رئیس انجمن جنگلبانی ایران مطرح کرد؛

پایان عمر جنگلهای شمال تا 30 سال آینده

رئیس انجمن جنگلبانی ایران گفت: با وجود اجرای "طرح تنفس" در حال حاضر ۴۲ درصد از جنگلهای شمال در معرض نابودی است.

هادی کیادلیری در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه در حال حاضر ۴۲ درصد از جنگل‌های شمال در معرض نابودی است، اظهار کرد: همان نشانه‌هایی که طی ۳۰ سال گذشته منجر به نابودی جنگل های زاگرس شد، امروزه در جنگل‌های شمال مشاهده می‌شود و اگر این روند ادامه یابد تا ۳۰ سال آینده جنگلی نداریم.

وی تصریح کرد: در شمال کشور در ارتفاعات بالا یخچال‌ها را از دست داده‌ایم، چشمه‌ها، رودخانه‌ها در حال خشک شدن هستند و این عوامل نشانه های وقوع خشکسالی است.

رئیس انجمن جنگلبانی ایران با اشاره به اینکه مجموع این خشکسالی‌ها به همراه دستبردهایی که به طبیعت وارد شده، چنان مرگ و میر ایجاد کرده که طی ۵ تا ۶ سال اخیر شاهد مرگ میلیون ها درخت در شمال کشور بودیم، خاطرنشان کرد: پس از تصویب قانون طرح تنفس جنگل در برنامه ششم توسعه، قطع درختان در جنگل‌های شمال ممنوع شد و دولت در قالب واگذاری به شرکت‌ها هیچگونه بهره برداری انجام نداد.

کیادلیری با بیان اینکه این طرح نتوانست از قاچاق چوب جلوگیری کند، تاکید کرد: واردات چوب می تواند مانعی برای قاچاق و برداشت غیرقانونی درختان جنگلی باشد. در حال حاضر کشور به ۱۳ میلیون متر مکعب چوب نیاز دارد و از این مقدارفقط  500 هزار مترمکعب آن از جنگل‌ها تامین می‌شود.

رئیس انجمن جنگلبانی ایران با اشاره به اینکه در گذشته بهره برداری های قانونی و یا غیرقانونی از منابع چوبی جنگل بسیار سنگین بوده است، گفت:  گاها ۴ تا ۵ برابر ظرفیت های اکوسیستمی از منابع چوبی جنگل‌ها بهره برداری کرده ایم که همین امر سبب کاهش و سیر قهقهرایی طلای سبز در شمال کشور شده است.

کیادلیری تصریح کرد: بهره برداری بی رویه در مدت طولانی باعث شد تا موجودی جنگل ها کم شود به همین دلیل هیئت دولت در سال ۹۱ طی مصوبه‌ای برداشت از جنگل‌های شمال را تنها در قالب درختان آفت زده، خشک شده و افتاده را قانونی اعلام کرد.

رئیس انجمن جنگلداری ایران در ادامه بابیان اینکه در سال ۹۵  با وخیم تر شدن اوضاع جنگل ها، طرح تنفس تصویب شد، تاکید کرد: با تصویب قانون طرح تنفس جنگل، برداشت درختان خشک و افتاده نیز ممنوع شد، چون احساس می شد برداشت این نوع درختان می‌تواند معبری برای برداشت های غیر مجاز و بی رویه در جنگل های شمال باشد.

وی خاطرنشان کرد: اصولا سیاست، قانون گذاری و سیاسیون از جیب منابع طبیعی خرج می‌کنند، یعنی در کشورهای در حال توسعه  و جهان سوم منابع طبیعی به عنوان یک منابع رایگان است که از آن چه در راستای خیر خواهانه و گاها منفعت طلبی سوء استفاده می‌شود. به طور مثال، افراد سیاسی برای حل مشکل هایی چون اشتغالزایی، بیکاری و مسائل اجتماعی، واگذاری معادن و استفاده از منابع طبیعی را بهترین راهکار می‌ دانند.

وی بابیان اینکه جنگل های شمال با دارا بودن یک درصد از خاک کشور از اهمیت بالایی برخوردار هستند، افزود: این یک درصد از خاک کشور اهمیت باستانی داشته و چندین میلیون ساله است و به عنوان میراث طبیعی جهان محسوب می شود.

کیادلیری با اشاره به اینکه تصمیمات نادرست به زمین خواری و سوء استفاده های بیشتر از جنگل ختم می شود، خاطرنشان کرد: باید نگاه منفعت طلبانه را از منابع طبیعی کنار بگذاریم، می‌توان با توسعه کشاورزی، گردشگری و صنایع از بهره برداری‌های بی رویه از طبیعت دست کشید.

رئیس انجمن جنگلداری ایران گفت: با ساختن بزرگراه‌ها گردشگران را به شهرستان‌ها می‌کشانیم بدون آنکه در بخش گردشگری سرمایه گذاری‌ها، زیر ساخت‌ها و مکان یابی‌های لازم را انجام داده باشیم، در این صورت گردشگران به طبیعت هجوم می‌آورند.

وی با بیان اینکه در گام اول دولت باید یک آمایش سرزمینی داشته و براساس توان و پتانسیل هر منطقه یک کاربردی درخور و مناسب در نظر بگیرد، یادآور شد: این کار صورت نگرفته زیرا ما منابع طبیعی را یک منبع رایگان لایتنهاهی می‌دانیم و نابودی آن را باور نداریم.
انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۱ آبان ۱۳۹۷ / ۱۰:۱۳
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 97082109857
  • خبرنگار :