به گزارش ایسنا، محمود صادقی در جلسه علنی نوبت شب امروز (شنبه) در مخالفت رای اعتماد به رضا رحمانی، وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: امام علی (ع) میفرمایند توانمندترین و داناترین شما، سزاوارترین شما به امر حکمرانی است. ترمیم کابینه در شرایط فعلی با چه هدفی انجام میشود؟ به نظر میرسد هدف از تغییرات فعلی در کابینه افزایش کارآمدی دولت، ایجاد شفافیت بیشتر و مبارزه با فساد، جلب اعتماد از دست رفته عمومی، بازسازی سرمایه اجتماعی که رییس جمهور با ۲۴ میلیون رای در سال گذشته سکان امور اجرایی کشور را به دست گرفت، اما متاسفانه حدود یک سال و نیم از رای مردم در ۲۹ اردیبهشت میگذرد و این سرمایه اجتماعی رو به افول است.
وی در ادامه بیان کرد: کسانی که بتوانند در شرایط فوقالعاده تحریمی شجاعانه و مدبرانه با تحریمهای ظالمانه استکبار جهانی مقابله کنند، باید انتخاب شوند. آقای روحانی فرمودند که نباید سخنان انتخاباتی بگوییم و سخنان انتخاباتی را برای زمان انتخابات بگذاریم اما رویه ایشان به گونهای است که زمان انتخابات دهها وعده بدهیم ولی بعد از انتخابات به همه آنها پشت پا بزنیم.
نماینده مردم تهران در مجلس بیان کرد: نباید سخنان را برای زمان انتخابات گذاشت. زمان انتخابات باید حرفهایی که میزنیم در طول چهار سال آویزه گوشمان باشد. نقدهای تند را صرفا برای تبلیغات نباید مصرف کنیم. درخصوص برنامه آقای رضا رحمانی بنده نکاتی را اشاره خواهم کرد و برنامه پیشنهادی ایشان را نقد میکنم.
وی افزود: برنامهریزی باید فرضیات را به صورت درست و بر اساس دادههای درست وضع موجود و تحلیل و پیشبینی مناسب از شاخصهای کلان اقتصادی در بر گیرد تا تصمیمات خروجی کیفیت کافی را داشته باشد. ظاهرا برنامه پیشنهادی آقای رحمانی از برنامهریزی استراتژی وزارت صنعت اقتباس شده است. این برنامه قبل از سال ۹۷ نوشته شده و بر اساس وضع موجود در آن زمان تدوین شده است. حتی دادههای آن بر اساس دادههای سال ۹۶ است.
صادقی تصریح کرد: دادههای قبلی با توجه به شرایط جدید به روز نشدهاند. به عنوان مثال درخصوص رشد تولید ناخالص داخل، دادههای فعلی رشد ناخالص داخلی را ۱- پیشبینی میکنند در حالی که ایشان افزایش ۳ درصدی را پیشبینی کردهاند. پیداست که دادههای ایشان بر اساس دادههای قبلی بوده و ایشان آن را بهروزرسانی نکردهاند. در برنامه ایشان هدفگذاری و نگاه خاصی بر روی بخش مهمی از صنایع بخصوص در صنایع کلیدی دیده نمیشود. در خصوص صنعت خودرو، آینده واردات، آینده قیمت گذاری و آینده خودروهای برقی برنامه خاصی دیده نمیشود.
وی خاطرنشان کرد: به مقوله خودکفایی و بومیسازی سیاست صنعتی کشور با توجه ویژه به دوران تحریم و پساتحریم توجه ویژهای صورت نگرفته است. معلوم نیست که دسترسی به نرخ بهرهوری ادعا شده در این برنامه با توجه به افت وحشتناک تولید چگونه قابل اجرا خواهد بود. در این برنامه طرحی برای بحران و شرایط فوقالعاده کنونی و طرحهای تداوم کسب و کارها در شرایط تحریم ارائه نشده است.
صادقی در ادامه تصریح کرد: در برنامه ارائه شده هیچ ارتباط معناداری با بودجههای سالانه دولت و مقدار عملیاتی شدن برنامه ارائه شده با توجه به بودجههای سالهای پیش رو ارتباط معناداری دیده نمیشود. هدفگذاری بسیار فراتر از بودجههای سنواتی است. معلوم نیست که با چه منابعی قرار است به این برنامهها جامه عمل بپوشانیم. گفتن هدفهای بلند و کلان بسیار آسان است اما اگر مبتنی بر وضع موجود نباشد چیزی خواهد شد که ما در این چهار دهه با آن مواجه بودهایم.
وی در ادامه بیان کرد: برنامه پیشنهادی بسیار گسترده است و گویا میخواهد تمام مشکلات آدم را حل کند. با توجه به محدودیت منابع، باید اولویتبندی انجام شود. معلوم نیست که مبتنی بر منابع موجود، کدام بخش در برنامه ایشان اولویت دارد. با توجه به عدم جذب نیروی انسانی در طی یک دهه گذشته در اکثر شرکتها و خروج شرکتهای خارجی از کشور، هیچ برنامهای برای جایگزینی آنها پیشبینی نشده است. سهم بنگاههای متوسط و کوچک در ایجاد ارزش افزوده چقدر در نظر گرفته شده است؟
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در ادامه گفت: در صنایع تبدیلی، کشاورزی و صنایع الکترونیک برنامههای کمی دیده نمیشود. به طور کلی این برنامه نشان نمیدهد که با توجه به تغییر شرایط محیطی از قبیل وضعیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور و وضعیت شرکتهای داخلی اولویت وزارت صنعت، برای پاسخگویی به این بحران چیست و کدام بخشها به عنوان محور توسعه مورد توجه قرار خواهد گرفت.
