به گزارش ایسنا، روزنامه پراودا در گزارشی به بررسی روابط هند با دو قدرت جهانی یعنی آمریکا و روسیه پرداخته و نوشته است: روسیه و هند دوستی دیرینهای با یکدیگر دارند. شوروی در جنگ هند و پاکستان از هند حمایت کرد. دولت آن تسلیحات و مواد غذایی بسیار زیادی را روانه هند کرد. لئونید برژنف، دبیرکل سابق کمیته مرکزی حزب کمونیست شوروی نیز کمک نظامی مستقیمی را در اختیار ایندیرا گاندی، نخست وزیر وقت هند قرار دارد. شوروی همچنین کشتیهای ناوگان اقیانوس آرام خود را به خلیج بنگال فرستاد تا با نیروهای ناوگان هفتم آمریکا که از پاکستان حمایت میکردند، مبارزه کنند.
پس از آن که حزب نارندرا مودی، نخست وزیر هند قدرت را به دست آورد، این رابطه سرد نشد و همکاری و دوستی روسیه و هند پیوسته روندی رو به رشد داست. با این وجود در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما، رییس جمهور پیشین آمریکا، واشنگتن تصمیم گرفت که مودی را به رغم ممنوعیت او از ورود به آمریکا بر سر نقشش در مساله وقایع گجرات، شریک استراتژیک خود کند.
این روزها مقامات دولت آمریکا، دولت مودی را دموکراتیکترین دولت آسیا توصیف میکنند. آمریکا میخواهد دهلی نو وزنه اصلی مقابله با پکن در منطقه باشد. آمریکا در سال 2001 محدودیتهای تامین تسلیحات آمریکا در خصوص هند را لغو کرد و زمانی نه چندان دور هم واشنگتن و هند توافق امنیت و سازگاری را امضا کردند که بر مبنای آن هند میتواند برای داشتن سیستمهای ارتباطی امن، تجهیزات آمریکایی خریداری کند.
آمریکا در اصل این توافق را با اعضای پیمان ناتو امضا کرده است. طبق این توافق هند به اندازه اعضای ناتو از تکنولوژیهای پیشرفته آمریکایی بهرهمند میشود. این بالاترین حد اعتماد است که هند با خرید سامانه دفاع موشکی S-400 از روسیه آن را از بین خواهد برد. واشنگتن اما هنوز مطمئن نیست که میخواهد به دنبال امضای توافق خرید این سامانه، تحریمهایی را علیه هند اعمال کند یا خیر.
اکنون شاهد کشمکش دو قدرت جهانی بر سر ارتباط با هند هستیم که بزرگترین کشور در حال توسعه جهان بوده و آماده است تا میلیاردها دلار برای قراردادهای نظامی و تکنولوژی پرداخت کند.
تاتیانا شاومیان، رییس مرکز مطالعات هند در موسسه مطالعات شرقی آکادمی علوم روسیه میگوید: شوروی و روسیه متحدان دیرین هند هستند اما هند و آمریکا نیز روابط پیوستهای با یکدیگر دارند. حدود دو میلیون هندی در آمریکا زندگی میکنند و این اقلیت قدرتمندی در زمینه فرصتهای مالی است.
هند برای گزینهای که سودی برایش نداشته باشد، هزینه نمیکند؛ چه این گزینه از طرف روسیه باشد و چه آمریکا. خرید سامانه S-400 نیز همچون خرید هلیکوپترهای کاموف روسیه بر مبنای توافق میان دو طرف صورت خواهد گرفت. روسیه و هند همکاری خود را در زمینه ساخت راهآهن، تحقیقات فضایی مشترک و سایر حوزهها ادامه خواهند داد. هند در سال جاری میلادی 4.2 میلیارد دلار برای ساخت پنجمین و ششمین واحد نیروگاه برق هستهای "کونداکولام" دریافت خواهد کرد.
شاومیان در گفت و گو با پراودا میگوید: آمریکاییها استثنایی قائل خواهند شد و هند را تحت تحریمهای خود قرار نخواهند داد. روسیه نیز به ویژه با توجه به فشار غرب علاقه زیادی به شراکت با هند دارد.
این توافق به ارزش نزدیک به 5.5 میلیارد دلار پس از آن صورت گرفت که هند به روسیه گفت، توافق "سازگاری و امنیت ارتباطی" تنها به منظور دریافت تسلیحات از آمریکا صورت گرفته است. به گفته یک منبع دولتی هند، این توافق "یک قرارداد مبتنی بر چارچوب است که ما را به کاری وانمیدارد. ما میدانیم که چطور تعادل را حفظ کنیم".
روزنامه "پرینت" هند در مطلبی اعلام کرده است که این کشور برای خرید 60 هلیکوپتر کاموف 226T برای ساخت آنها در هند و همچنین چهار فریگیت کلاس کریواک به ارزش حدود 2.2 میلیارد دلار آمادگی دارد. هند هنوز این قرارداد را امضا نکرده است زیرا دهلی نو خواستار تضمینهایی برای تامین موتورهای جدید است. روسیه اظهار کرده است که موتورهای تولید داخل، جایگزین این موتورهای تولید اوکراین میشوند.
به نوشته پرینت، قراردادی دیگر نیز در حوزه تولید مشترک اسلحه آکا-103 منعقد شده است. ارتش هند ارزیابی مثبتی در خصوص این سلاحها دارد. روسیه برای دور زدن تحریمهای احتمالی، امضای توافقهای مرتبطی را بر مبنای واحدهای پولی به جز دلار آمریکا پیشنهاد داده است.
انتهای پیام