به گزارش ایسنا، دکتر حسین نحوی نژاد در نشست خبری امروز خود که به مناسبت روز جهانی «عصای سفید» برگزار شد، ضمن اشاره به بازگشت موفقیت آمیز کاروان پاراآسیایی که موفق به کسب رتبه سوم بازیها شدند گفت: در این مسابقات نابینایان موفق به کسب ۴۸ مدال شدند که ۱۵ مدال طلا است. نسبت به دوره قبلی نابینایان حضور سازندهتری داشتند که به زودی در مراسمی از زحمات آنها تقدیر میکنیم.
نحوی نژاد با بیان اینکه نقش سازمان بهزیستی باید در مسابقات ورزشی برجسته تر باشد، ادامه داد: چراکه بالای ۹۰ درصد شرکت کنندگان این مسابقات معلولین هستند لذا این سازمان باید برای بازتوانی و تربیت بدنی که یکی از محورهای ماست، نگرش و نقش موثرتری داشته باشد.
حدود ۲۶۰ میلیون نابینا و کمبینا در جهان زندگی میکنند
عوامل موثر در نابینایی
۶۰ درصد نابینایان شناسایی شده «مرد» هستند
به گفته وی حدود ۲۶۰ میلیون نابینا و کم بینا در جهان زندگی میکنند که حدود ۳۵ تا ۴۰ میلیون نفر از آنها نابینای مطلق هستند و پیش بینی میشود که تا سال ۲۰۲۰ این رقم افزایش داشته باشد. بیماری مزمن که به خصوص در سالمندان دیده میشود مانند فشار خون و دیابت یا بیماریهای که سیر مزمن دارد باتوجه به نوع زندگی میتواند در این زمینه موثر باشد.
به گفته وی در ایران به جز عوامل ژنتیکی و مادرزادی عواملی مثل حوادث و کم بیناییها و نابیناییها و عوارض کهولت سن میتواند موجب نابینایی می شود.
وی افزود: براساس بانک اطلاعات سازمان بهزیستی، حدود ۱۱ درصد از معلولان شناخته شده در گروه اختلالات بینایی قرار دارند که ۴۰ درصد از آنها زن و ۶۰ را مردان تشکیل میدهد. به نظر میرسد نیمی از افرادی که تحت پوشش این سازمان هستند در گروه نابینایان مطلق طبقه بندی میشوند که باید تمهیداتی برای آنها داشته باشیم.
نابینایان هوش بالایی دارند
نحوی نژاد معتقد است که این گروه بسیار مستعد است چراکه این افراد بسیار ذکاوت و هوش بالایی دارند به دلیل نوع معلولیت و زمینه ادامه تحصیل در این گروه بسیار بالاست.
به گفته وی بین ۳۵ درصد از افراد دانشجوی تحت حمایت سازمان در گروه نابینایان قرار دارند که اگر هم حضور این افراد کمرنگ است به دلیل موانع ایجاد شدهای ست که جامعه ایجاد کرده که زمینه حضور کم این افراد را فراهم میکند.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به قانون سه درصد استخدام معلولان بیان کرد: یکی از زمینه های پررنگ در بخش دولتی برای نابینایان آموزش و پرورش است؛ اصولا نابینایان در این زمینه توان بالایی دارند اما متاسفانه زیرساختهای توجه به افراد نابینا در جامعه بسیار ضعیف است.
زیرساختهایی که برای نابینایان فراهم نیست
تسهیلات دولت برای اشتغالزایی نابینایان
وی با بیان اینکه امروزه میتوان تهران را با شهرهای مدرن جهان مقایسه کرد این درحالیست که زیرساختهای مهم برای نابینایان بسیار ضعیف است اظهار کرد: این درحالیست که شهرهای مدرن آمادگی پذیرش افراد معلول را دارند.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی با اشاره به قانون جدید استخدام معلولان گفت: از سال آینده ۳۰ تا ۵۰ درصد حقوق معلولان بسته به نوع معلولیت توسط دولت پرداخت میشود، همچنین مساعدتهایی همانند پرداخت حق بیمه سهم کارفرمایی از صندوق فرصتهای شغلی به معلولان و کارفرمایان در نظر گرفته شده است.
نحوی نژاد افزود: ضمن اینکه ۵۰ درصد استخدام های دولتی (قانون ۳ درصد) از بین نابینایان انجام میشود تأکید کرد: در بخش غیر دولتی نیز ۱۰ تا ۱۵ درصد استخدام نابینایان در نوسان بوده و این موضوع باید افزایش یابد در زمینه مشاغل دولتی نیز سازمان اداره استخدامی کشور قول داده سهمیه استخدامی را حفظ کند همچنین نمایندهای از سوی سازمان بهزیستی در مصاحبه ها حاضر میشود تا حقی ضایع نشود.
تنبلی چشم؛ مهمترین عامل شیوع نابینایی
نحوی نژاد افزود: باتوجه به اینکه بیشترین عامل نابینایی شیوع تنبلی چشم در میان جوانان است لذا در سال ۹۶ حدود سه میلیون کودک در این سنین غربالگری شدند که ۹۶ هزار و ۱۳۴ نفر از اینها به مراکز تخصصی ارجاع داده شدند. از بین اینها ۶۵ هزار نفر دچار عیوب انکساری بودند و ۳۲۰۰ نفر انحراف چشم داشتند. به طور کلی ۲۱۰ هزار کسانی بودند که اگر شناسایی نمیشدند ممکن بود دچار مشکل شوند.
به گفته وی ۳۵ واحد بینایی در کشور وجود دارد که سال گذشته ۴۲ هزار نفر از این خدمات بهره مند شدند و ۱۳ مرکز برای ارائه خدمات به نابینایان و خانواده های آنها راهاندازی شده است.
به گفته معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی در حال حاضر ۶۰۰ هزار نفر از این سازمان مستمری میگیرند که ۵۰۴ هزار نفر.از آنها در حوزه توانبخشی هستند و باید سال آینده مستمری آنها به حداقل دستمزد افزایش یابد.
به گفته وی پیش بینی میشود که اکنون مستمری این افراد یک میلیون تومان شود و باتوجه به تورم به یک میلیون و دویست هزار تومن برسد.
به گزارش ایسنا، سهیل معینی مدیرعامل انجمن باور با بیان اینکه تبعیضها علیه نابینایان بسیار آشکار است با بیان اینکه ایران در سال ۸۷ به کنواسیون حقوق جهانی معلولان ملحق شد گفت: در سال ۹۵ اولین گزارش رسمی ایران به ژنو ارائه شد.
به گفته وی این کنواسیون تاکید دارد که افراد نابینا و معلولان مانند بقیه افراد باید از حقوق برابری بهره مند شوند و این تبعیضها باید رفع شود.
وی با اشاره به وضعیت اشتغال نابینایان افزود: بسیاری از دستگاههای اجرایی با اتکا به ضوابط پزشکی و اختصاصی استخدام را برای نابینایان محدود کردهاند و افراد معلول از تدریس در مدارس عادی محروم هستند به طوریکه عقیده آموزش و پرورش بر این است نابینایانی که از سهمیه ۳ درصدی استخدامی آموزش و پرورش استفاده می کنند باید در مدارس استثنایی و یا در بخش اداری مدارس فعالیت کنند این در حالیست که ضوابط تدریس در مدارس عادی تنها محدود به شرط سواد و مدارک علمی و سواد مدیریت کلاس است.
معینی در پایان از رییس جمهور و دستیار حقوق شهروندی و معاونت حقوقی دولت خواست تا این رویه تغییر کند.
انتهای پیام