به گزارش ایسنا و به نقل از دیلیمیل، پس از گذشت کمتر از یک هفته از تعلیق فعالیت تلسکوپ "هابل"، " رصدخانه پرتو ایکس چاندرا"( Chandra X-ray Observatory) ناسا نیز غیرفعال شد.
هفته پیش ناسا اعلام کرد، یک نقص فنی موجب شده است که فعالیتهای علمی تلسکوپ فضایی هابل(Hubble) متوقف شود.
در هفته گذشته یکی از ژیروسکوپهای هابل خراب و وارد "حالت ایمن" شد.
هابل ۳ ژیروسکوپ به عنوان پشتیبان همراه خود دارد که برای همین اوقات روی آن تعبیه شده است، اما مشکلی در این مورد وجود دارد: دو تا از آنها دچار همین سرنوشت شدهاند و کار نمیکنند، دیگری هم هنگامی که ناسا خواست آن را به کار بیاندازد، درست کار نمیکرد.
"تلسکوپ فضایی هابل"(HST) در سال ۱۹۹۰ توسط شاتل "دیسکاوری" در مدار گردش قرار گرفت. نام این تلسکوپ از نام کیهانشناسی به نام "ادوین هابل" گرفته شد. اگرچه هابل اولین تلسکوپ فضایی نبود ولی یکی از بزرگترین و پرکاربردترینها بهشمار میآید.
آخرین مأموریت تعمیراتی هابل در سال ۲۰۰۲ میلادی انجام شد.
تمام فعالیتهای تلسکوپ فضایی هابل توسط پایگاههای زمینی کنترل میشوند. نقطه مرکزی تمام عملیاتها تیم عملیات پرواز است که در مرکز پرواز فضایی "گودارد" واقع "درمریلند"، قرار دارد.
"هابل" یک برنامه مشترک میان "ناسا" و "آژانس فضایی اروپا" است.
مقامات ناسا معتقدند قرار گرفتن "هابل" در وضعیت ایمن به معنی اتمام فعالیتهای آن نیست و ناسا قصد دارد دوباره آن را فعال کند.
روز گذشته نیز ناسا دوباره اعلام کرد که از روز چهارشنبه، "رصدخانه پرتو ایکس چاندرا" در "وضعیت ایمن" قرار گرفته است. علت این امر نیز به دلیل بروز مشکل در "ژیروسکوپ" آن اعلام شده است.
"چرخشنما" یا "ژیروسکوپ" چرخ دوار و پرسرعتی است که وزن آن بر محور حلقه بیرونی متمرکز است و میتواند آزادانه عمود بر صفحه دوران در یک یا چند راستا بچرخد.
این نشان میدهد مشکل "هابل" و " چاندرا" با هم مشترک است.
تمام فعالیتهای "چاندرا" در زمینه پرتو "ایکس" صورت میگیرد.
هر دواین دو تلسکوپها قدیمی هستند. "هابل" ۲۸ ساله و "چاندرا" ۱۹ سال دارد.
"جاناتان مکداول" ستارهشناس تلسکوپ "چاندرا" از "مرکز اختر فیزیک هاروارد-اسمیتسونین"(CFA) روز گذشته در پیامی در صفحه مجازی خود در توئیتر نوشت، چاندرا تصمیم دارد مانند هابل به تعطیلات کوتاه مدت برود.
علت دقیق قرار گرفتن این تلسکوپ در وضعیت ایمن، هنوز هم در حال بررسی است.
ناسا هماکنون رفع مشکل تلسکوپ "هابل" را در اولویت قرار داده است.
ستارهشناسان از رصدخانههای مداری برای بررسی اعماق کیهان استفاده میکنند.
انتهای پیام