آلبوم موسیقی «آرش کمانگیر» بر اساس منظومهای مشهور به همین نام از سیاوش کسرایی توسط پژمان طاهری آهنگسازی شده و شهرام ناظری آن را خوانده است؛ مراحل تولید این اثر به پایان رسیده و بهزودی در دسترس علاقهمندان خواهد بود. بخشی از این آلبوم در «کنسرت هاوس» شهر وین توسط ارکستر مجلسی اتریش و به رهبری طاها عابدیان ضبط شده است. قطبالدین صادقی، کارگردان تئاتر نیز به عنوان راوی داستان، با گروه سازندگان این آلبوم همکاری داشته است. گویا دیگر قطعههای این مجموعه، «شب»، «قصه»، «امید»، «آهنگ دگر»، «بدرود» و «سوگ» نام دارند.
پژمان طاهری ـ آهنگساز آلبوم موسیقی آرش کمانگیر ـ در گفتوگو با ایسنا، درباره این آلبوم اظهار کرد: اولین بار حدود ۱۴ سال پیش بود که آقای ناظری خواستند شعر منظومه آرش کمانگیر (شعری در قالب نیمایی) را با هم کار کنیم. آن موقع بخشهایی از این منظومه بلند را انتخاب کردم و آن را با چند ساز ایرانی ضبط کردیم اما به مرحلهای نرسید که منتشر شود و من فکر میکنم خیر ما در این بود.
او افزود: در این سالها آقای ناظری خواستند کار را تکمیل کنیم، به سرانجام برسانیم و با ارکستر بزرگ ضبط کنیم. یک و نیم سال پیش به این جمعبندی رسیدیم که همه منظومه را با ارکستر کار کنیم. من وقتی تایید این موضوع را از او گرفتم، ماکت کار را در وین ساختم به استاد ناظری نشان دادم، او نکاتی را به من گفت. بعد به وین برگشتم و بخش ارکستر را بهار سال گذشته در همان جا ضبط کردم. سپس به ایران آمدیم و سازهای ایرانی کار را مانند عود و سنتور در ایران ضبط کردیم.
این آهنگساز در ادامه توضیح داد: بخشی از کار را استاد ناظری دکلمه کردند اما عمده بخشهای دکلمه بر عهده دوست قدیمی من قطبالدین صادقی است. بخش آواز استاد ناظری و میکس و مستر کار توسط آقای ذبیحالله وحید در اصفهان ضبط و انجام شد.
طاهری درباره اینکه چرا پس از ضبط این اثر با سازهای ایرانی دوباره با ارکستر ضبط شده است، گفت: در ضبط اولیه شاید ۲۵ درصد کل شعر خوانده شد اما در نسخه جدید صد درصد شعر در ۴۴ دقیقه ارائه شده است. ارکستری که کار را ضبط کرده ارکستری ۳۰ نفره است و از معتبرترین نوازندگان اتریش در آن حاضر هستند. در تمام این سالها آقای ناظری اصرار داشتند که این کار با ارکستر بزرگ اجرا شود و این تجربه ایشان به کمک من آهنگساز آمده البته بیس ملودیها همان است.
«آرش کمانگیر» روی صحنه هم میرود؟
او ضمن تشکر از تهیهکننده این آلبوم، درباره اینکه آیا قراری بر اجرای صحنهای این اثر هست یا نه، گفت: من آهنگساز این کار هستم و در موسیقی ایران رسم بر این است که بزرگترها تصمیم بگیرند اما تجربه من میگوید استاد ناظری بیمیل نیستند این کار اجرای صحنهای هم داشته باشد. برای این کار باید همه به جمعبندی برسند اما هنوز صحبتی برای چنین اجرایی انجام نشده است.
آهنگساز آلبوم آرش کمانگیر بیان کرد: برای کاری که میسازم توضیح کلام ندارم اما داستان این آلبوم صرفا حماسه نیست و بخشهایی از آن سوگواری و امید است. این داستان یک زندگی است که ممکن است در جایی حماسی و در جایی حالت غمگین و روایی داشته باشد.
او حال و هوایش هنگام ساخت این اثر را چنین بیان کرد: بارها دکلمه سیاوش کسرایی (شاعر منظومه آرش کمانگیر) را گوش میدادم و چند بار به گورستان مرکزی وین که او در آنجا دفن شده، رفتم. از طرفی حال و هوایی که استاد ناظری از آقای کسرایی برای من تعریف میکرد خیلی در کارم تاثیر داشت.
این آهنگساز درباره احتمال همکاری آیندهاش با شهرام ناظری گفت: من اگر کار دیگری بسازم که مورد پسند ایشان قرار بگیرد خیلی دوست دارم با آقای ناظری کار کنم. من زمانی که با استاد شجریان و لطفی نیز کار میکردم بیشترین هدفم این بود که کنار آنها باشم و چیزی یاد بگیرم.
او در پایان صحبتهای خود بیان کرد: ما این فرصت را از دست دادیم که ببینیم اگر شاعر زنده بود خوشحال میشد ما کار او را به شکل آلبوم موسیقی منتشر کردهایم یا نه اما امیدوارم افرادی که آن را گوش میکنند از شنیدن آن لذت ببرند.
انتهای پیام