/تحلیل/

ترامپ همان اشتباهاتی را در سوریه می‌کند که اوباما انجام داد

ترامپ به عنوان رئیس جمهوری که به انجام کارهایی متضاد با سیاست‌های باراک اوباما افتخار کرده اکنون با اقداماتی که در قبال سوریه و خاورمیانه در پیش گرفت در حال ارتکاب همان اشتباهات رئیس جمهوری قبل از خود در منطقه است و این بار حتی ممکن است تبعات چنین تصمیماتی برای ترامپ بدتر باشد.

به گزارش ایسنا، روزنامه واشنگتن پست در این تحلیل خود در مورد تصمیمات اخیر دونالد ترامپ در مورد خاورمیانه می‌نویسد: ترامپ در تصمیمات اخیرش زمینه را برای خروج ناگهانی ۲۰۰۰ سرباز آمریکایی مستقر در سوریه و عملا ترک هم‌پیمانانش در مبارزه با داعش را چیده و به سرنوشت بیش از ۵۰ هزار آواره سوری متکی به حمایت‌های آمریکا بی‌اعتنایی کرد. این تصمیم ترامپ حتی بلندپایه‌ترین مشاورانش را نیز در بهت و حیرت فرو برد و منجر به کاهش نفوذ آمریکا در مرحله حساس در جنگ سوریه و دست نیافتنی شدن اهداف اعلام شده دولتش یعنی شکست ادامه دار داعش، تغییر در رفتار بشار اسد رئیس جمهوری سوریه و کاهش حضور ایران در سوریه می‌شود.

ترامپ به عنوان رئیس جمهوری که در انجام کارهایی عکس هر آنچه باراک اوباما انجام داده، تاکید می‌کرد حالا دارد اشتباهات اوباما را در منطقه تکرار می‌کند.

در سال ۲۰۰۹ باراک اوباما در حالی به ریاست جمهوری رسید که نارضایتی شدیدی نسبت به تداوم مداخله‌های نظامی آمریکا در خاورمیانه وجود داشت. اوباما در سال ۲۰۱۱ بعد از شکست در کسب مصونیت قضایی برای حدود ۵۰۰۰ نظامی آمریکایی به حضور نظامی آمریکا در عراق پایان داد. منتقدان تصمیم اوباما این خروج نظامیان آمریکایی از عراق را زودهنگام دانسته و رئیس جمهوری وقت آمریکا را متهم به زمینه چینی برای ظهور بالقوه آنچه کردند که بعدا تبدیل به داعش شد. جیمز جفری، سفیر آمریکا در عراق در آن زمان و فرستاده ویژه فعلی آمریکا به سوریه استدلال کرد که در آن زمان هیچ یک از تبعاتی که بعدا به وجود آمد قابل پیش‌بینی نبود. اکنون با گذشت ۱۰ سال از آن زمان و وجود درک از اتفاقات سابق ترامپ درس‌های ناشی از خروج شتابزده اوباما از عراق را نادیده می‌گیرد و به دنبال به سرانجام رساندن وعده انتخاباتی‌اش یعنی «اول آمریکا» با تصمیمات اخیر خود است و در همین راستا توئیت می‌کند «ما داعش را در سوریه شکست داده‌ایم در حالیکه این تنها دلیل برای بودن ما در آنجا بود».

اما مشاوران و شرکای خود ترامپ قبول دارند که داعش هنوز با شکست نهایی فاصله زیادی دارد. این گروه شبه نظامی هنوز هزاران سرباز در عراق و سوریه دارد و به گفته پنتاگون هنوز آنقدر مجهز هست که در ماه‌های آینده در صورت پیدا کردن فرصتی دوباره ظهور یابد. همچنین شرایط موجود در عراق نشان می‌دهد که هنوز آسیب پذیری‌هایی که قبلا وجود داشت در این کشور هست. اخیرا جیمز ماتیس وزیر دفاع آمریکا در پی تصمیمات ترامپ درباره سوریه و اختلاف نظرهایی که با او داشت استعفا کرد. چندی پیش اوایل ماه جاری میلادی ژنرال جوزف دانفورد رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در پاسخ به سوالی درباره حضور آمریکا در سوریه گفت در چند سال گذشته نسبت به مطرح کردن چهارچوب زمانی برای ماموریت‌های آمریکا اکراه داشته است.

