/گزارش - سی ان ان/

"ناسیونالیسم ترامپی" و تغییرات جهانی

رئیس‌جمهوری آمریکا با شعار "اول آمریکا" پا به کاخ سفید گذاشت؛ اکنون با برداشتن گامی فراتر، از روسای جمهوری "گلوبالیست" پیشین انتقاد کرده و از مردم می‌خواهد تا از واژه ناسیونالیست برای توصیف او استفاده کنند عبارتی که به دلیل توصیف رژیم‌های خودکامه عده‌ای را دچار وحشت کرده است.

به گزارش ایسنا، شبکه خبری سی‌ان‌ان در گزارشی نوشت، در دوره دونالد ترامپ شاهد شماری از سیاست‌های "اول آمریکا" شامل حذف آمریکا از چندین سازمان بین‌المللی و نارضایتی او از گروه‌های تجاری بین‌المللی و ائتلاف‌های امنیتی بوده‌ایم. شاهد آن بوده‌ایم که "ناسیونالیسم ترامپی" چطور به تغییر شکل جهان منجر شده است.

آنچه بر سر  پیمان‌های بین المللی در دو سال ریاست‌جمهوری ترامپ آمده است:

پیمان قوای هسته‌ای میان برد (آی‌ان‌اف)

تهدید به خروج

این معاهده آمریکا و روسیه (شوروی وقت) را به برچیدن موشک‌های کروز و بالستیک زمین پرتاب با برد حدود ۳۰۰ تا ۳۴۰۰ مایل ملزم می‌کند. آمریکا در سال ۲۰۱۴ روسیه را به نقض این پیمان در سال ۲۰۰۸ متهم کرد. دولت ترامپ معتقد است پیمان مذکور آمریکا را مقابل چین، در نقطه زیان استراتژیک قرار می‌دهد.

توافق پاریس

خروج

یک پیمان آب و هوایی گسترده است که تقریا شامل تمامی کشورهای جهان می‌شود و دولت اوباما با امضای آن به محدودسازی استفاده از سوخت‌های فسیلی و کمک به کاهش تغییرات آب و هوایی متعهد شد. به گفته ترامپ، این توافق به صورت ضعیفی مورد مذاکره قرار گرفته بود.

شراکت ترانس-پاسیفیک

خروج

این یک توافق تجاری هنگفت با هدف مقابله با قدرت اقتصادی چین بود. ترامپ بدون لحظه‌ای درنگ به توقف طرح مذکور وعده داد و تاکید کرد این برای کارگران آمریکایی منصفانه نیست. این پیمان هرگز به صورت رسمی در کنگره تایید نشده بود. ۱۱ کشور دیگر عضو این پیمان بدون آمریکا کارشان را ادامه دادند.

معامله تجاری کره‌جنوبی (کوروس)

مجددا مذاکره شد

ترامپ این توافق را بار دیگر به مذاکره گذاشت تا کسری تجاری با کره‌جنوبی را کاهش دهد. کره‌ای‌ها روی حجم فولادی که در آینده به آمریکا می‌فروشند محدودیت قائل شدند و آمریکا کره‌جنوبی را از تعرفه‌های فولادی که ترامپ برای بسیاری از دیگر کشورها گذاشته است، معاف کرد.

قرارداد کانادا. نفتا

مجددا مذاکره شد؛ کنگره باید تایید کند

ترامپ مکررا از قرارداد تجارت آزاد آمریکای شمالی دوره کلینتون که موجب بازسازی اقتصاد آمریکا شد، گلایه می‌کرد و معتقد بود که مذاکرات بر سر آن با ضعف صورت گرفت و ماحصل بسیاری برای کانادا و مکزیک به همراه داشت. مذاکرات مجدد بر سر آن که امسال حاصل شد، اصلا بازنویسی کامل نیست، بلکه عمدتا یک بروز رسانی برای قرن بیست و یکم به حساب می‌آید. همچنین یک نام جدید هم گرفت: ایالات متحده-مکزیک-کانادا (یواس.ام.کا)

گروه هفت (جی۷)

  درخواست برای اضافه شدن روسیه

این گروه از دموکراسی‌های صنعتی که دهه ۷۰ میلادی شکل گرفت، روسیه را بر سر الحاق شبه جزیره کریمه در سال ۲۰۱۴ بیرون کرد. ترامپ مایل است تا روسیه دوباره به این گروه ملحق شده و این گروه دوباره به گروه هشت تبدیل شود.

