دغدغه‌هایی برای «مدیریت بحران در موزه‌ها»

«برای یک بارندگی عادی در تهران آمادگی نداریم اگر مدت زمان بارندگی بیش از ۱۵ دقیقه باشد، به مشکل ترافیک و سیل در خیابان‌ها دچار می‌شویم، چه برسد به پدیده‌هایی مانند طوفان و زلزله که قطعا آسیب‌های بیشتری را علاوه بر مردم، به مکان‌های فرهنگی و به خصوص موزه‌ها وارد می‌کند.»

به گزارش ایسنا، حسن خلیل‌آبادی، رئیس کمیسیون میراث فرهنگی و گردشگری شورای شهر تهران در آئین افتتاح کارگاه آموزشی «مدیریت بحران، در موزها» که سه‌شنبه ۲۰ شهریور در موزه انقلاب و دفاع مقدس کار خود را آغاز کرد، گفت: این کمیته نیازمند تشویق و کمک مسئولان میراث فرهنگی در تهران است. حدود ۱۰۵ موزه در استان تهران زیر نظر میراث فرهنگی یا دیگر دستگاه‌های دولتی و خصوصی فعالیت می‌کنند که شورای شهر نیز به آن‌ها توجه دارد.

او با بیان این‌که از یک بی‌توجهی دستگاه‌های مربوطه و از سوی دیگر بی اهمیت بودن این فضاها توسط مردم به عنوان نهادهای غیرتخصصی اما در سطح عام در جامعه باعث ناپایدار بودن و نامناسب بودن وضعیت موزه‌ها در کشور شده است، ادامه داد:‌ تعداد بازدیدکنندگان و شرایط حضور مردم در این فضاها،  در شأن موزه‌های امروزی نیست. خانه‌ی موزه‌های مشاهیر یا موزه دفاع مقدس و حتی موزه‌هایی که در تجهیز آنها اهتمام می‌شود، نیاز به استحکام و نگهداری دارند، اتفاقی که کمتر به آن توجه می‌شود. حتی وسایل و اشیایی که در این مکان‌ها نگهداری می‌شوند، کمتر مورد توجه و مرمت قرار می‌گیرند.

وی با اشاره به بحران‌هایی که موزه‌ها در این دوران با آن روبرو هستند، اظهار کرد: اتفاقاتی که در طول سال‌های گذشته به خصوص به واسطه حضور داعش، طالبان و تروریست‌ها در کشورهای منطقه برای موزه‌ها و آثار فرهنگی رخ داده است، باید درس عبرت باشد. باید با آموزش و تدوین اهمیت و جایگاه موزه به دانشجویان و دانش‌آموزان آموزش دهیم تا آنها نیز با این جایگاه آشنا و بتوانند آن را در تاریخ تبیین کنند.

رئیس کمیسیون میراث فرهنگی و گردشگری شورای شهر تهران ادامه داد: از مسائلی که ما در مدیریت بحران به آن دچار هستیم، عدم آمادگی ماست. ما در تهران حتی برای یک بارندگی عادی آمادگی نداریم اگر مدت‌زمان بارندگی بیش از یک ربع باشد، به مشکل ترافیک و سیل در خیابان‌ها دچار می‌شویم. پدیده‌هایی مانند توفان و زلزله قطعا آسیب‌های بیشتری را علاوه بر مردم، به مکان‌های فرهنگی وارد می‌کنند.

او با بیان اینکه برخی موزه‌ها در مناطق ناپایدار شهری قرار دارند و باید برای پایدار کردن‌شان برنامه و طرح تعریف شود، گفت: افراد فعال باید به ما در این موارد راهنمایی کنند تا بتوانیم در کمیسیون معماری و شهرسازی به استحکام‌بخشی ساختمان‌ها کمک کنیم و در مواقع بحران دچار چنین مشکلاتی نشویم. پروتکل‌های بین‌المللی و موزه‌ای نیز باید مورد توجه قرار گیرند.

خلیل‌آبادی تاکید کرد: شورای شهر تهران در دوره جدید به مسائل فرهنگی، میراث فرهنگی و تاریخی اهمیت می‌دهد و به عنوان ضروری‌ترین جایگاه در ایران توجه دارد.

پیشگیری از آسیب، ثروت‌اندوزی سرمایه‌هاست

علی اصغر جعفری، رئیس موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس نیز در سخنانی با اشاره به اهمیت برگزاری این کارگاه آموزشی، گفت: هیچ گاه حادثه از انسان‌ها دور نیست، ما باید بحران‌ها را شناسایی و پیش‌بینی کنیم، در یک دهه گذشته تروریست‌های منطقه غرب آسیا، بخش زیادی از تمدن برخی از کشورها را نابود کردند اما در اینجا بحث حوادث غیر مترقبه مطرح است که می‌توان آنها را پیش‌بینی کرد.

او با تاکید بر این‌که آموزش برای پیشگیری از آسیب در بحران‌ها، ثروت اندوزی و سرمایه گذاریست، ادامه داد: شاید تعاریفی که ما از بحران داریم کمی متفاوت باشد. حوادث غیر مترقبه  تعادل را بهم می‌ریزند و برای ایجاد تعادل به زمان و هزینه زیادی نیاز داریم. در کشور ما نیز حوادث مختلفی رخ داده است، بنابراین باید آمادگی لازم را داشته باشیم تا موزه‌ها را از بحران‌ها حفظ کنیم.

برگزاری دوره‌های مدیریت بحران در غرب آسیا توسط ایران

سید احمد محیط طباطبایی، رئیس ایکوم ایران نیز در سخنانی با ارائه گزارشی کوتاه از اجلاس ایکوم جهانی در سال ۲۰۱۶ که در میلان برگزار و یکی از موضوع‌های آن بحث مدیریت بحران در موزه‌ها بوده است، گفت: در آن زمان برگزاری چنین نشستی را در کشور تصویب کردیم تا بتوانیم در آینده دوره‌های به مرکزیت ایران در غرب آسیا برگزار کنیم.

او با بیان اینکه ایران براساس ویژگی‌های طبیعی شاهد رویدادهایی است که برای ادامه حیات و زندگی خود به آنها نیاز دارد گفت: بحران‌های دست ساز و طبیعی ابتدایی‌ترین نکته‌ای است که باید در مواجهه با آنها به آسیب‌ها و جلوگیری از وقوع آن‌ها پی ببریم.

وی ادامه داد:‌فضا و محدوده‌ای که بیانگر همه ویژگی‌های موزه‌ای است برای حفظ میراث بشری اهمیت دارد. ایران حامی و پشتیبان صلح و میراث فرهنگی است که با همکاری ایکوم جهانی و یونسکو می‌تواند به این قضیه دسترسی پیدا کند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۰ شهریور ۱۳۹۷ / ۱۳:۵۹
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 97062010231
  • خبرنگار : 71191