تیرو مورتی در گفتوگو با ایسنا، تاکید کرد: هندوستان از سالها پیش اعلام کرده که توجه ویژهای به چابهار دارد، زیرا ما معتقدیم این بندر در کنار نقشی که در توسعه فعالیتهای اقتصادی ایران، هندوستان و افغانستان دارد میتواند به عنوان پلی مهم در توسعه فعالیتهای اقتصادی منطقه نیز مطرح شده و در نظر گرفته شود.
وی با بیان اینکه چابهار برای توسعه افغانستان اهمیت بسیار زیادی دارد، تاکید کرد: با توجه به موقعیت خاص جغرافیایی این بندر ایرانی قطعا توسعه فعالیتهای آن میتواند به معنی رشد همکاریها میان این سه کشور و حتی دیگر کشورهای منطقه باشد. اولویت ما این است که زیرساختهای توسعه در این بندر طوری گسترش یابد که رسیدن به بسیاری از این هدفها را بتوان در یک برنامهریزی مشخص به مرحلهی اجرا رساند.
قائم مقام وزیر خارجه هند با اشاره به امضای تفاهمنامه ابتدایی همکاری برای تاسیس دالان مشترک اقتصادی چابهار، بیان کرد: در ماه مه سال ۲۰۱۶ سران سه دولت در مذاکرات خود تفاهمنامه ابتدایی برای توسعه همکاریها در چابهار را امضاء کردند و پس از آن بنا شد در نشستها و برنامههای کارشناسی ابعاد مشخص اجرایی این طرح مهم در دستور کار قرار گیرد. در برنامهریزی صورت گرفته بنا بود به ظرف مدت سه ماه جلسهای در تهران در دستور کار قرار گیرد که خوشبختانه این جلسه برگزار و ابعاد مختلف رسیدن به این همکاریهای مهم بررسی شد.
مورتی با اشاره به پیگیری مذاکرات برای توسعه چابهار در سطوح مختلف توضیح داد: همزمان با جلسههایی که سران و مقامات دولتی برگزار میکنند، گروههای کارشناسی سه کشور نیز در کنار یکدیگر ابعاد مختلف طرح پیشرو را رصد کرده و تلاش میکنند به راهحلهای کافی دست یابند. چند هفته پیش یک گروه کارشناسی بانکی ایران در هند حضور پیدا کرد و در رابطه با بخشهای مختلف قراردادهای فعلی مذاکراتی را انجام داد.
وی تاکید کرد: هند همانطور که پیش از این اعلام کرده به توسعه چابهار به طور کامل متعهد است و با وجود تمام چالشهای موجود تلاش میکند اهداف در نظر گرفته شده در تفاهمنامههای فیمابین را در دستور کار خود قرار دهد. احتمال به وجود آمدن مشکلات یا چالشها در این زمینه بسیار زیاد است، اما همانطور که پیش از این نیز اجرا شده از این پس نیز تلاش میشود با به دست آوردن راهحلهای لازم شرایط برای عبور از مشکلات فراهم شود. ما در تلاشیم برای حفظ روند توسعه چابهار کانالهای بانکی و بیمهای لازم را باز کنیم و هند قصد ندارد این بندر در حال حاضر ترک کند.
قائم مقام وزیر خارجه هند با بیان اینکه برای هندوستان رابطه اقتصادی با ایران اهمیت بالایی دارد، افزود: یکی از اصلیترین حوزههای همکاری میان دو کشور بندر چابهار بهشمار میرود و دولت هند تلاش میکند همانطور که در تمام ماههای گذشته تعهد خود را به توسعه چابهار نشان داده زین پس نیز با توجه به منافع ملی خود منافع اقتصادی سه کشور و همچنین افزایش همکاریهای اقتصادی در منطقه کار خود را در چابهار دنبال کند.
به گزارش ایسنا، پس از اجرایی شدن برجام یک شرکت هندی با سازمان بنادر و دریانوردی توافقی کرد که نتیجه آن سرمایه گذاری مستقیم و ایجاد خط اعتباری جدید میان هند و ایران بود که در چارچوب آن اپراتوری بندر چابهار نیز به طور موقت به این شرکت هندی واگذار میشد.
بندر چابهار که فاز نخست توسعه خود را چند ماه قبل پشت سر گذاشت در حال حاضر ظرفیت جابهجایی سالانه ۸.۵ میلیون تن کالا را دارد و با توجه به قرارگرفتن در ورودی منطقه خلیج فارس یکی از بهترین و کوتاهترین مسیرهای موجود برای ترانزیت کالا به کشورهای آسیای میانه مانند افغانستان بهشمار میرود.
با اجرایی شدن موج جدید تحریمهای آمریکا این نگرانی به وجود آمد که شاید چابهار نیز از این تحریمها ضرر کند که با اعلام دولت ایالات متحده این بندر از تحریمهای آمریکا مستثنی شده است. دولت ترامپ اولویت توسعه و کمکرسانی به افغانستان را علت اصلی این استثنا شدن چابهار اعلام کرده است.
انتهای پیام