به گزارش ایسنا، پرونده قتل جمال خاشقجی بر عملکرد و سیاست دولت عربستان سعودی تاثیر نهاده است. تحریم شماری از مقامات سعودی از سوی وزارت خزانهداری آمریکا و همچنین طرح قانون منع صدور جنگافزار به آن کشور برای دولتمردان عربستان به چالشی جدی تبدیل شده است.
خبرگزاری رویترز از افزایش فشار سیاسی دولت آمریکا بر مقامات عربستان در سایه پرونده قتل جمال خاشقجی خبر داده است.
دویچهوله به نقل از این خبرگزاری نوشته است که آمریکا خواستار همراهی عربستان در دو موضوع شده است: نخست تلاش برای رفع بحران دیپلماتیک با قطر و احیای وحدت کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و دوم تلاش برای یافتن راهحلی سیاسی برای بحران یمن.
روزنامه یاد شده در گزارش خود متذکر شده است که عربستان در مورد یمن تن به عقب نشینی داده است، اما در مورد بحران دیپلماتیک با قطر همچنان حاضر به عقب نشینی نیست.
عربستان و جنگ یمن
فشار بر دولت عربستان از سوی بریتانیا و آمریکا در ارتباط با جنگ داخلی در یمن افزایش یافته است. گفته میشود که این دو کشور بر آنند تا با دستیابی به آتش بس در یمن، زمینههای گفتوگوهای صلح در آن کشور را فراهم آورند.
اکنون خبر میرسد که عربستان و ائتلاف نظامی تحت رهبری آن کشور حملات گسترده خود را به بندر حدیده در روز پنجشنبه ۱۵ نوامبر متوقف کردهاند. آمریکا بر این باور است که جنگ داخلی در یمن به ثبات و امنیت منطقه آسیب میرساند.
در همین رابطه مارتین گریفیث، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن، یک روز پس از توقف حملات نیروهای نظامی تحت فرماندهی عربستان به بندر حدیده، خبر از آمادگی طرفین درگیر در جنگ یمن برای مشارکت در گفتوگوهای صلح داده است.
بحران دیپلماتیک قطر
موضوع دیگر مورد نظر آمریکا رفع تنش در مناسبات عربستان و متحدانش با قطر است. خبرگزاری فرانسه موضوع تحریم ۱۷ تن از مقامات و مسئولان عربستان در رابطه با پرونده قتل جمال خاشقجی را در ارتباط با سیاست اعمال فشار آمریکا بر عربستان دانسته است.
افزون بر آن، شماری از سناتورهای آمریکا طرحی مبنی بر منع صدور جنگافزار به عربستان به مجلس نمایندگان ارائه کردهاند. گفته شده است که خواست این سناتورها در زمینه منع صدور تسلیحات به عربستان در رابطه با نقش آن کشور در جنگ داخلی یمن و همچنین پرونده خاشقجی بوده است. این در حالی است که مقامات عربستان هنوز نسبت به این موضوع اعلام موضع نکردهاند.
مقامات آمریکایی عربستان را به عنوان یکی از بازیگران اصلی در زمینه ایجاد وحدت در خلیج فارس میدانند. در همین رابطه، مایک پامپئو، وزیر امور خارجه آمریکا اندکی پس از انتشار خبر قتل خاشقجی به ریاض سفر کرده بود.
یکی از مقامات آمریکا به خبرنگار رویترز گفته است که آمریکا از موضوع پرونده قتل خاشقجی برای اعمال فشار بر دولت عربستان و راضی کردن مقامات آن کشور در رابطه با رفع تنش در مناسبات با قطر بهره میگیرد.
مقامات کویت نیز در ماه جاری اعلام کرده بودند که نشانههای مثبتی در زمینه بحران قطر مشاهده میشود. این در حالی است که اطلاعات بیشتری در این زمینه منتشر نشده است.
انتهای پیام