بررسی همه احتمالات در اجرای یک قانون

تکلیف "ریاست در فوتبال" بعد از ۲۴ آبان چه می‌شود؟

قانون منع به کارگیری بازنشستگان از ۲۴ آبان اجرایی می‌شود و روسای بازنشسته فدراسیون‌ها موظفند از سمت‌هایشان کناره‌گیری کنند. یکی از این فدراسیون‌ها فوتبال است. سوال این است که سرنوشت فوتبال ایران پس از اجرایی شدن قانون منع به کارگیری بازنشسته‌ها چه خواهد شد؟

به گزارش ایسنا، ۲۴ مرداد ۹۷ روزی بود که بسیاری از مدیران و مسئولان بازنشسته دریافتند که دیگر وقت سپردن مسندهایشان به نیروهای جوان‌تر فرا رسیده است. با این حال از همان ابتدای تصویب اصلاحیه قانون منع به کارگیری بازنشستگان مشخص شد که اجرای این قانون در تمام پست‌های اجرایی کشور، ممکن است بعضا حاشیه‌هایی به همراه داشته باشد و مقاومت‌هایی در این راه صورت گیرد.

شاید در دو ماه اخیر ورزش و مدیران بازنشسته آن بیشتر از هر حوزه دیگری پیرامون بازنشستگی حرف و حدیث داشته‌اند و در برخی موارد این حاشیه‌ها به معضلاتی تبدیل شده است. در روزهای اخیر مباحث پیرامون چگونگی اجرای قانون منع بکارگیری بازنشسته‌ها در ۲ فدراسیون فوتبال و والیبال به عنوان فدراسیون‌های مهم و پرمخاطب بیش از سایر حوزه‌های ورزش خبرساز بوده است.

اگر از فدراسیون والیبال و اتفاقات پیرامون آن بگذریم، در ماه‌های گذشته مدیران فوتبال درباره چرایی اجرای قانون منع بکارگیری بازنشسته‌ها در فوتبال دو موضع صریح و علنی داشته‌اند. ۱- تاکید بر غیر دولتی بودن فدراسیون فوتبال با استناد به اساسنامه فدراسیون. ۲- حساسیت‌های فیفا.

درباره اساسنامه فدراسیون فوتبال اگر از این اصل مهم که اساسنامه فدراسیون فوتبال باید ذیل و تابع قوانین داخلی کشورها باشد، بگذریم باید به این نکته توجه داشت که اساسنامه‌ای استنادی مسوولان فدراسیون فوتبال تصویب هیات دولت ندارد. اساسنامه کنونی فدراسیون فوتبال همان اساسنامه‌ای است که با ورود سازمان بازرسی به آن و اعلام رسمی سایت هیات دولت، در نهایت علی کفاشیان با پذیرش عدم تصویب آن در دولت مجبور به تمکین از شرایط و عدم کاندیداتوری در انتخابات فدراسیون فوتبال شد.

رسمی نبودن اساسنامه فدراسیون فوتبال موضوعی است که پیش از این توسط محمدرضا ساکت، دبیرکل فدراسیون فوتبال و محمود شیعی، عضو هیات رئیسه فدراسیون فوتبال و صفی‌الله فغانپور، مسئول حقوقی فدراسیون فوتبال پیش از این در گفت‌وگوهایی با تلویزیون و رسانه‌ها تایید شده است.

درباره حساسیت فیفا نیز باید گفت که علیرغم اینکه اخیرا اعلام شد، مکاتباتی از سوی فیفا با وزارت ورزش و جوانان انجام شده و فیفا درباره این موضوع از وزارت ورزش توضیح خواسته است. فارغ از درستی یا نادرستی این مکاتبه، یادمان نرود که حساسیت فیفا در موضوع دخالت مستقیم دولت در امور اجرایی فوتبال است و یقینا فیفا در مسیر اجرای قانونی که در پارلمان تصویب شده نه می‌تواند و نه خواهد توانست مانع اجرای قانون رسمی و داخلی یک کشور شود. قانونی که با اصول و منشور فیفا نیز در تضاد نبوده و نیست.

