رحمان قهرمانپور در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به این پرسش که در صورت اعلام ساز و کار ویژه مالی از سوی اروپا اگر این راهکار ناقص باشد و نیاز به زمان برای تکمیل شدن داشته باشد موضع ایران چه خواهد بود؟ گفت: به نظر این ساز و کار، فرایند تکاملی خواهد داشت و نمیتواند همه ابعادش در ابتدای کار کامل دیده شده باشد چرا که یک سازوکار موازی با روند مالی و پولی در دنیاست که سالهاست آزمون و خطای خود را پس داده و با استانداردهای بینالمللی همخوانی دارد اما این ساز و کار جدید است و خارج از آن جریان اصلی. بنابراین طبیعی است که این ساز و کار زمانبر و روند تکمیل آن طولانی باشد.
وی ادامه داد: به علاوه مشخص نیست بعد از اعلام این ساز و کار، فعالیت آن در عمل چگونه خواهد بود و نقاط ضعف و قوتش چیست، آیا کشورهای اروپایی در گام نخست میتوانند به راحتی و بدون تهدید آمریکا از آن استفاده کنند یا خیر که باید شروع به کار کند و بعد دید چه اتفاقی میافتد. همچنین بعد از اعلام SPV باید منتظر واکنش آمریکا به آن بود. آمریکا اکنون مهلت شش ماهه به برخی کشورها برای منطبق کردن خود با تحریمها علیه ایران داده است و مشخص نیست این مدت زمان تمدید خواهد شد یا خیر و اینکه با وجود SPV فشارها تا چه اندازه افزایش خواهد یافت.
این کارشناس مسایل بینالملل با اشاره به تلاش آمریکا برای ممانعت از ارایه SPV و تهدید اروپا اظهار کرد: یکی از نگرانیهای مهم در این زمینه که اروپا هم به آن توجه دارد به چالش کشیده شدن هژمونی دلار در این روند است که این مساله برای آمریکا مهم است. اگر SPV در درازمدت بخواهد اجرا شود و کشورهای دیگر به جز کشورهای اروپایی را نیز در بربگیرد در عمل راهحلی جایگزین برای دلار است و همچنین میتواند الگویی برای کشورهای دیگر از جمله چین و روسیه در مقابله با حربه تحریمهای یکجانبه آمریکا شود از این رو اروپا نمیخواهد این ساز و کار شروع نشده، تمام شود و به عبارتی در رایزنی با مقامات آمریکایی است تا به آنها اطمینان دهد که spv مانعی برای دلار نیست.
قهرمانپور در پاسخ به این پرسش که به نظر اروپا میان حمایت از برجام و ارایه ساز و کار ویژه مالی و از سویی همراهی با سیاستهای آمریکا علیه ایران در منطقه و در بحث موشکی مردد و گیج است؟ گفت: پاسخ این سوال را خانم موگرینی به خوبی داده است که گفت، دلیل پایبندی اروپا به برجام احساس تهدید از جانب خاورمیانه است. این واقعیت مسلم و عینی است که خاورمیانه با توجه به تحولات سوریه و لیبی و غیره محل امنی نیست و میتواند دامنه این ناامنی در مرحله نخست به اروپا کشیده شود به علاوه مساله مهاجرت مردم از این منطقه به اروپا امروز به یک مساله داخلی کشورهای اروپایی تبدیل شده است.
وی ادامه داد: با توجه به جایگاه ایران در خاورمیانه و موقعیت استراتژیک آن در تامین امنیت این منطقه، اروپا بر این نظر است که میتواند هزینههایی را برای حفظ برجام و حفظ تعامل با ایران با وجود مخالفتهای آمریکا بپردازد.
این کارشناس مسایل بینالملل تاکید کرد: بر خلاف دورههای قبلی مذاکرات هستهای اختلافات میان کشورهای اروپایی و آمریکا به شدت جدی و شفاف شده است و این سطح از انتقادات متقابل تاکنون وجود نداشته است که در روابط دو طرف نگران کننده است بنابراین معتقدم اروپا در وضعیت مناسبی نیست، در عین حال چارهای هم جز پرداخت هزینه برای دور نگه داشتن ناامنی از منطقه خود ندارد.
قهرمانپور درباره فعالیتهای موشکی ایران و اعتراض آمریکا به آن نیز گفت: اروپا اعلام کرد که فعالیتهای موشکی ایران با فعالیتهای هستهای متفاوت است و در روند مذاکرات هستهای در اینباره بحث زیادی شد. اساسا در نظام بینالملل یک کنوانسیون مشترک بینالمللی که به مساله فعالیتهای موشکی پرداخته باشد نداریم و عموما قراردادهای دو جانبه مثلا بین روسیه و آمریکا وجود دارد از این رو آمریکا نمیتواند در اینباره به ایران فشار آورد و اروپا هم این را به خوبی میداند.
انتهای پیام