به گزارش ایسنا، کوروش محمدخانی هدف اصلی در مطالعات این هیئت مشترک را شناخت بهتر محوطه میراث جهانی پاسارگاد، شناسایی حدود پاسارگاد در دوره هخامنشیان، به دست آوردن دید کلی از سیستم احتمالی شهرسازی، پژوهش روی سیستم مدیریت آب و هیدرولوژی در دوره هخامنشی دانست.
وی از دیگر اهداف این مطالعات را بازسازی پوشش گیاهی باغ پاسارگاد به عنوان یکی از اولین باغهای باستانی از طریق مطالعات دیرین اقلیم شناسی، مطالعه چشمانداز پاسارگاد در دشت مرغاب و حفاظت بهتر از آثار این محوطه دانست و افزود: برای مطالعات گسترده میان رشتهای در این محوطه از متخصصان مختلفی در علوم تلفیقی باستانشناسی مانند ژئوفیزیک، دیرین اقلیمشناسی، باستان گیاهشناسی، زمین باستانشناسی، هیدرولوژی، سنجش از دور و عکاسی هوایی، نقشه برداری در کنار باستانشناسان بهره گرفته شد.
او در ادامه از انجام بررسیهای آرکئوژئوفیزیک با استفاده از روش مغناطیس سنجی و یک روش جدید الکترومغناطیس با استفاده از دستگاههای CMD در این فصل از پژوهشها خبر داد و افزود: در این فصل از فعالیتها، حدود ۳۰ هکتار از محوطه پاسارگاد مورد بررسی آرکئوژئوفیزیکی به روش مغناطیسسنجی و الکترومغناطیسی قرار گرفت.
وی با اشاره به تکمیل نقشه مغناطیسی کل محوطه حفاظت شده پاسارگاد اظهار کرد: در این فصل علاوه بر تکمیلترکردن نقشه مغناطیسی منطقه باغ پاسارگاد، گسترش بررسیهای مغناطیسی به طرف آرامگاه کورش ادامه داده و بررسی مغناطیسی تا شمال کاروانسرای مظفری انجام شد و بعد از آن به دلیل وجود آلودگیهای شدید مغناطیسی در زیر و روی سطح زمین، بررسی مغناطیسی متوقف شد.
به گفتهی این باستانشناس، نتایج اولیه در این بخش منجر به کشف دو ساختار جدید ناشناخته شد که از دوره و چگونگی این ساختارها تا تکمیل شدن مطالعات نمیتوان اظهارنظر کرد، کشف این ساختارهای جدید در این قسمت از محوطه پاسارگاد بسیار مهم است چون تاکنون هیچ اطلاعاتی از ساختارهای موجود در این قسمت به دست نیامده بوده است.
او با اشاره به انجام نمونه برداری هایی از محوطه پاسارگاد در باغ سلطنتی برای مطالعات گیاه باستان شناسی و گردهشناسی، هدف از این مطالعات را بازسازی پوشش گیاهی باغ سلطنتی پاسارگاد اعلام کرد و گفت: نتایج اولیه مطالعات گردهشناسی و گیاه باستانشناسی در محوطه، حکایت از وجود گرده در لایههایی رسوبی و وجود گرده درخت سرو در محوطه پاسارگاد دارد که منجر به پیگیری ادامه مطالعات و بررسیهای دیرین اقلیمشناسی در این قسمت شد.
محمدخانی با تاکید بر اینکه مطالعات آزمایشگاهی در دانشگاه تور، مارسی و لیون فرانسه انجام میشوند، تاکید کرد: مطالعات زمین باستانشناسی در محوطه و دشت پاسارگاد نیز با حضور متخصصانی از ایران و فرانسه پیگیری و نمونهبرداریهای مختلفی از تراسهای رودخانه پولوار و جوی دختر دشت مرغاب انجام شد.
او با بیان اینکه مطالعات لندسکیپ، چشم انداز باستانشناسی دشت پاسارگاد، با حضور متخصصان باستانشناسی چشم انداز از ایران، فرانسه و ایتالیا دنبال شد، بر تمرکز مطالعات در این فصل، در دو بخش «تنگه بلاغی» و «جوی دختر» اشاره کرد و گفت: بررسیهای باستانشناسی و چشمانداز تدفینی دشت پاسارگاد و سیستم مدیریت آب و هیدرولوژی دشت در قالب مطالعات چشم انداز دنبال شد.
این باستانشناس با مدت زمان اجرای این تفاهمنامه را به مدت پنج سال از ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۹ دانست و افزود: بررسیهای توپوگرافی باستانشناسی محوطه حفاظت شده پاسارگاد نیز دنبال شد و نقشه دقیق توپوگرافی باستانشناسی محوطه تکمیل و نقشه توپوگرافی بین محوطه حفاظت شده و محوطه مقدس تهیه شد.
این مدرس دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه بررسیهای علوم میان رشتهای در باستان شناسی در محوطه میراث جهانی پاسارگاد یکی از بزرگترین طرحهای در دست اجرای سازمان میراث فرهنگی کشور است که با حضور متخصصان ایرانی و بینالمللی انجام میشود، از آغاز بررسیهای آرکئوژئوفیزیکی در این محوطه از سال ۱۳۷۸ به سرپرستی «رمی بوشارلا» خبر داد.
به گفتهی محمدخانی، طرح بررسیها و مطالعات علوم میانرشتهای در باستانشناسی در محوطه و دشت پاسارگاد، توسط هیئت مشترک باستان شناسی ایران- فرانسه، با همکاری پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، پژوهشکده باستانشناسی، گروه باستانشناسی دانشگاه شهید بهشتی تهران، پایگاه میراث جهانی پاسارگاد و دانشگاه لیون ۲، مرکز ملی پژوهشهای علمی فرانسه (CNRS) با مجوز رسمی از پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور انجام شد.
انتهای پیام