به گزارش ایسنا، ابراهیم رحیمپور معاون پیشین وزیر امور خارجه در سخنانی در نشست تخصصی گسترش همکاریهای خزری که صبح روز دوشنبه در مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی انجام شد، اظهار کرد: معتقدم این جلسات باید از چند ماه پیش برگزار می شد تا مساله به خوبی برای افکار عمومی تبیین شود. در شرایطی که افکار عمومی حساس است به ویژه در شرایط فعلی بهتر بود این مساله مدیریت می شد.
این دیپلمات پیشین و با سابقه وزارت خارجه که مقاطعی در مذاکرات مربوط به تهیه و تدوین کنوانسیون حقوقی دریای خزر حضور داشته است، خاطرنشان کرد: در چهار پایتخت ساحلی به خاطر امضای این کنوانسیون جشن گرفتند اما در تهران عزا گرفتند. این نشاندهنده حساسیت و توجیه نبودن و آگاه نبودم مردم و نخبگان از حقایق مساله است.
وی در ادامه به بخشی از نگرانی کشورهای دیگر ساحلی درباره نقش و نفوذ ایران و روسیه در منطقه خزر اشاره کرد و گفت: موشک هایی از کشور ما در مقطعی به سوریه شلیک شد، سه کشور ساحلی در این باره علنی واکنشی نداشتند اما در مذاکرات سیاسی و تحلیل ها این نگرانی را بروز دادند که روسیه و ایران با هم ساخت و پاخت کردند، ولو به دلیل مبارزه با داعش و اینکه چرا موشک روسیه از خزر به سوریه رفت و ایران نیز پایگاهش را به این امر اختصاص داد بنابراین اینگونه نیست که فکر کنیم فقط ما هستیم که نگران اقدامات احتمالی روسیه هستیم. کشورهای دیگر هم این نگرانی را دارند. سه کشور از این مساله جا خوردند. این نگرانی از سوی سه کشور درباره ایران و روسیه نیز وجود دارد.
رحیم پور گفت: درباره بخش هایی از معاهده ۱۹۲۱ و ۱۹۴۰ سه کشور مخالف حذف بخش هایی از آن در ابعاد امنیتی و قلمرویی بودند و می گفتند ربطی به ما ندارد و بین ایران و روسیه است و بهتر است بین دو کشور نامه رد و بدل شود که موافقت نشد و همچنین در بیانیه پایانی هم آمد.
وی در ادامه سخنانش با اشاره به اینکه برخی معتقدند ما در خزر بیشتر با تهدید روسیه مواجهایم تا آمریکا و به نوعی کنوانسیون خزر نوعی سازش با روسیه است، گفت: اینکه باید با روسیه بسازیم یا نسازیم کار ما نیست، مسوولان ارشد کشور در این باره تصمیم می گیرند.
رحیم پور ادامه داد: آمریکا نمی تواند در خزر باشد چون رقیب روسیه است و این طور هم نیست که ما بخواهیم با آمریکا علیه روسیه مثل دوره قبل ببندیم.
رحیم پور در ادامه به اهمیت کریدور شمال به جنوب در خزر اشاره کرد و گفت: در سومین جلسه سران سه کشور درباره کریدور شمال جنوب صحبت شد و این مساله باید در اولویت باشد.
وی با اشاره به رقابت های اقتصادی میان کشورها در این منطقه برای ترانزیت کالا و انرژی گفت: رقابت بزرگی بین چین و هند در بخش ترانزیت وجود دارد و ایران موقعیت ترانزیتی اش بی نظیر است اما مشکلات ساختاری و فکری داریم و با این بحث تحریم و اینکه از امکانات خود استفاده نمی کنیم متاسفانه استفاده از ظرفیت و موقعیت خوب مان عقب می افتد. چینی ها می خواهند از موقعیت ایران آلترناتیو درست کنند و ما باید از این موقعیت استفاده کنیم.
وی افزود: دیشب مقاله ای خواندم که در آلاسکا شمال روسیه مسیر جدید حمل و نقل دریایی می خواهند ایجاد کنند. از طرفی آذربایجان کار خودش را در استخراج نفت و ترانزیت انجام داده ولی ما نتوانستیم حتی خط آهن رشت به آستارا را ایجاد کنیم.
انتهای پیام