آتش نشان شدن علاوه بر داشتن تواناییهایی بالای جسمانی، روحیهای بسیار مقاوم برای مقابله با شرایط ناگوار میخواهد و در واقع داشتن هر دوی این امتیازات لازمه این پیشه سخت و دشوار است. قطعاً تنها عشق و علاقه در وجود آتشنشانان است که مشکلات و سختیهای این حرفه را در مقابل آنها کوچک نشان میدهد و عشق است که آنها را در مقابله با ماموریتهای سختی که خطرات آنها، جانشان را تهدید میکند برای ماموریت احتمالی بعدی آماده نگاه میدارد.
خبرنگار ایسنا به مناسبت هفتم مهرماه «روز آتشنشانی و ایمنی»، به سراغ چند نفر از آتش نشانان جان بر کف شهر یزد رفته تا ضمن اشاره به سختی های این شغل، اهمیت فعالیت های پر خطر آنها را انعکاس دهد.
محمدرضا رحیمی، معاون عملیات آتشنشانی در مورد پیشه پر مشقت آتشنشانی میگوید: اگر عشق نبود هرگز آتش نشان نداشتیم و در واقع آتشنشانی پیشه عشق است و بس. کسی که وارد این شغل میشود باید تمام خطرات آن را به جان بخرد و زمانی که همه از شعلههای آتش گریزانند به دل آتش بزند.
وی بیان می کند: قریب 19 سال پیش وارد حرفه آتش نشانی شدم و بارها و بارها بعد از عملیات هایم با دیدن مصیبت های وارد شده بر خانواده های آسیبدیده، روح و روانم ضربه میخورد ولی بعد از هر عملیات موفقی هم که انجام می دادیم، مدت ها شاد بودم.
رحیمی ادامه می دهد: گاهی با دیدن سوختن تمام دسترنج شهروندانم و حتی عزیزانشان چنان درد می کشیم که انگار در همان شرایط هستیم. گاهی دیدن دختری که بعد از آتش زدن خانه، خود را حلق آویز کرده و مادری که خود و فرزند 7 سالهاش را تنها به دلیل یک سوءتفاهم آتش زده است، خاطره تلخی میشود که سالها با آن زندگی میکنیم و مدام با کوچکترین تلنگری در ذهن مان تداعی می شود .
وی با اشاره به حوادثی مانند پلاسکو، می گوید: توجه مسئولان و مردم بعد از حادثه پلاسکو و تجهیز کردن آتشنشانان به امکانات به روز در صورتی موثر خواهد بود که تداوم داشته باشد نه این که آتش نشانان باز به فراموشی سپرده شوند .
رحیمی از خاطرات متعدد ناگوارش در این شغل به جان دادن طفل دو ساله ای اشاره می کند که در زیر آوار ساخت و ساز غیراستاندادی گرفتار بوده و به رغم رهایی از آوار با تلاش آتشنشانان بر روی دستانش جان داده است .
وی ضمن تاکید بر توجه و نظارت بیشتر متولیان امر در رابطه با این نوع ساخت و سازها، به مرگ 13 نفر که تنها به دلیل سهل انگاری راننده در حین تصادف، بر اثر حریق سوختند و اجساد سوخته آنها در بدترین شکل از درون خودروی سوخته خارج شد نیز به عنوان یکی دیگر از این حوادث تلخ کاری خود اشاره میکند .
این آتشنشان یزدی معتقد است که وجود مشاوران بعد از عملیات می تواند نقش زیادی در بهتر کردن حال و هوای آتش نشانان داشته باشد و آن ها را از فضای ناگوار زمان عملیات شان دور کند اما هنوز این طرح به مرحله اجرا نرسیده است .
وی همچنین میگوید: تمام این حوادث زاییده بیتوجهی مردم به نکات ایمنی است، هرچند که با وجود تکرار حوادث ناگوار باز هم اکثر مردم به مسئله ایمنی بیتوجه هستند .
