معلم: سلاح‌ شیمیایی بهانه‌ آمریکا برای حمله به سوریه است/سوچی،آستانه و ژنو ماهیت متفاوت دارند

وزیر خارجه سوریه تاکید کرد: آمریکا از سلاح‌های شیمیایی به عنوان بهانه‌ای برای توجیه حملات خود به سوریه استفاده می‌کند.

به گزارش ایسنا، ولید معلم، معاون نخست وزیر و وزیر خارجه سوریه در مصاحبه‌ای با مجله "الحیاة الدولیة" چاپ روسیه ضمن تاکید دوباره بر این مساله که سوریه سلاح شیمیایی ندارد، اظهار داشت: این اولین باری نیست که سوریه هدف حملات آمریکا قرار می‌گیرد و واشنگتن سلاح‌های شیمیایی را بهانه‌ای برای توجیه این حمله خود به کار می‌گیرد.

وزیر خارجه سوریه اظهارداشت: سناریوی استفاده از سلاح شیمیایی و تلاش برای مسئول جلوه دادن دمشق در این حملات به آسانی انجام می‌شود به شکلی که آمریکا برای اجرای این طرح خود از سازمان تروریستی کلاه سفیدها که توسط دستگاه‌های امنیتی انگلیس تشکیل شده و از سوی برخی کشورهای غربی حمایت مالی می‌شوند، استفاده می‌کند و یکی از مسئولیت‌های این سازمان اجرای چنین سناریوهایی است.

معلم در ادامه تاکید کرد: چنین سناریویی هیچگونه پایه قانونی نداشته و با غفلت شورای امنیت اجرا خواهد شد و واقعیت این است که سوریه از هیچگونه سلاح شیمیایی استفاده نمی‌کند.

این مسئول دولت سوریه در پاسخ به سوالی درباره اهداف آمریکا و همپیماناش در سوریه گفت: اهداف آمریکا تنها مربوط به خودش نبوده بلکه این کشور اهداف اسرائیل را در سوریه اجرا می‌کند. واشنگتن نمی‌خواهد سوریه کشور اصلی مقابله با اسرائیل باشد یا روابط استراتژیکی با ایران و روسیه برقرار کند. همچنین آمریکا به دنبال آن است که تمامی فعالیت‌های آتی سوریه را در راستای منافع اسرائیل به کنترل خود در آورد.

ولید معلم در ادامه درباره حل بحران سوریه اظهارداشت: آنچه از سازش سیاسی در سوریه حمایت می کند، توقف دخالت‌های خارجی در امور داخلی سوریه است که از جمله آن‌ها ارائه دستورالعمل‌هایی به مخالفان سوری درباره موضع‌گیری است که آن‌ها باید در گفت و گو با دمشق اتخاذ کنند.

معلم تاکید کرد: زمانی که این دخالت‌های خارجی به شکل کامل متوقف شوند، گفتگو میان گروه‌های سوری محقق خواهد شد و این امر تاثیر خود را بر موفقیت روند سیاسی منعکس خواهد کرد.

وزیر خارجه سوریه درباره کارهای انجام شده برای تدوین قانون اساسی جدید در این کشور گفت: کار همچنان در مرحله اول خود قرار دارد و ما در این مرحله به دنبال دستیابی به توافق‌هایی در خصوص تشکیل کمیته قانون اساسی جهت تدوین قانون جدید هستیم.

وی درباره ارتباط دولت سوریه با مخالفان اظهار داشت: مشکل خود مخالفان نبوده، بلکه حامیان آن‌ها هستند. در سوریه اپوزیسیون یکپارچه‌ای وجود ندارد. گروه‌های مختلفی هستند که فعالیت‌هایشان بنابر محل اقامت رهبران آن‌ها در کشورهای غربی یا عربی متفاوت است و هر گروه بر این اساس موضع‌گیری‌هایی را در راستای خواست کشورهای میزبان آن‌ها اتخاذ می‌کند، مخالفان در اتخاذ تصمیمات خود از استقلال برخوردار نبوده و گفتگوهایشان با دمشق براساس خواسته‌ها و تمایلات خودشان نیست.