صادقی در ادامه بیان کرد: برنامه ایشان بیشتر کلیگویی است. با توجه به تحریمهای ظالمانه و خروج سرمایهگذاریهای خارجی باید تکیه بر بخش خصوصی داخلی و توان داخلی باشد. برنامه ویژهای برای حمایت از تولید در بخش خصوصی به طور خاص ارائه نشده است. در سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی تکیه زیادی بر ایجاد رقابت سالم در کسب و کارها شده است و به عنوان یکی از محورهای اقتصاد مقاومتی تکیه بر اقتصاد رقابتی است اما به نظر میرسد در برنامه ایشان به افزایش رقابت سالم و مقابله با انحصاراتی که کمر بخش خصوصی را شکسته است توجهی نشده است.
وی در ادامه با اشاره به ضرورت انسجام و یکپارچگی و توازن و همافزایی بخشهای مختلف در برنامهریزی بیان کرد: آقای رحمانی بنا دارد متصدی سه وزارتخانه یعنی صنعت، معدن و تجارت بشود. آیا بین این سه بخش توانسته است یک انسجام و توازن ایجاد کند؟ همان طور که در نامه اقتصاددانهای بزرگ کشور به رییس جمهور آمد و رهبر انقلاب نیز چند بار تاکید کردند که به این نامه توجه کنید، نکته اصلی آن نابرابری بین دو بخش تولید و تجارت از بین برود. بنا بر آمارهای موجود طی شش دهه گذشته نرخ تشکیل سرمایه ناخالص در بخش تولید و کشاورزی در مقایسه با بخش خدمات، همواره رو به افول بوده است. بویژه در یک دهه اخیر یک نابرابری آشکاری بین این چند حوزه دیده میشود.
وی در ادامه با اشاره به نامه اقتصاددانان به رییس جمهور بیان کرد: در آن نامه آمده بود که متاسفانه سلطه سرمایههای تجاری در تصمیمگیریهای کلان کشور و نظام کلان تدبیر و حکمرانی باعث شده است که عدم توازن در کشور بین بخشهای تولیدی در حوزه کشاورزی و حوزه صنعت با بخشهای واسطهگری و خدمات دیده شود. هیچ برنامهای برای ایجاد توازن به نفع بخش تولید دیده نمیشود. رویکرد و اهدافی که در زمینههای مختلف باید تغییری در وضع موجود ایجاد کند. آقای روحانی برای چه میخواهد وزرا را عوض کند؟ شما نیز همان برنامه وزیر قبلی را به ما ارائه کردید. چه تغییری در برنامه شما وجود دارد؟ شما همان برنامه آقای شریعتمداری را با تغییر به ما ارائه کردید. این گونه تحولی در مدیریت کشور ایجاد نمی شود.
صادقی در ادامه بیان کرد: آقای شریعتمداری تقصیر فساد در حوزه خود را به گردن وزیر قبلی انداخت و واردات رانتی در ثبت سفارش خودرو را به عهده وزرای قبل سپرد. شما در این زمینه چه میگویید؟ شما در طول چهار سال وزیر قبلی یعنی آقای نعمتزاده، معاون ایشان بودید و در طول یک سال گذشته نیز معاون طرح و برنامه و قائم مقام آقای شریعتمداری بودید. شما میخواهید از پاسخگویی فرار کنید؟
وی گفت: شما در وضعیت موجود چه نقشی دارید و چگونه توانستهاید سه مقطع تحصیلی را در طول این دوره پرکار مدیریتی خود طی کنید و چگونه توانستهاید کارشناسی حقوق بگیرید و کارشناسی ارشد مدیریت دولتی و دوره دکترای مدیریت را اخذ کنید؟ آیا امکان پذیر است که یک دانشجو بر سر کلاس حاضر شود و این همه مسئولیت داشته باشد و سه مقطع تحصیلی را نیز پشت سر بگذارد؟ خوشبختانه شما متولد ۱۳۴۵ هستید ولی مدارک شما با این همه مسئولیت و ارتقای تحصیلی تناسب ندارد. امیدواریم که در این زمینه پاسخ شفافی دهید. آقای روحانی گفتند عدهای از ارز یارانه سوء استفاده کردند. به آقای رحمانی گفتم اگر در بعضی از سمتها ابوذر و سلمان هم به کار گرفتهاید یک سال بعد آن را عوض کنید. آقای روحانی خودتان به این توصیه عمل کردید؟ چرا وزرا را از یک پست به پست دیگر جابهجا میکنید؟
صادقی با اشاره به فاجعهای که در وزارت صنعت، معدن و تجارت در حال رخ دادن است گفت: این فاجعه احداث کارخانه ذوب و پالایش سونگون ورزقان است. کارشناسان هشدار میدهند که احداث این کارخانه ذوب و پالایش آن هم به بهانه اطاعت از فرمایش رهبری برای جلوگیری از خام فروشی و ایجاد اشتغال یک فاجعهای به مراتب خطرناکتر از فاجعه دریاچه ارومیه است. در آن زمان کارشناسان هشدار دادند که این طرحها دریاچه ارومیه را خشک میکند اما هیچ کس به آن توجه نکرد. امروز نیز میخواهند ۵۰۰۰ میلیارد تومان هزینه کنند تا حداکثر برای ۵۰۰ نفر اشتغالزایی کنند.
انتهای پیام