معاون عملیات آتش نشانی یزد به اتفاقات شگفتی که در میان حوادث با آنها مواجه شده است نیز اشاره و بیان میکند: همسر یکی از حادثهدیدگان میگفت وقتی شوهرم برای کندن کانال به پایین ساختمان رفت با لبخند شماره آتشنشانی را به من یادآور شد و گفت: به دلم افتاده که این زمین ترکخورده روی سرم آوار میشود. متاسفانه همین اتفاق می افتد ولی موضوع سریع به آتشنشانی گزارش میشود.
وی ادامه می دهد: به دلیل این که محل این حادثه در درون بافت تاریخی شهر قرار داشت، آتشنشانان به سختی خود را به محل حادثه رسانند و بعد ار 26 دقیقه به طور ناباورانهای فرد حادثه دیده را صحیح و سالم از زیر آوار بیرون آورند.
رحیمی میگوید: همسر این فرد حادثه دیده پس از نجات شوهرش در حالی که گریه می کرد، زنده ماندن پدر دوقلوهای 7 سالهاش را مدیون اشکهای آنان و تلاش به موقع آتش نشانان می دانست .
«علیمحمد دشتی» کارمند ستاد فرماندهی آتش نشانی و فرزند شهید آتشنشان «محمد دشتی» نیز در مورد پیشه ی پرخطر آتش نشانی، میگوید: 7 سالی است که با عشق و علاقه آتشنشان هستم .
وی در مورد انتخاب شغل خود بیان میکند: تقریباً چهار و نیم ساله بودم که پدرم در عملیات اطفای حریق در دل آتش سوخت و تنها نامش را بر تصویر تاری که از چهرهاش درخاطرم داشتم، به جا گذاشت لذا علاقه به آتشنشان شدن با توجه به عشق و علاقه به پدرم و ارتباط نزدیک با آتشنشانان در من شکل گرفت و تمام تلاشم را برای رسیدن به درجه آتشنشانی انجام دادم .
دشتی، آتش نشانی را حرفهای می داند و می گوید: آتش نشانی عشق میخواهد و به نظر او با هیچ منطقی نمیتوان با مشقتهای آن سازگاری کرد. آتشنشان کسی است که باید همیشه برای روبرو شدن با سختیها آماده باشد و چه از لحاظ جسمانی و چه از لحاظ روحی باید توانایی رفتن به دل مشکلات را داشته باشد .
دشتی در مورد حرفه پراسترس ستاد فرماندهی آتشنشانی نیز میگوید: زمانی که مردم با حادثه ناگوار یا حریقی روبرو میشوند و با آتشنشانی تماس میگیرند، آنقدر مضطرب و نگران هستند که گاهی نمیتوانند به درستی آدرس محل حادثه را گزارش دهند .
وی می گوید: بعد از تماس این قبیل افراد باید در کوتاه ترین فاصله زمانی به نزدیکترین ایستگاه آتشنشانی اطلاعرسانی شود تا نیروها با تجهیزات مربوطه به حادثه یا حریق مذکور در محل حضور پیدا کنند .
دشتی توصیه میکند: در این مواقع باید کسی با آتشنشانی تماس بگیرد که از لحاظ روحی آرام تر از سایرین باشد تا بتواند آدرس درست را به آتشنشانی بدهد و نیروها به موقع در آن محل حضور یابند .
وی در مورد فعالیتهای حوزه ایمنی آتشنشانی به غیر از موارد حریق میگوید: ریزش آوار، تصادفات داخل شهری، محبوس شدن افراد در مکانی مانند اتاق یا آسانسور و مزاحمت حیوانات موذی، از جمله کارهایی است که آتشنشانی آنها را پوشش میدهد .
دشتی از بیتوجهی مردم نسبت به آتشنشانان گلایه میکند و میگوید: البته در چند سال اخیر به ویژه پس از حادثه پلاسکو، توجه بخش کثیری از مردم به آتشنشانان جلب شده است .