ولید معلم در ارزیابی روند ژنو درباره حل بحران سوریه و نیز دیگر مذاکرات در آستانه و سوچی گفت: تفاوت ویژه‌ای میان ژنو، آستانه و سوچی وجود دارد. در ژنو قرار بود روند سیاسی آغاز شود و این روند و استفان دی میستورا، فرستاده ویژه سازمان ملل به سوریه تحت فشار کشورهای غربی قرار گرفتند، به همین دلیل هم نتایج سیاسی مهمی محقق نشد. وضعیت در آستانه با توجه به اهداف آن متفاوت بود. در مذاکرات آستانه شرایط برای جلوگیری از تنش‌ها در بسیاری از مناطق سوریه فراهم شد و در این راستا به توافق‌هایی در خصوص برخی مناطق رسیدیم که آخرین آنها ادلب بود. آستانه با ژنو متفاوت هستند و نمی‌توان بدون مذاکرات ژنو در مذاکرات آستانه پیشرفتی حاصل کرد.

وی افزود: در مورد سوچی نیز باید بگویم این شهر به محلی برای یک گفتگوی ملی، جامع و مثبت تبدیل شد و در این مذاکرات نتایج محسوسی به دست آمد که در موفقیت مذاکرات ژنو نقش داشتند.

این مسئول دولت سوریه در ادامه از همه سوری‌هایی که به دلیل فعالیت‌های تروریستی مجبور به مهاجرت از کشورشان شده بودند، خواست به سوریه بازگردند و به روند بازسازی‌ها در این کشور مشارکت کنند.

وی تاکید کرد: دمشق، امنیت و شرایط معیشتی مناسبی را برای آنها فراهم خواهد کرد.

معلم درباره انصراف برخی کشورهای غربی از بازسازی‌ سوریه پس از جنگ گفت: این همان عواملی است که تروریست‌ها را به تخریب زیرساخت‌ها و تاسیسات سوریه تحریک می‌کند. آن‌ها نمی‌خواهند در حمایت مالی از بازسازی‌ها مشارکت کنند تا زمانی که روند سیاسی پایان یابد. در واقع هدف آن‌ها کنترل بر این روند است بویژه که آن‌ها در اقدامات خصمانه خود شکست خوردند.

وزیر خارجه سوریه افزود: سوریه در جنگ علیه تروریسم به دوستان خود یعنی ایران و روسیه تکیه کرد و طبیعتا در روند بازسازی‌ها اولویت را به آن‌ها و شرکایشان خواهد داد و این به معنای وفاداری نسبت به فداکاری‌های آنها به سوریه است، همچنین این کشورها از امکانات مناسبی برای بازسازی برخوردار هستند. گروه دیگری از کشورهای دوست سوریه مانند چین، هند، مالزی، برزیل و آفریقای جنوبی نیز وجود دارند که شرکت‌هایی از آن‌ها تمایل خود را به مشارکت در بازسازی‌ها اعلام کرده‌اند.

ولید معلم درباره روابط سوریه با کشورهای عربی و امکان بازگشت سوریه به اتحادیه عرب گفت:  اتحادیه عرب اهمیت خود را از دست داده است. دمشق برای تقویت روابط با کشورهای عربی که در امور سایر کشورها دخالت نمی‌کنند، آماده است.

وزیر خارجه سوریه در پاسخ به سوالی درباره روابط کنونی سوریه و کشورهای عربی و اینکه آیا امیدی برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب وجود دارد یا خیر، اظهار داشت: اولا، اتحادیه عرب را فراموش کنید، این اتحادیه ساختاری که در سال ۱۹۴۵ براساس آن تشکیل شد را از دست داده و در حال حاضر فعالیت‌های این اتحادیه به دلیل خروج سوریه از آن دیگر اهمیتی ندارد. ثانیا درباره روابط ما با کشورهای عربی دوست دارم این مساله مهم را بگویم که سوریه در امور کشورهای عربی دخالت نمی‌کند و برای همه آنها خیر و خوبی می‌خواهد.

معلم تاکید کرد: دمشق تاکنون در نابودی زیرساخت‌های هیچ کشوری مشارکت نکرده است اما از ارتباط با کشورهای عربی که آماده پایبندی به این موضع‌گیری هستند استقبال می‌کند.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲۱ شهریور ۱۳۹۷ / ۱۰:۲۱
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 97062110611
  • خبرنگار : 71496