او بعدا تشریح کرد که نظامیان آمریکایی هنوز تنها ۲۰ درصد از مامورت‌شان برای آموزش و تجهیز ۳۵ هزار تا ۴۰ هزار نیروی شریک برای حفظ ثبات در سوریه را انجام داده‌اند و حضور آمریکا در آنجا برای حمایت از "تلاش‌های دیپلماتیک" در این کشور ضرورت دارد. اکنون می‌بینیم که هر دو ماموریت تکمیل نیافته رها شده‌اند و خلأ قدرتی که به جا مانده تنها شجاع شدن دشمنان آمریکا را تضمین می‌کند.

در ۲۰۱۳ دولت اوباما جان کری وزیر خارجه سابق آمریکا را عازم ماموریتی برای جلب حمایت از پاسخی تحت رهبری آمریکا به مساله استفاده بشار اسد از سلاح‌های شیمیایی کرد اما در دقیقه ۹۰ بدون هشدار قبلی یا مشورت با شرکایش این مسیر را برعکس کرد.

لئون پانه‌تا وزیر دفاع سابق آمریکا توضیح داد: این رویگردانی به اعتبار آمریکا ضربه وارد کرد. در روزهای اخیر نیز شرکای آمریکا نارضایتی مشابهی را نسبت به تصمیم ناگهانی رئیس جمهوری کشور ما که بار دیگر بدون مشورت صورت گرفت، بیان کردند.

سارا سندرز دبیر مطبوعاتی کاخ سفید اخیرا گفت: با شکست منطقه‌ای داعش ما شروع به بازگرداندن سربازان آمریکایی به خانه و گذار به سمت مرحله بعدی این کمپین کرده‌ایم. با این حال او کوتاهی کرد از اینکه تایید کند مرحله بعدی کمپین باید شامل برطرف کردن مشکلاتی شود که عامل ظهور داعش و جذب نیرو به این گروه تروریستی بودند. مشکلاتی که نیازمند همکاری نزدیک و پایدار از جانب شرکاء و هم‌پیمانان آمریکاست. با توجه به عدم لحاظ کردن این بازیگران و احترام به خواسته آنها اکنون دیگر دشوار است که تمایل آنها را برای اعتماد به آمریکا یا شراکت با آن در آینده جلب کنیم.

ترامپ حتی نسبت به مدیریت مسائل با روسیه نیز در حال ارتکاب اشتباهاتی مشابه با اوباما است. زمانی که قیام‌ها به سوریه رسید روس‌ها از دولت اوباما به دلیل نقشی که آمریکا در سرنگون کردن معمر قذافی دیکتاتور لیبی ایفا کرد، کینه داشتند. بنابراین زمانی که اعتراضات در سوریه آغاز شد و با پاسخ حکومت بشار اسد مواجه شد روس‌ها آماده بودند که جلوی یک اتفاق مشابه را برای سوریه بگیرند. حمایت روسیه از بشار اسد هم در زمینه مخالفت با تغییر حکومتی در سوریه و هم محافظت از پایگاه دریایی خود در طرطوس در کنار اکراه دولت اوباما برای درگیر شدن در جنگی دیگر در خاورمیانه منجر به افزایش نفوذ روسیه در جنگ سوریه و متعاقبا شجاع‌تر شدن روسیه در سیاست خارجی در مقابل آمریکا شد.

تسلیم بودن مداوم ترامپ در مقابل روسیه با تصمیم اخیرش در قبال خروج از سوریه و لغو نقش آفرینی آمریکا در سرنوشت سوریه بعد از جنگ آشکار شد. این در حالیست که هم زمان روسیه به قدری جسور شده که به دموکراسی آمریکا حمله کند و یکی از سه ضامن آینده سوریه همراه با ترکیه و ایران است. روسیه به عنوان یک عامل تعیین کننده در کنار بی‌علاقگی آمریکا به بازیگران منطقه‌ای نشان می‌دهد که چه انتخابی را داشته باشند. نکته این است:‌ دیگر هیچ چیز به عهده آمریکا نیست.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲ دی ۱۳۹۷ / ۱۴:۱۷
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 97100200953
  • خبرنگار : 71415