زمستان داغ برای بازار نفت با بازگشت تحریم‌های ایران

زمستان در پیش است و بازار نفت به نظر می‌رسد دچار محدودیت عرضه خواهد شد.

به گزارش ایسنا، صادرات نفت ایران از زمانی که دونالد ترامپ خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و بازگشت تحریم‌ها را اعلام کرد، متاثر شده و در اوت به پایین دو میلیون بشکه در روز رسید.

روی کاغذ به حد کافی ظرفیت تولید شناور میان تولیدکنندگان اوپک و روسیه برای جبران کاهش عرضه ایران وجود دارد اما آنچه که روی کاغذ وجود دارد و آنچه که می‌تواند در ماه آینده یا این حدود به تولید اضافه شود، لزوما یکی نیستند.

افزایش فصلی تقاضا برای نفت و احتمال کاهش تولید در نقاط دیگر جهان ممکن است باعث شود تا چند هفته آینده میزان عرضه از تقاضا کمتر شود و این موضوع برای بالا بردن قیمت‌های نفت کافی خواهد بود.

ظرفیت تولید شناور میان اعضای اوپک به پایین دو میلیون بشکه در روز کاهش پیدا کرده و کشورهایی که می‌توانستند، تولیدشان را در واکنش به تصمیم ژوئن اوپک برای افزایش تولید بالا برده‌اند.

در تئوری آن طور که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در آوریل ۲۰۱۶ به بلومبرگ گفته بود، این کشور می‌تواند تولیدش را به ۱۱.۵ میلیون بشکه در روز افزایش دهد. اما این کشور هرگز نیاز نداشته این میزان نفت را تولید کند و توانایی‌اش برای تولید میزان مذکور آزموده نشده است. رسیدن به این سطح تولید ممکن است چند ماه به طول بینجامد و مستلزم فعالیت حفاری قابل توجه است.

شمار دکل‌های حفاری نفت عربستان سعودی از آوریل رو به رشد بوده اما تازه به نقطه‌ای بازگشته که در بهار سال ۲۰۱۷ بوده که این کشور روی کاهش تولید متمرکز شده بود. تحلیلگران شرکت "انرژی اسپکتس" در این باره گفتند حتی اگر عربستان توسعه میدان خورایس را که ۰.۳ میلیون بشکه در روز ظرفیت دارد، آغاز کند احتمالا تنها به آهستگی تولیدش را به ۱۱.۵ میلیون بشکه در روز خواهد رساند.

پس از دیدار میان اوپک و متحدانش در ژوئن، صحبت‌های زیادی درباره آغاز مجدد تولید در میدان‌های نقطه صفر که منطقه مشترک میان عربستان سعودی و کویت است، مطرح شد اما فعالیت چندانی در این نقطه انجام نگرفته است و زودتر از سه ماهه نخست سال آینده نمی‌توان تولید از این منطقه را انتظار داشت.

در نقاط دیگر، روسیه تولید خود را از ماه مه به میزان ۲۵۰ هزار بشکه در روز افزایش داده است. الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه، هفته گذشته در ولادی‌وستوک به بلومبرگ گفت: این کشور می‌تواند تولیدش را ۳۰۰ هزار بشکه در روز دیگر افزایش دهد. اما تا پس از دیدار ماه جاری با متحدانش در اوپک در الجزایر، نمی‌تواند در خصوص اینکه آیا دنیا به این میزان نفت نیاز دارد، تصمیم بگیرد.

تقریبا زمان زیادی به سه ماهه چهارم سال باقی نمانده است و در آن زمان ممکن است بازار دچار محدودیت عرضه شود. شرکت "انرژی اسپکتس" انتظار دارد جهان تا آن زمان به ۳۳.۵ میلیون بشکه در روز نفت اوپک نیاز داشته باشد که مطابق با پیش‌بینی خود این گروه است. طبق نظرسنجی بلومبرگ، اوپک در حال حاضر ۳۲.۷ میلیون بشکه در روز نفت عرضه می کند و عراق، نیجریه و لیبی نزدیک به بالاترین میزان چند سال گذشته نفت تولید می‌کنند در حالی که وضعیت امنیتی آنها رو به وخامت است.

اگر اختلالات عرضه در هر یک از این کشورهای آفریقایی تکرار شود یا ناآرامی در دومین شهر عراق به میادین نفتی این کشور گسترش پیدا کند، کمبود عرضه به راحتی به بالای یک میلیون بشکه در روز خواهد رسید و روند کاهش تولید در ونزوئلا نیز شرایط را وخیمتر خواهد کرد. از سوی دیگر، نگرانی‌ها نسبت به چشم انداز اقتصادهای در حال توسعه و تاثیر جنگهای تجاری ترامپ که دورنمای تقاضا برای نفت را تیره کرده است وجود دارد. اگرچه این نگرانی‌ها جدی هستند اما تا سال آینده آشکار نخواهند شد.

مسئله مهم‌تر این حقیقت است که صادرات ایران به دلیل تحریم‌های آمریکا کاهش پیدا می‌کند و این مسئله برای رساندن قیمت نفت برنت به بالای ۸۰ دلار در هر بشکه برای نخستین بار از نوامبر سال ۲۰۱۴ کافی خواهد بود. زمستان امسال ممکن است زمستان داغی برای بازارهای نفت باشد.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۶ شهریور ۱۳۹۷ / ۱۲:۰۰
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 97062613135
  • خبرنگار : 71263