شادی طالبان از طرح خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان

طرح ترامپ برای خروج مرحله‌ای بخشی از نیروهای آمریکایی از افغانستان با واکنش‌های مختلفی روبرو شده است. دولت افغانستان می‌گوید نگران خروج نظامیان آمریکا نیست و گروه طالبان بیش از همه از این روند استقبال می‌کند.

به گزارش ایسنا، احتمالا نیمی از ۱۴ هزار نظامی آمریکایی افغانستان را ترک می‌کنند. دونالد ترامپ بارها از حضور نیروهای آمریکایی در کشورهای منطقه انتقاد کرده و گفته است زمان آن فرا رسیده به حضور نیروهایی آمریکایی در افغانستان که طی ۱۷ سال گذشته منجر به کشته شده ۲۴۰۰ سرباز آین کشور شده پایان داده شود.

پس از انتشار گزارش‌هایی درباره طرح کاخ سفید برای خروج بخشی از نظامیان آمریکایی از افغانستان، دولت این کشور می‌کوشد آرامش را حفظ کند.

سخنگوی اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان می‌گوید خروج نیروهای آمریکایی تاثیر سوئی بر امنیت این کشور نخواهد داشت زیرا در چهار سال و نیم گذشته کنترل کامل اوضاع در دست نیروهای افغان بوده است.

به گزارش دویچه‌وله، "تاگس‌شاو"، وب‌سایت کانال یک تلویزیون آلمان روز جمعه در گزارشی به نقل از دیپلمات‌های غربی نوشت، همه می‌دانند که نیروهای افغان به لحاظ روحیه در نامساعدترین شرایط خود قرار دارند، تجهیزات مناسب در اختیار ندارند، حقوق ناچیزی می‌گیرند و از فرماندهی هماهنگی برخوردار نیستند.

بنابر این گزارش، سیاستمداران افغان بر خلاف مقامات مسئول چشم‌انداز خروج نیروهای آمریکایی را نگران‌کننده ارزیابی می‌کنند. کنشکا ترکستانی، عضو حزب جنبش ملی افغانستان می‌گوید: «ما در شرایط خطیری قرار داریم و خروج این نیروها به هیچ وجه به ما کمکی نخواهد کرد.»

سیاستمدار دیگری می‌گوید اگر گزارش‌ها در مورد خروج نیروهای آمریکا صحت داشته باشد هر گونه اعتماد به واشنگتن از بین خواهد رفت.

خوشحالی طالبان

طالبان، در مقابل از این تحولات استقبال می‌کند. یکی از فرماندهان ارشد این گروه که در منطقه‌ای در شمال غربی پاکستان حضور دارد به خبرگزاری فرانسه گفته که شبه‌نظامیان طالبان انتظار نداشتند این اقدام آمریکا به این زودی کلید بخورد اما فوق‌العاده خوشحال و منتظر "خبرهای خوب دیگر" هستند.

سخنگوی نیروهای ناتو در بروکسل از هر گونه اظهار نظر درباره خبر خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان خودداری کرده و به این عبارت کوتاه بسنده می‌کند که "ما هم این گزارش‌ها را دیده‌ایم و اطلاعات بیشتر در این زمینه را فقط مسئولان آمریکایی می‌توانند بدهند".

او در عین حال تاکید کرده که وزیران خارجه کشورهای عضو ناتو در دیدار ابتدای دسامبر خود بر این نکته تاکید کرده‌اند که برای تامین امنیت و ثبات در افغانستان در درازمدت تلاش خواهند کرد.

سخنگوی ناتو تصریح کرد که حضور نیروهای عضو این پیمان در افغانستان برای تضمین این که این کشور هرگز به پایگاه امنی برای تروریسم بین‌المللی تبدیل نشود ضرورت دارد.