مسعود سلطانی‌فر وزیر ورزش و جوانان نیز اخیرا در توییتی اعلام کرد که حساسیت فدراسیون‌های جهانی‌ اثری بر اجرای قانون منع به کارگیری بازنشستگان نخواهد داشت.

اکنون ممکن است این سوال پیش آید که اگر در پس از ۲۴ آبان رییس فدراسیونی حاضر به ترک پست خود نباشد چه اتفاقی رخ خواهد داد؟

مهدی تاج به عنوان رییس فدراسیون فوتبال همواره اعلام کرده که مطیع قوانین جاری کشور است. پس همانطور که از یک فرد مطیع قانون انتظار می‌رود تاج باید در راستای اجرا و تکمین از قانون مصوب پارلمان - که دولت نیز هیچ نقشی در تصویب آن نداشته است - راهکاری قانونی برای اجرای این قانون در پیش بگیرد. براین اساس او می‌تواند چند راهکار را دنبال کند تا موضوع اجرای قانون منع بکارگیری بازنشسته‌ها در فوتبال نیز بدون حاشیه و جنجال اجرا شود.

۱- تاج می‌تواند همانند همه روسای فدراسیون‌های بازنشسته استعفا کند و زمینه را برای انتصاب یا انتخاب سرپرست مطابق اساسنامه فدراسیون فوتبال فراهم کند.

۲- تاج می‌تواند تا پیش از مهلت ۲۴ آبان، مجمع فوق‌العاده تشکیل دهد و بر اساس تصمیم مجمع نسبت به تغییرات قانونی در راس فدراسیون فوتبال اقدام کند.

۳- تاج می‌تواند طی مکاتبه‌ای با فیفا رسما به این نهاد اعلام کند که نگرانی برای اجرای قانون منع بکارگیری بازنشستگان در فوتبال وجود ندارد و این مهم نیز اجرای یک قانون مصوب پارلمان است و ارتباطی به دولت ندارد و او نیز بر اساس آن عمل خواهد کرد.

۴- تاج می‌تواند پس از ۲۴ آبان هیچ کدام از موارد سه گانه فوق را اجرا نکند. در این صورت بر اساس اعلام سابق دادستانی و بازرسی کل کشور او باید منتظر برخورد قانونی در نتیجه تمرد از اجرای قانون رسمی کشور باشد.

پیش از این رئیس سازمان بازرسی منطقه ۳ کشور درباره برخورد دستگاه‌های نظارتی با افرادی که قانون منع به کارگیری بازنشستگان را دور بزنند، گفته بود: اگر بازنشسته‌ای در ادارات به کار گرفته شود، تحت تعقیب قضایی و مجازات قرار خواهد گرفت و از نظر قضایی فعل آنها در حکم تصرف غیرقانونی اموال دولتی است.

شاید با رخ دادن این اتفاق، ترس از تعلیق فوتبال ایران از سوی فیفا برای اهالی و دوستداران فوتبال پیش بیاید اما همانطور که وزیر ورزش و جوانان هم اعلام کرد، فدراسیون‌های جهانی برای قوانین مصوب پارلمان‌ها و نهادهای عالی قانون‌گذاری در کشورها احترام قائل هستند و از آن تلقی دخالت دولت در امور فوتبال ندارند.

در این مورد هم هیچ نهاد خارج از فوتبالی قصد دخالت در فوتبال را ندارد بلکه تنها قانونی که توسط مجلس (پارلمان) ایران تصویب شده، در حال اجرایی شدن است، در نتیجه فیفا اجازه هیچ دخالتی در اجرایی شدن قوانین جاری کشور را نخواهد داشت.

امید است که فدراسیون فوتبال نیز در راستای اجرای قانون و با پیشبرد قانونی روند اجرای قانون، زمینه‌ای را فراهم کند که حاشیه‌سازان نتوانند بهانه‌ای جدید برای حاشیه‌سازی بیابند.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۹ آبان ۱۳۹۷ / ۰۰:۲۸
  • دسته‌بندی: فوتبال، فوتسال
  • کد خبر: 97080703581
  • خبرنگار : 71572