به گزارش ایسنا و به نقل از انگجت، چین دیشب کاوشگر و فرودگر "چانگای-4" (Chang'e-4) را به فضا پرتاب کرد که در صورتی که همه چیز خوب پیش برود، طی هفتههای آینده بر نیمه دورتر ماه فرود خواهد آمد.
این اولین ماموریت فرودی در آن سوی ماه است که نمیتوان از زمین آن را دید.
در حالی که چین اطلاعات زیادی در مورد این ماموریت به اشتراک نگذاشته است، یک مطالعه منتشر شده در اوایل سال جاری به ما نگاهی اجمالی از آن را ارائه میدهد. اگر این ماموریت با موفقیت همراه شود، دانشمندان را در شناخت این نیمه کمتر شناخته شده کمک خواهد کرد و بینش جدیدی را در مورد برخی از تفاوتهای پیشبینی شده بین دو نیمه ماه ارائه خواهد داد.
براساس مطالعه مذکور، هدف این فرودگر، دهانه بزرگ ون کارمن(Von Karmán) است و هنگامی که در آن فرود بیاید، همراه با کاوشگر، خاک ماه را تجزیه و تحلیل خواهد کرد و ساختار زیربنایی آن و باد خورشیدی را مطالعه و بررسی میکند.
خبرگزاری شینهوا(Xinhua)، آژانس خبری دولتی چین همچنین در ماه آوریل گزارش داد که "چانگای-4" حامل تعدادی دانه و احتمالا تخم کرم ابریشم است تا ببیند شرایط آنها در ماه چگونه میشود.
"کاترین جوی"، پژوهشگر دانشگاه منچستر گفت: این کاوشگر به مکانی میرود که واقعا برای علوم قمری، خاص است. این دهانه برخوردی، یک سوراخ بزرگ در پوسته ماه است که احتمالا به گوشته آن نیز رسیده است. کاوشگر "چانگای-4" احتمالا از سنگهایی پرده بردارد که معمولا در سطح ماه یافت نمیشود.
محققان همچنین قصد دارند یک مطالعه رادیو-نجومی انجام دهند. از آنجا که نیمه دورتر ماه از زمین قابل مشاهده نیست، ارسال امواج رادیویی نیز جواب نمیدهد. به این معنی که تلسکوپهایی که در قسمت دور ماه قرار دارند، میتوانند آماده باشند تا سیگنالهایی را پیدا کنند که دریافت آنها اینجا روی زمین سخت است.
"تاملا مسیل"، مدیر ارتباطات فضایی مرکز ملی فضایی انگلیس گفت: ستارهشناسان مدتها رویای یک مجموعه از تلسکوپهای رادیویی در نیمه تاریک ماه را داشتهاند. قرار دادن یک تلسکوپ در آنجا مانند فرار از آلودگی نوری شهر و دیدن آسمان شب از بالای کوه است. با استفاده از یک تلسکوپ رادیویی در نیمه دور ماه، ما قادر خواهیم بود که دورترین و قدیمیترین اجرام هستی را کشف کنیم.
"چانگای-4" سوار بر موشک "لانگ مارچ 3بی"(Long March 3B) در ساعت 21:53 روز جمعه به وقت تهران از مرکز پرتاب ماهواره "شیچانگ"(Xichang) پرتاب شد.
در حالی که پوشش و پخش مستقیم از سوی دولت چین در دسترس نبود، کانالهای غیر رسمی گزارشهایی را ارائه دادند که حاکی از پرتاب موفق این موشک بود. سرانجام خبرگزاری شینهوا موفقیت این پرتاب را تایید کرد.
"چانگای-4" دنباله سه ماموریت موفق برنامه "چانگای" است. دو ماموریت اول شامل کاوشگرهایی بودند که در مدار ماه قرار گرفتند، در حالی که ماموریت "چانگای-3" شامل فرود یک فرودگر و کاوشگر در نیمه نزدیک ماه بود.
هدف ماموریتهای آینده که مرحله سوم این برنامه را تشکیل میدهند، جمع آوری نمونههای ارزشمند و بازگرداندن آنها به زمین است.
چین اعلام نکرده است که "چانگای-4" چه زمانی روی سطح ماه مینشیند، اما بسیاری کارشناسان پیشبینی میکنند که این اتفاق در هفته اول ماه ژانویه خواهد افتاد.
تجهیزات این کاوشگر با استفاده از ماهوارهای که اوایل امسال به طور خاص برای این ماموریت که در مدار ماه قرار گرفت، با زمین ارتباط برقرار خواهد کرد.
انتهای پیام