قرارداد سنگاپور

امضا شد

ترامپ تنها به خاتمه توافقات یا زیر سوال بردن آنها اکتفا نکرد. او همچنین با همکاری مستقیم با کره‌شمالی تاریخ ساز شد. این توافق که او واردش شد، منجر به تعهد کره‌شمالی به توقف برنامه هسته‌ای خودش شد اما جزئیات آن پیچیده است.

شورای حقوق بشر سازمان ملل

خروج

 نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد این نهاد ۴۷ عضوی را به اقدام علیه اسرائیل و ناکامی در پاسخگو کردن ناقضان حقوق بشری متهم کرد. آمریکا یک روز پس از آنکه دفتر کمیسیونر عالی حقوق بشر از جداسازی کودکان مهاجر از والدینشان در مرز آمریکا-مکزیک انتقاد کرد و آن را "خلاف وجدان" دانست، از این گروه خارج شد. این نهاد با عضویت دوره‌ای بیانگر یک گروه بزرگتر متشکل از ۱۰۷ کشور است.

سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو)

خروج

آمریکا در اواخر ۲۰۱۱ پرداخت کمک‌های مالی به این نهاد بین‌المللی را متوقف کرد که در اعتراض به رای موافق این آژانس به پذیرش درخواست فلسطین برای عضویت کامل بود و اکنون حدود ۵۵۰ میلیون دلار بدهکار است. وزارت خارجه آمریکا به اقدام ضد اسرائیلی به عنوان دلیلش در خروج از یونسکو در سال ۲۰۱۷ اشاره کرده است. آمریکا همچنین پیشتر در سال ۱۹۸۴ تا ۲۰۰۲ از این نهاد خارج شده بود.

توافق هسته‌ای ایران

آغاز به خروج   

ترامپ به سرعت وعده خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را داد که ساخته دست دولت اوباما و سایرین در جامعه جهانی بود و این را در مه ۲۰۱۸ اعلام کرد. به گفته او، توافق مذکور از "پایه معیوب" بوده است.  

ناتو

در هاله‌ای از ابهام

ترامپ به کنایه از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) سخن می‌گوید؛ ائتلافی که برای ایجاد وزنه تعادل اتحاد جماهیر شوروی تشکیل شد و یکی از قدیمی‌ترین و مهمترین ائتلاف‌های جهان است که آمریکا در آن حضور دارد. او از دیرباز شکایت داشت که چرا کشورهای کوچکتر هم اندازه تولید ناخالص ملی  خودشان در امور نظامی هزینه نمی‌کنند.

سازمان تجارت جهانی

تهدید به خروج

ترامپ از قوانین تجارت بین‌المللی که آمریکا به عنوان عضو پذیرفته است، رضایت ندارد و دولت او با تدوین پیش‌نویس لایحه‌ای که هنوز ارائه نشده است، به دنبال جدایی از اصلی‌ترین قوانین سازمان تجارت جهانی درباره داد و ستد است. او از اینکه هر بار بخواهد از کنگره تاییدیه بگیرد، تنفر دارد و در عوض ترجیح می‌دهد روی مسائلی مثل تعرفه‌ که در حوزه اختیارات خودش قرار دارد، کار کند.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۶ آبان ۱۳۹۷ / ۱۴:۰۱
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 97080603013
  • خبرنگار : 71402