتی سوالی داشتم و گیر میکردم، او با مهربانی یادم میداد. من مدیون ممیز هستم که انسان شریفی را به من معرفی کرد که پاکی و صداقت او برای من مهم است.
حقیقی بیان کرد: او بسیار شاگرد داشت و همه خودشان را به کلاسهای او میرساندند زیرا به همه، همه چیز را یاد میداد. هیچ کس را نمیشناسم که از او درباره شباهنگی سوال کرده باشم و او با خاطرات خوش از شباهنگی یاد نکند.
او ادامه داد: آثاری که او خلق کرده از حوزه تخیل برخواسته و خیلی غریب است. روح لطیف شباهنگی او را به سویی میبرد که دارای لطافت است. او در آثارش هیچگاه خطوط خشن به کار نمیبرد. او دوران کلاسیک را آموخته اما رفتارش مدرن است.
در ادامه این مراسم سیدمحمد فدوی که به نمایندگی از پردیس دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران سخنرانی کرد، گفت: ۳۹ سال پیش وقتی قرار بود با همکلاسیهایم به خدمت استاد شباهنگی برویم به من گفتند که او فردی پرتلاش و پرجنب و جوش است و بعد من متوجه شدم که خدمت انسانی فرهیخته و دوستداشتنی رفتم. من ۴۰ سال است که شیفته این بزرگوار هستم.
او با اشاره به بیت «دی شیخ با چراغ همیگشت گرد شهر / کز دیو و دد ملولم و انسانم آرزوست»، گفت: اگر او در کوچه پسکوچهها با شباهنگی روبهرو شده بود، به آرزویش رسیده بود. ما بر این باوریم که هنرمند نقاش دریافت را مکاشفه خود را روی بوم میآورد. ما در آثار شباهنگی درون شفاف او را دریافت میکنیم.
ادامه این مراسم به اجرای موسیقی توسط مجید کیانی رئیس شورای موسیقی فرهنگستان هنر اختصاص داشت.
او پیش از اجرایش در سخنانی گفت: من برای شما در دستگاه ماهور خواهم نواخت زیرا رنگهایی که در نقاشی شباهنگی میبینم با این دستگاه هماهنگی بیشتری دارد. من زمانی که وارد دانشگاه تهران شدم با وجود اینکه موسیقی میخواندم، سه استاد بزرگوار بودند که من را تشویق میکردند. استاد ممیز، احصایی و شباهنگی.
کیانی سپس اجرایش را با ساز سنتور هدیهای از سمت فرهنگستان هنر به جلال شباهنگی دانست.
بخش پایانی این مراسم به تجلیل از جلال شباهنگی و رونمایی از کتاب آثارش اختصاص داشت و پس از آن نمایشگاه آثار او در فرهنگستان هنر گشایش یافت.
انتهای پیام