تحلیل فرانکفورتر آلگماینه

پرونده خاشقجی نه تنها عربستان که دیگر کشورهای عرب سرکوب‌گر را نیز می‌لرزاند

قطعی شدن این موضوع که جمال خاشقجی در استانبول به قتل رسیده است می‌تواند پیامدهایی گسترده‌ برای کل خاورمیانه داشته باشد. این نظری است که راینر هرمان، تحلیل‌گر روزنامه آلمانی "فرانکفورتر آلگماینه"دارد.

به گزارش ایسنا، به نقل از دویچه‌وله، ناپدید شدن و مرگ بسیار محتمل جمال خاشقجی، برجسته‌ترین منتقد سعودی، این ظرفیت را دارد که تنش‌ها را در منطقه‌ای تشدید کند که در هر حال بی‌ثبات‌ترین منطقه جهان و دارای بیشترین بحران‌هاست.

روزنامه "واشنگتن پست" که خاشقجی در یک سال گذشته برای ‌آن قلم می‌زد در این میان به نقل از منابع ترکیه‌ای و آمریکایی نوشته است که اسنادی شامل ویدیو و صدا موجود هستند که ثابت می‌کنند خاشقجی واقعا در روز دوم اکتبر در کنسولگری کشورش در استانبول به قتل رسیده است. مقامات ترکیه تنها به این دلیل این اسناد را علنی نکرده‌اند چون این اسناد روشن می‌سازند که این مقامات تا چه اندازه از سرکنسولگری عربستان (و هم‌چنین بسیاری از دیگر نمایندگان دیپلماتیک) در ترکیه جاسوسی می‌کنند، کاری که یک توهین دیپلماتیک آشکار به شمار می‌رود.

نقشه‌ای که از مدت‌ها پیش طراحی شده بود

"واشنگتن پست" روزها قبل نوشته بود که به اطلاعاتی مخفی دست یافته که نشان می‌دهند محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، قصد دارد این شخصیت منتقد را با توسل به حیله‌ به عربستان بکشاند و در آنجا او را بازداشت کند اما خاشقجی فریب نخورده است. سپس او را به استانبول، محل زندگی نامزدش کشاندند، جایی که در کنسولگری عربستان سعودی برای همیشه ناپدید شد.

در این میان حتی دونالد ترامپ و کنگره آمریکا وارد صحنه شده‌اند. ممکن است که مورد خاشقجی در سیاست غرب در برابر عربستان تغییری ایجاد کند و این پیامدهایی برای کل خاورمیانه داشته باشد.

صرف ناپدید شدن خاشقجی باعث لطمه به اعتبار عربستان شده که تحت رهبری ولیعهد ۳۳ ساله‌اش به دنبال یک تحول اجتماعی عمیق است. آزادی‌های جدید بناست که مردم را راضی نگاه دارند تا نخواهند که طالب حق اظهار نظر در مسائل سیاسی هم بشوند. انتقاد قابل تحمل نیست. تنها رهبر است که آزادی را می‌دهد و می‌گیرد. 

حالا عربستان سعودی به صلابه کشیده شده و ممکن است در زمره کشورهای شروری قرار داده شود که منتقدین را به زندان می‌اندازند و حتی در خارج از مرزهای خود به قتل می‌رسانند. این را دونالد ترامپ هم نمی‌تواند بپذیرد. اما قدرت عربستان به عنوان رهبر جهان عرب تا حد زیادی وابسته به حمایت آمریکاست. بدون پشتیبانی آمریکا عربستان قادر به ادامه سیاست سخت خود علیه ایران نیست. در مقابل عربستان سعودی‌ اگر تضعیف شود نمی‌تواند از راه حلی که دولت اسرائیل و کاخ سفید برای مسئله فلسطین در نظر گرفته‌اند، حمایت کند.

زلزله‌ای که دامنه آن از عربستان فراتر می‌رود

برای همه کشورهای اروپایی بار دیگر این سوال مطرح می‌شود که چگونه باید با حکومت‌های زورگو رفتار کنند. وقتی در یکی از کشورهای اروپای شرقی منتقدی به قتل می‌رسد بلافاصله خواست تحریم  آن کشور مطرح می‌شود. عربستان قطعا تنها کشور عربی نیست که زندگی منتقدان در آن با خطر روبروست. به همین دلیل مورد خاشقجی زلزله‌ای را به وجود می‌آورد که تأثیرش را ورای مرزهای این کشور سلطنتی هم می‌توان احساس کرد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۱ مهر ۱۳۹۷ / ۱۰:۴۹
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 97072111524
  • خبرنگار : 71593