به گزارش ایسنا، کنترل منابع آب سطحی کشور از طریق ۱۱۶۷ ایستگاه هیدرومتری بهصورت شبانهروزی انجام میشود؛ بهگونهای که از ابتدای اجرای طرح احیا در سال ۱۳۹۴ تا نیمه اول سال جاری، در مجموع ۴۴ هزار و ۵۷۲ حلقه چاه غیر مجاز با حجمی معادل ۲ میلیارد و ۲۵۷ میلیون مترمکعب مسدود شد.
همچنین از ابتدی اجرای طرح احیا تاکنون، ۲۴ هزار و ۷۱۰ دستگاه کنتور هوشمند روی چاههای کشاورزی و در سال جاری نیز تعداد ۲۰۶۴ دستگاه کنتور هوشمند توسط شرکتهای آب منطقهای در سطح کشور نصب شده که معادل حدود ۲۸ درصد از برنامه عملیاتی سال ۱۳۹۷ است.
در این شرایط میبدی - مدیرکل دفتر نظامهای بهرهبرداری و حفاظت آب و آبفای وزارت نیرو - درخصوص اجرای قانون تعیین تکلیف چاههای آب فاقد پروانه بهرهبرداری، اظهار کرد: تشکیل کمیسیونهای رسیدگی به امور آبهای زیرزمینی در تمام استانها، تهیه فهرست چاههای حفر شده فاقد پروانه تا قبل از پایان سال ۱۳۸۵، ایجاد سامانه اطلاعرسانی اینترنتی تعیین تکلیف چاههای فاقد پروانه و تهیه دستورالعملهای مورد نیاز برای تشریح نحوه تعیین تکلیف چاههای فاقد پروانه بهرهبرداری، از جمله اقدامهای انجام شده در این زمینه است.
وی با اشاره به رسیدگی به وضعیت چاههای فاقد پروانه در دو محدوده "الف" و "ب" اضافه کرد: در محدودههای مطالعاتی "الف" که دارای ظرفیت آب قابل تخصیص برای تعیین تکلیف چاههای آب فاقد پروانه بهرهبرداری حفر شده تا پایان سال ۱۳۸۵ هستند و مصارف فعلی مجاز کشاورزی کمتر از آب قابل برنامهریزی دشت است، حداکثر تا سقف ۵۰ درصد آبدهی زمان بازدید، پیشنهاد آبدهی خواهد شد همچنین پروانه برای اینگونه چاهها با حداکثر آبدهی ۱۸ لیتر در ثانیه بلامانع اعلام شده است.
سالیان متمادی است که با روند کاهش سطح سفرههای آب زیرزمینی و تبعات آن مواجه هستیم. براساس بررسیهای صورت گرفته در زمینه آبهای زیرزمینی، به صورت جمعی رقمی در حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیارد مترمکعب از ظرفیت مخازن دشتها برداشته شده است بنابراین برای تعادل بخشی باید فرصت مناسبی به آن داد تا به مرور زمان با تغذیه درست این رقم به سفرهها بازگردد.
براساس برنامهریزی صورت گرفته باید در برنامه ششم توسعه ۱۱ میلیارد مترمکعب از برداشت سفرهها کاسته شده و به منابع آبخوان اضافه شود. براین اساس برنامههای متعددی در قالب اجرای طرح احیا و تعادلبخشی برای دستیابی به این مهم در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفته است.
با توجه به وضعیت بحرانی منابع آبی انتظار میرود دولت نگاه جدیتری به این موضوع داشته باشد تا در سریعترین زمان ممکن وضعیت منابع آبهای زیرزمینی سر و سامان یابد.
انتهای پیام