به گزارش ایسنا، دکتر شهیدی در نشست خبری امروز (سهشنبه) با اشاره به پدیده فرونشست در کشور، اظهار کرد: برداشت بیرویه آب نقش مهمی در ایجاد پدیده فرونشست زمین دارد، چرا که اگر برداشت آبهای زیرزمینی به هر دلیلی بدون مدیریت صورت گیرد، به تدریج منافذ زمین که در زمانی آب وجود داشته است، خالی از آب به یکدیگر چسبیده میشوند و از این رو زمین به صورت عمودی به سمت پایین فرو میریزد.
وی با اشاره به اینکه دشت "رفسنجان" یکی از قدیمیترین دشتهایی است که با پدیده فرو نشست مواجه بوده است، اظهار کرد: دشت "رفسنجان" در سال 1346 به دلیل برداشت بی رویه آبهای زیر زمینی و مصرف آن در بخش کشاورزی دچار فرو نشست شد.
شهیدی با تاکید بر این که در حال حاضر ایران در حوزه آب دچار بحران شده است، خاطر نشان کرد: بر اساس مطالعه ما 17 استان کشور به دلیل برداشت بی رویه آبهای زیرزمینی درگیر پدیده فرو نشست است.
به گفته وی دشت "مشهد" 25 سانتیمتر، دشت "نیشابور" 12 سانتیمتر، دشت "کاشمر" 30 سانتیمتر، دشت "کرمان" 20 سانتیمتر، دشت "قزوین" 24 سانتیمتر و دشت "زرند کرمان" 25 سانتیمتر فرو نشست داشته است.
وی با تاکید بر این که 300 دشت کشور با پدیده فرونشست مواجه است، بیان کرد: 609 محدوده مطالعاتی در سازمان زمینشناسی تعریف کردهایم که با استفاده از فناوریهایی همچون دادههای راداری و GPS مورد مطالعه قرار دادیم.
کرمان و فارس جزو استانهای با بیشترین فرونشست
معاون زمین سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی با اشاره به اینکه بر اساس تعاریف جهانی اگر منطقهای بیش از چهار میلیمتر نشست داشته باشد، دچار بحران شده است، تاکید کرد: با این تعریف کشور با بحران فرو نشست مواجه است. بر اساس مطالعات ما دشت "ساوجبلاغ" 22 سانتیمتر و دشت "تهران" نیز 17 سانتیمتر فرو نشست دارند.
شهیدی با تاکید بر این که ایران علاوه بر فرونشست با فروچاله نیز مواجه است، خاطر نشان کرد: دو هفته قبل دشت "کبودرآهنگ" دچار فروچاله شد که این امر نیز به دلیل برداشت بیرویه آبهای زیرزمینی بوده است.
به گفته این مقام مسئول، استانهای کرمان و فارس بیشترین فرونشست را دارند.
انتهای پیام