عبدالرضا فرجیراد در گفتوگو با ایسنا با اشاره به ساز و کار مالی اروپاییها برای ادامه تعاملات اقتصادی با ایران اظهارکرد: با توجه به اینکه اولین بار است که چنین ساز و کاری اجرایی میشود تا حدودی کار پیچیده است و در این زمینه قدرت آمریکا، قدرت دلار و سوئیفتی که مدیران آن اکثرا آمریکاییها هستند، جزو عوامل بازدارنده به حساب میآید.
وی تصریح کرد: ساز و کاری که اروپاییها ایجاد کردهاند، عملیاتی شدنش با مشکلاتی روبرو است، اما تلاش میکنند که این کار انجام شود به ویژه اینکه آمریکاییها هم در تلاش هستند تا ساز و کار اروپاییها با موفقیت همراه نباشد.
مدیرکل شورای راهبردی روابط خارجی همچنین بیان کرد: به نظر میرسد اروپا نقش خود را بازی میکند نه صرفا بخاطر ایران که آن هم جزو ساز و کار است، در واقع نگران هستند که ایران به غنی سازی سانتریفیوژ مجددا رو آورد. برای همین چنین کاری را انجام میدهند و از طرفی برجام برای آنها هم موفقیتی بوده که نمیخواهند از دست دهند.
فرجیراد افزود: مسئله مهمتر این است که اروپا احساس میکند از این به بعد تحریمها بخشی از ساز و کار سیاسی بینالمللی در اختیار آمریکا خواهد بود و این ساز و کار گاهی به نفع اتحادیه اروپا و در زمان دیگری هم به ضرر آنهاست. در واقع هر جا که به نفعشان باشد از آن بهرهبرداری کرده و تا حدودی با آمریکا همراهی دارند و هرجایی هم که به ضرر آنها باشد، مانند مسئله برجام تلاش میکنند، در مقابل سوئیفتی که حاکمیت دلار بر آن نقش دارد، غلبه کنند. بنابراین چنین ساز و کاری باید به وجود بیاید زیرا مسئلهای مانند خروج آمریکا از برجام فرصتی شده تا این ساز و کار به وجود آید.
وی خاطرنشان کرد: اکنون آمریکاییها برای هشت کشور معافیتهایی را در نظر گرفتهاند این امتیاز در اختیار این کشورها قرار گرفته تا بتوانند یک سوم خرید نفتی خود را تا اسفند ماه از ایران انجام دهند، لذا این کار هم فرصتی برای ایران و هم فرصتی برای این ساز و کار است.
مدیرکل شورای راهبردی روابط خارجی ادامه داد: این که ایران یک سوم نفت خود را به این کشورها میفروشد، میتواند بخشی از تجارت خود از جمله تجارت نفتی را از طریق این ساز و کار جدید با اروپا ادامه دهد یعنی این امتیازی که آمریکا به این هشت کشور داده آن لجبازی و سختی که قرار بود در مقابل اروپاییها به خرج دهد تا حدودی سست شده و نمیتواند بگوید که ما با اروپا صفر و صد بازی میکنیم، اما با هشت کشور دیگر فراز و نشیب دیگری را طی میکنیم.
فرجیراد همچنین بیان کرد: در واقع یک فرصت به آن هشت کشور و یک فرصت به ایران داده شده تا معاملات تجاری خود را به ویژه در رابطه با نفت انجام دهند.
وی در ادامه اظهار کرد: ممکن است این بازی آمریکا به خاطر انتخابات این کشور باشد که برایشان حیاتی است یعنی اگر ترامپ کنگره را ببازد، احتمال باختش در انتخابات ریاست جمهوری آینده آمریکا افزایش مییابد، لذا هر چیزی را قربانی منافع خودش میکند و معتقد است اگر در انتخابات آتی پارلمان برنده شویم میتوانیم این بازی را با ایران و دیگر کشورها انجام دهیم. قیمت نفت هم اگر افزایش یافت، برای آمریکا مسئلهای نیست.
مدیرکل شورای راهبردی روابط خارجی همچنین درباره اظهارات مقامات روسیه برای اینکه اگر آمریکا سوئیفت اروپا را تحریم کند، ساز و کار دیگری را اتخاذ میکنند، گفت: تا جایی که اطلاع دارم چین و روسیه همیشه تاکید داشتهاند که مهمترین موضوع برای طرف ایرانی ایجاد ساز و کار اروپایی است و اگر ساز وکار اروپایی انجام نشود و نتوانند با ایران کار کنند، کار برای روسیه و چین سخت میشود،لذا تصور میکنم روسیه و چین نیز از ساز و کار اروپایی استفاده میکنند تا خساراتی که میتواند متوجه شرکتها و افراد شود کمتر باشد.
فرجیراد اظهارکرد: با توجه به مشکلاتی که روسیه و چین دارند، به ویژه چین که ممکن است در برابر تعرفهها تا حدودی مشکلات اقتصادی برایش به وجود آید آنها سعی میکنند از ساز و کار اروپایی استفاده کنند.
وی ابراز کرد: بنابراین تلاشهای زیادی انجام میشود تا اروپاییها از همکاری با ایران عقبنشینی کنند و به نظر میرسد در آینده این ساز و کار اروپایی با فشار و تهدیدهایی روبرو است و مسائلی مانند ادعاهایی که دانمارک مطرح کرد، ممکن است در پی ایجاد شکاف بین کشورهای اروپایی باشد.
مدیرکل شورای راهبردی روابط خارجی در پایان بیان کرد: در حال حاضر بزرگترین خطری که در رابطه با این ساز و کار وجود دارد رفتاری است که آمریکا، رژیم صهیونیستی و سعودیها در پیش گرفتهاند که میان کشورهای اروپایی و اعضای اتحادیه اروپا شکاف ایجاد کنند که بخشی از این کشورها بگویند این ساز و کار خوب است،بخشی دیگر بگویند چرا باید تا این اندازه هزینه دهیم از طرف دیگر باید حواسمان جمع باشد و با اروپاییها گفتوگو و همکاری داشته باشیم تا اینها نتوانند به اهدافشان برسند.
انتهای پیام