صدای اعتراض دومین مدرسه تاریخی بوشهر بلند شده...

صدای دومین مدرسه قدیمی بوشهر بعد از حدود ۴۰ سال بی‌توجهی و متروکه بودن درآمده و گاهی اوقات دیوارها و جرزهای تاریخی این مدرسه‌ی حدود ۱۰۰ ساله فرو می‌ریزد، اما تا کنون تنها اقدامی که انجام شده، حذف دیگر بخش‌های تاریخی است که احتمال آوارشدن‌شان وجود داشته است!

به گزارش ایسنا، مطالب منتشر شده از تخریب اولین سینمای بوشهر و چهارمین سینمای کشور در بافت تاریخی بوشهر خبر می‌دادند اما مسئولان میراث‌فرهنگی بوشهر این تخریب را مربوط به حدود ۱۲ سال پیش می‌دانند که نخستین سینمای بوشهر در یک خانه‌ی قدیمی شخصی در محله «کوتی» بوشهر تخریب شد، در این میان آن‌ها علت این اشتباه را قرار گرفتن سینمای تخریب شده در ان زمان، در کنار مدرسه «شاهدخت» عنوان کردند، مدرسه‌ای که برای دومین بار به صورت ناگهانی فرو ریخته و بعد از ریزش دوم، مجبور شده‌اند تا دیوار ضلع جنوب شرقی را خودشان تخریب کنند تا روی سر کسی آوار نشود.

نصرالله ابراهیمی، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان بوشهر در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: عصر روز ۲۱ آبان‌ قسمتی از جبهه شرقی و جنوبی عمارت «شاهدخت» که دومین مدرسه قدیمی بوشهر است به دلیل آسیب‌های شدید ساختاری ناشی از قدمت بنا ریزش کرد. از سوی دیگر جذب رطوبت‌های صعودی و سطحی و ترک‌های عمیقی که سال‌ها پیش به دلیل نوع مصالح در بدنه بنا ایجاد شده بودند نیز در این ریزش تاثیرگذار بودند.

او اضافه می‌کند:‌ در اثر بارندگی‌های اخیر به طور ناگهانی و بدون دخالت هیچگونه عامل انسانی بخشی از این بنا دچار ریزش شد که خوشبختانه این حادثه هیچ گونه زخمی و تلفات انسانی به دنبال نداشت.

وی با بیان این‌که بعد از ریزش بخشی از این عمارت، در جلسه‌ای با حضور معاون میراث فرهنگی، کارشناسان پایگاه بافت تاریخی این اداره‌کل، شهرداری بافت تاریخی و معاون‌ شهردار بندر بوشهر منطقه بررسی شد، ادامه می‌دهد: پس از بررسی‌های لازم موارد خطرآفرین شناسایی شدند و برای رفع خطر اقدامات لازم در همان ساعات اولیه پس از تخریب صورت گرفت .

به گفته‌ی او، در ساعت‌های ابتدایی ۲۲ آبان عملیات آواربرداری قسمت‌های ریزش کرده و همچنین در حال خطر ریزش در ضلع جنوبی و شرقی بنا که دارای حرکت کالبدی شده بودند، در  صورت‌جلسه‌ایی توسط شهرداری بافت تاریخی بوشهر انجام شد.

معاون میراث فرهنگی استان بوشهر با تاکید بر این‌که در حال حاضر چیزی در حدود ۴۰% از بنای عمارت شاهدخت که عمدتا قسمت مخروبه بنا بوده، ریزش کرده، اظهار می‌کند: با توجه به جلسه‌ی فوق‌العاده اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان بوشهر و پایگاه بافت تاریخی شهر بوشهر قرار شد تا سریع‌تر عملیات مقاوم‌سازی بخش‌های دیگر بنا در دستور کار قرار گرفته و پس از آن بازسازی بخش‌های ریزشی مورد توجه قرار گیرد.

ابراهیمی تاکید می‌کند: این عمارت و سایر عمارت‌های قرار گرفته در بافت تاریخی بوشهر نیاز به عزم و همکاری همه ادارات و سازمان‌های متولی دارد، به طور کلی احیاء و حفاظت از بافت تاریخی و شهر، یک برنامه گسترده‌ی میان سازمانی است.

عمارت قاجاری «شاهدخت» تا دوسال قبل از انقلاب اسلامی، به عنوان دبستان دخترانه فعالیت داشت و پس از انقلاب نیز محل سکونت برخی جنگ‌زده‌ها بود، اما از ان به بعد تخلیه و به مرور متروکه شد.

مالکیت چهار دانگ از این بنا که در محله «کوتی» بوشهر قرار دارد، به نام میراث فرهنگی است و دو دانگ دیگر بنا مالک شخصی دارد. بیشتر دیوار های مخروبه عمارت «شاهدخت» در اطراف ساختمان و بخش کوچکی از خود این بنای قاجاری ریزش کرده است.

بیش از ۱۰ درصد از مدرسه تاریخی شاهدخت حدود چهار سال قبل،به خاطر شکاف‌های عمیقی که در بدنه‌ی آن به وجود آمده بود، فرو ریختف تا پنج روز قبل که ۳۰ درصد دیگر از این بنا نیز به گفته‌ی مسئولان میراث فرهنگی بدون هیچ گونه دخالتی، به صورت ناگهانی تخریب شد و از سوی دیگر با بررسی‌ها و اظهار نظرهای کارشناسان، برخی از دیوارها که به دلیل بی‌توجهی‌ها از کالبد خود حرکت کرده بودند، با امضای میراث فرهنگی و توسط شهرداری بافت تخریب شد، اما مشخص نیست بخش‌های تخریب شده توسط عوامل انسانی چقدر شانس زنده ماندن در صورت استفاده از ستون‌های عمودی و حفاظت اضطراری داشتند.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۷ آبان ۱۳۹۷ / ۰۵:۲۵
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 97082612916
  • خبرنگار : 71191