آلمان پیگیر اطلاع از جزئیات

ظاهرا خبرهای منتشر شده در مورد تصمیم کاخ سفید برای خروج بخشی از نظامیان آمریکایی برای دولت آلمان نیز غافلگیرکننده بوده است. سخنگویان وزارت خارجه و وزارت دفاع می‌گویند برلین پیگیر آگاهی از جزئیات برنامه‌های واشنگتن است و به همین دلیل تماس‌هایی نیز با مقامات آمریکایی گرفته شده است.

مطابق گزارش‌ها دونالد ترامپ، قصد دارد تا بهار ۲۰۱۹ بخشی از سربازان آمریکایی مستقر در افغانستان را به این کشور بازگرداند. ایالات متحده در حال حاضر حدود ۱۴ هزار نظامی در افغانستان دارد و گمان می‌رود پنج تا هفت هزار نفر آنها تا چند ماه دیگر به کشورشان بازگردند.

ترامپ روز چهارشنبه در اقدامی غیرمنتظره خبر خروج نظامیان آمریکایی از سوریه را اعلام کرد. یک روز بعد جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا که در این مورد با ترامپ اختلاف‌های اساسی دارد از سمت خود کناره‌گیری کرد.

در کنار نیروهای آمریکایی، کشورهای عضو ناتو نیز حدود هشت هزار نظامی به افغانستان اعزام کرده‌اند که هزار نفر آنها از نیروهای ارتش آلمان هستند.

مذاکرات نمایندگان طالبان و آمریکا در ابوظبی

در روزهای گذشته و در آستانه این تحولات، ملاقات و مذاکراتی میان نمایندگان گروه طالبان و دولت آمریکا در در ابوظبی، مرکز امارات متحده عربی برگزار شد. طالبان می‌گوید خروج نیروهای خارجی از افغانستان بخشی از این مذاکرات بوده است.

اورزلا فون در لاین، وزیر دفاع آلمان هفته گذشته در جریان سفر به افغانستان "تلاش‌های متعهدانه" سربازان آمریکایی در این کشور را ستود و تاکید کرد بدیهی است که نیروهای نظامی و امنیتی افغان همچنان به پشتیبانی نیاز دارند.

چرخش ناگهانی و "فاجعه‌بار" آمریکا

به رغم واکنش‌های خویشتندارانه کشورهای اروپایی در قبال تصمیم اخیر ترامپ، ولفگانگ آیشینگر، مدیر کنفرانس امنیتی مونیخ به شدت از این طرح انتقاد کرد.

او در گفت‌وگویی با روزنامه "تاگس‌اشپیگل" که متن آن روز شنبه منتشر می‌شود گفت ارتش آلمان برای ماموریت خود در افغانستان به حضور نیروهای آمریکایی در این کشور وابسته است.

ایشینگر افزود: «این چرخش غیرمنتظره آمریکا برای سیاست دفاعی امنیتی آلمان فاجعه‌بار است.» احتمال دارد با خروج نیمی از سربازان آمریکایی از افغانستان، نیروهای دیگر کشورهای ناتو، از جمله آلمان نیز مجبور به ترک زود هنگام این کشور شوند.

در حالی که کاخ ریاست جمهوری افغانستان در بیانیه‌ای نگرانی درباره خروج نیروهای آمریکایی را ناموجه عنوان کرده، شواهد حاکی است که در سال‌ها و ماه‌های اخیر عملیات شبه نظامیان افراطی افزایش یافته و کنترل دولت بر مناطق مختلف کاهش پیدا کرده است.

تازه‌ترین گزارش بازرس ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان از آن حکایت دارد که کنترل دولت مرکزی از آبان ماه سه سال پیش تا آبان امسال از ۷۲ درصد به ۵۶ درصد از خاک این کشور کاهش یافته است.

برخی کارشناسان معتقدند خروج نیروهای آمریکایی از سوریه و بخشی از آنها از افغانستان، خلاء قدرتی در منطقه ایجاد می‌کند که حاصل آن کاهش نفوذ ایالات متحده و افزایش نفوذ دیگران خواهد بود.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱ دی ۱۳۹۷ / ۱۱:۱۸
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 97100100164
  • خبرنگار : 99999