وی معتقد است که آتشنشانی که بعد از عملیاتی سخت با شرایط روحی نامساعدی روبرو میشود، در جمع خانواده نیز متاثر از این روحیه است لذا خانواده آتشنشانان نیز با صبر و تحمل خود بار مشکلات این حرفه را به دوش میکشند .
«مهدی حسینی» معاون آموزش پیشگیری آتشنشانی یزد هم به ارائه آموزشهای نکات ایمنی در این سازمان اشاره میکند و میگوید: این آموزش در در بخش درون سازمانی و برون سازمانی ارائه میشود .
وی تصریح میکند: آموزشهای درون سازمانی ویژه نیروهای آتشنشان در دو مرحله برای پرسنل جدید سازمان و آموزشهای ضمن خدمت برای تمام پرسنل به صورت روزانه انجام میشود .
وی از آموزش شهرشناسی ویژه آتشنشانان در دورههای شیفت عملیاتی نیز خبر میدهد و میگوید: آتشنشانان در قالب این آموزشهااز محدودههای عملیاتی خود بازدید میکنند و این بازدیدها برای ساختمانهای مهم به صورت ویژهتری انجام میشود تا در صورت رخداد حادثه یا حریق، آشنایی کافی با محل، مسیرهای دسترسی و موانع موجود کسب شود و ضمن این بازدیدها نیز نواقص موجود شناسایی و در مورد رفع آنها هشدارهای لازم ارائه میشود .
حسینی از نظارت آتشنشانی بر ساختمانهای تازه تاسیس نیز خبر میدهد و تصریح میکند: خوشبختانه برای کسب پروانه ساخت از شهرداری، آتشنشانی هم بر نحوه ساخت استاندارد و ایمن ساختمانها نظارت میکند و در صورت عدم رعایت نکات ایمنی اجازه ساخت به محل مذکور داده نمیشود .
وی مشکل عمده را مربوط به سازههایی میداند که از قبل ساخته شده و نکات ایمنی در آنها رعایت نشده که در این موارد جز متذکر شدن نکات ایمنی نمیتوان هیچ اقدام خاصی را صورت داد و تنها امید در این موارد توجه شهروندان به نکات ایمنی متذکر شده است .
وی بازار سنتی یزد را به عنوان یکی از سازه های غیر ایمن یزد می داند و میگوید: با وجود این که بازار مذکور یکی از پرترددترین اماکن تجاری و حتی گردشگری است، فاقد هرگونه تجهیزات ایمنی است و سیستم برق و راههای دسترسی آن نیز با مشکل اساسی روبرو است .
حسینی عنوان میکند: با توجه به جهانی شدن شهر یزد باید دستگاههایی مانند استانداری، میراث فرهنگی و شهرداری اعتبار لازم را جهت رفع مشکلات این بازار فراهم کنند که البته تامین بخشی از این هزینهها هم بر عهده مغازه داران بازار است .
معاون آموزش و پیشگیری آتشنشانی این چنین مشکلاتی را مبتلا به شهرک صنعتی یزد نیز میداند و اظهار میکند: عدم اطلاع آتش نشانی از نوع مواد اولیه و محصولات برخی از کارنجات از جمله مشکلاتی است که در صورت رفع این عوامل آتشنشانی میتواند با اعمال نکات ایمنی در پیشگیری برخی از حوادث این شهرک اقدام کند ولی متاسفانه به دلیل عدم همکاری کارخانجات تاکنون هیچگونه اقدامی در این باره نشده است ولی در نظر داریم با تشکیل کارگروهی از واحدهای مربوطه به صورت گروهی بازدید داشته باشیم .
انتهای پیام
زندگی در آتش!
آتش نشانی یکی از پرخطرترین مشاغل دنیا محسوب میشود اما در ایران هنوز در زمره مشاغل پر خطر قرار ندارد.